Antena 3, amendată de CNA pentru dezinformare în cazul Mircea Băsescu

CNA a amendat, joi, Antena 3 cu 7.500 de lei, pentru emisiunile de ştiri şi de dezbateri difuzate în perioada 21 - 27 august, considerând că postul a dezinformat publicul, prin informaţiile cu privire la presupusele afaceri cu arme ale lui Mircea Băsescu şi, în special, prin titlurile de pe ecran.

158 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată de CNA pentru dezinformare în cazul Mircea Băsescu

Antena 3, amendată de CNA pentru dezinformare în cazul Mircea Băsescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunile de ştiri şi de dezbateri difuzate în perioada 21- 27 august de postul Antena 3. În aceste emisiuni a fost abordat subiectul tranzacţiilor de armament cu care a fost asociat Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, în urma dezvăluirilor jurnalistului Sorin Roşca Stănescu.

În urma emisiunilor, Consiliul a primit şi o sesizare de la PDL. "Considerăm că aceste emisiuni şi jurnale de ştiri nu au urmărit informarea corectă şi imparţială a opiniei publice, fiind vizibil tendenţioase atât titlurile şi conţinutul jurnalelor de ştiri, cât şi atitudinile moderatorilor pe acest subiect", se arată în sesizarea PDL, care a solicitat CNA "să-şi exercite competenţele pe care legea i le conferă în aceste situaţii".

Potrivit CNA, printre titlurile afişate la emisiunile de ştiri şi de dezbateri la Antena 3, în perioada 21 - 27 august, se numără : "Tehnicile lui Băsescu", "Băsescu şi tunurile armatei, explicaţii contradictorii", "Legături periculoase", "Frate de arme cu teroriştii?", "Operaţiunea Băsescu SRL, frate de arme cu teroriştii? Băsescu lăsat de servicii?", "Mircea Băsescu a asigurat utilaje pentru descărcarea a 1.630 de tone de muniţie".

"Sunt acuzaţii extrem de grave", a spus Gelu Trandafir, membru al CNA, precizând că titluri precum "Frate de arme cu teroriştii?" sunt "manipulatoare". "E vorba de acuzaţii penale, dincolo de dezbaterile politice care au fost (...) Tu lansezi o bombă, care apoi se dovedeşte o fâsâială, şi ţii nişte titluri câteva zile, cu semnul întrebării, apoi închizi scandalul. Asta nu e manipulare? (...) Postul ce devine? Doar cutie de rezonanţă a unor acuzaţii?", a spus Trandafir.

El a fost susţinut de Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, care a spus că marea problemă este că se încalcă art. 42 şi art 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, în privinţa "corectei informări a publicului". "Manipularea e clară, dezinformarea e clară", a spus Ioan Onisei.

"Din perspectiva informării corecte, mai ales în titluri care stau foarte mult pe ecran, postul nu ia niciul fel de distanţă faţă de nişte acuzaţii foarte grave, neprobate (...) Este alipită de preşedintele României o afacere cu trafic de terorism, de criminalitate. Eu cred că sunt încălcări flagrante ale art. 71 şi 42, cred că demersul este de-a dreptul inacceptabil", a spus Ioan Onisei, care a propus amendarea postului Antena 3 cu 10.000 de lei.

"Consider că e foarte grav să faci acuze fără să ai nicio dovadă. Persoana aia are imaginea lezată", a spus şi Narcisa Iorga.

Grigore Zanc a fost de altă părere. El a spus că, în general, titlurile sunt "sub formă mai incitantă, mai provocatoare, metaforică". "Nu se face întotdeauna din asta un argument suprem pentru a decide o anumită poziţie", a spus Grigore Zanc. El a spus că CNA reaprinde "o temă care a făcut mult rău pentru ţară".

Pe de altă parte, Mihai Mălaimare a propus amendarea postului Antena 3 cu 2.500 de lei şi o întâlnire a membrilor Consiliului cu Sorin Oancea, directorul general al televiziunii Antena 3.

Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că într-o anchetă de presă lucrurile sunt "foarte greu de demonstrat". "Cred că, în sensul ăsta, e bine că CNA nu a intervenit repede, a lăsat lucrurile să meargă până la capăt (...) De la un punct încolo apare această temă, care pe parcursul anchetei nu se demonstrează, aceea unei implicări într-o afacere cu trafic de armanent şi cred că aici trebuie să ne limităm intervenţia. Că sunt titluri hazardate, că sunt aduse atingeri dreptului la imagine sunt inerente unei anchete de presă pe un subiect protejat. Să ne limităm la acele aspecte clare, simple", a precizat Răsvan Popescu.

Propunerea lui Ioan Onisei (o amendă de 10.000 de lei) a primit doar 5 voturi pentru, în timp ce propunerea lui Mihai Mălaimare (2.500 de lei şi întâlnirea cu Sorin Oancea) a primit 4 voturi, insuficient pentru a fi aplicate.

Astfel, Răsvan Popescu a propus amendarea postului Antena 3 cu 7.500 de lei. Propunerea a fost adoptată de şase din cei nouă membri ai CNA, fapt care permite să fie aplicată.

Postul Antena 3 a fost amendat în baza art. 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici