ARCEN: Desfiinţarea TVR Cultural ilustrează criza valorilor din societatea românească

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN protestează faţă de desfiinţarea TVR Cultural, precizând că aceasta nu este o soluţie pentru redresarea economică a Televiziunii Române, ci o eroare cu consecinţe grave asupra mediului cultural românesc.

454 afișări
Imaginea articolului ARCEN: Desfiinţarea TVR Cultural ilustrează criza valorilor din societatea românească

ARCEN: Desfiinţarea TVR Cultural ilustrează criza valorilor din societatea românească (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

În protestul ARCEN, care va fi trimis Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), premierului Victor Ponta, ministrului Educaţiei şi ministrului Culturii, se spune că desfiinţarea singurei televiziuni cu caracter cultural din România ilustrează criza valorilor din societatea românească.

"Asistăm, în ultima vreme, la decizii politice aberante, care dau lovituri fatale instituţiilor publice de cultură: mai întâi ICR, acum TVR Cultural (...) Într-o Românie a tabloidelor, a talk-show-urilor politice devenite emisiuni de divertisment de cea mai joasă calitate, o Românie unde numărul analfabeţilor e în creştere, iar rata de promovabilitate a examenului de bacalaureat este din ce în ce mai scăzută, se decide restrângerea spaţiului de desfăşurare a culturii", se spune în protestul ARCEN.

Potrivit asociaţiei, "TVR Cultural reprezintă un mediu apolitic de întâlnire a intelectualilor, a operatorilor culturali, a oamenilor cu idei constructive".

"Dintre toate posturile televiziunii publice, TVR Cultural este singurul post de televiziune care şi-a asumat prin grila de programe misiunea de formare şi educare a publicului telespectator", se mai spune în protest.

ARCEN menţionează în protest şi faptul că bugetul TVR Cultural reprezintă 1,7% din totalul bugetului Televiziunii Române, iar desfiinţarea acestei televiziuni nu reprezintă o soluţie pentru redresarea economică a televizunii publice.

"Datoriile imense ale TVR nu sunt cauzate de postul TVR Cultural, căruia îi este destinat numai 1,7% din bugetul televiziunii, criza economică cu care se confruntă instituţia fiind produsă de managementul defectuos care a slujit politizării şi puterii politice. Soluţia Consiliului de Administraţie al TVR, consiliu numit politic prin votul Parlamentului, este o diversiune: redistribuirea emisiunilor la celelalte posturi TVR, amestecarea emisiunilor cu caracter cultural printre talk-show-uri politice, emisiuni informative şi de administraţie, showbiz şi monden va permite doar bifarea pe hârtie a difuzării emisiunilor culturale, dar va duce în realitate la disoluţia misiunii pe care a îndeplinit-o cu succes TVR Cultural, pe parcursul celor 10 ani aniversaţi recent", mai spune asociaţia.

Totodată, ARCEN spune că desfiinţarea TVR Cultural nu este o soluţie pentru redresarea economică a TVR, "ci o eroare cu consecinţe grave asupra mediului cultural românesc, asupra tinerilor în formare şi asupra climatului din societatea românească, aflată într-un profund proces de degradare la nivelul valorilor".

TVR Info şi TVR Cultural îşi vor înceta emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 şi TVR 3, conform Programului de redresare economică a Televiziunii Române, adoptat vineri de Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, în şedinţa de vineri, soluţiile de redresare economică a televiziunii publice.

O petiţie împotriva desfiinţării TVR Cultural, postată vineri pe site-ul petitieonline.ro, după anunţarea acestei măsuri de conducerea Televiziunii Române, a strâns până în prezent peste 4.000 de semnături.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Televiziunii Române, într-un interviu acordat MEDIAFAX. El a mai spus că va fi vorba mai degrabă de o contracţie "temporară" a TVR Info în TVR 1 şi a TVR Cultural în TVR 2 (care va fi redenumit TVR 2 Cultural) şi în TVR 3, până la plata datoriilor SRTv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici