Angela Gheorghiu sărbătoreşte 50 de ani de viaţă şi 25 de ani de carieră internaţională

Soprana Angela Gheorghiu, un superstar al operei mondiale, împlineşte, luni, 50 de ani, prilej cu care rememorează cele mai importante momente din cariera sa internaţională, ce se întinde pe o perioadă de 25 de ani.

453 afișări
Imaginea articolului Angela Gheorghiu sărbătoreşte 50 de ani de viaţă şi 25 de ani de carieră internaţională

Angela Gheorghiu sărbătoreşte 50 de ani de viaţă şi 25 de ani de carieră internaţională

Născută în Adjud, pe 7 septembrie 1965, Angela Gheorghiu a urmat cursurile Liceului "George Enescu" din Bucureşti, începând cu anul 1980.

În 1981 a cântat pentru prima data la Ateneul Român din Bucureşti, într-un concert. Din 1984, a studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", în prezent Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea profesoarei Mia Barbu.

În perioada 1984 - 1990 a participat la numeroase concerte, emisiuni TV şi înregistrări la Bucureşti, iar în 1990 a debutat la Opera din Cluj-Napoca, în rolul principal, Mimi, din opera lui Giacomo Puccini "La Boheme".

În 1990 a câştigat competiţia internaţională pentru tineri solişti de operă Belvedere Singing Competition, iar în 1992 a debutat la Royal Opera House - Covent Garden, în rolurile Zerlina din "Don Giovanni" şi Mimi din "La Boheme".

În 1992 a debutat la Opera de Stat din Viena, cu Adina din "L'elisir d'amore", de Gaetano Donizetti, iar în 1993 a debutat la Metropolitan Opera din New York, cu Mimi din "La Boheme".

În 1993 a debutat la Salzburg Festival, cântând "Spiegarti non poss'io" din opera lui Wolfgang Amadeus Mozart "Idomeneo".

În 1994 a interpretat rolul Violettei din "Traviata" de Giuseppe Verdi, la Royal Opera House Covent Garden. Spectacolul a fost televizat în întreaga lume, înregistrat pe CD şi pe DVD. A fost primul spectacol transmis live de la Royal Opera House şi, pentru a-l difuza, televiziunea publică britanică, BBC, şi-a modificat programul.

În acelaşi an, a cântat alături de Placido Domingo într-o serie de concerte în România, Germania, Republica Cehă, Elveţia, Austria, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Peru şi Portugalia, în 1995 a înregistrat primul album de studio cu DECCA, iar în 1996 a înregistrat prima operă cu EMI, "La Rondine", la studiourile Abbey Road din Londra.

În 1999 participă la spectacolul "Michael Jackson and Friends" din Munchen, dedicat strângerii de fonduri pentrucopiii din Kosovo.

Un an mai târziu, în 2000, interpretează rolul titular din "Tosca", un film regizat de Benoit Jacquot. Filmul este urmat de o producţie nouă a operei, la Royal Opera House, creată special pentru Angela Gheorghiu.

În 2002 ia parte la concertul "Proms at the Palace", organizat cu prilejul jubileului reginei Elizabeth a II-a (Golden Jubilee Celebration), la palatul Buckingham, în prezenţa Casei Regale a Marii Britanii.

În 2003 participă la cea de-a zecea ediţie a concertului dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace, susţinut la Oslo, în prezenţa Casei Regale a Norvegiei, în 2005 cântă la concertul organizat cu prilejul jubileului reginei Beatrix a Olandei, la Palatul regal din Amsterdam, iar în 2005 cântă în deschiderea stagiunii Operei din Valencia, în prezenţa Casei Regale.

Totodată, în 2006 susţine primul recital la Scala din Milano şi cântă în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes.

Un an mai târziu, interpretează rolul Violetta din "Traviata" de Verdi, la Scala din Milano, în 2007 interpretează rolul titular la premiera mondială a operei compozitorului Vladimir Cosma "Marius et Fanny" la Marsilia, iar în 2008 participă la spectacolul "Tribute to Pavarotti", la Petra, în Iordania, concertul fiind înregistrat pe DVD.

În perioada 1995 - 2010 câştigă numeroase premii internaţionale pentru interpretările sale.

În 2010, o nouă producţie creată special pentru ea marchează centenarul operei lui Francesco Cilea "Adriana Lecouvreur" - Angela Gheorghiu interpretează rolul titular în premieră, la Royal Opera House Covent Garden.

În acelaşi an primeşte Ordinul Steaua României în grad de Comandor, din partea Preşedinţiei României, şi devine Doctor Honoris Causa al Universităţii de Artă "George Enescu" din Iaşi.

În 2011 interpretează în premieră mondială o lucrare vocal-simfonică a compozitorului grec Vangelis, la spectacolul de deschidere a Amfiteatrului Katara din Doha, Qatar.

În 2012 este invitată să cânte la Balul Operei din Viena, iar Regele Mihai I al României îi conferă Medalia "Nihil Sine Deo", pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

În 2014 primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

În luna octombrie a acestui an, Angela Gheorghiu va fi premiată la hala European Cultural Awards, care va avea loc la Dresda, în Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici