Artistul disident chinez Ai Weiwei, omagiat printr-o retrospectivă-mamut, la Londra - VIDEO

Artistul disident chinez Ai Weiwei, care a avut de-a lungul anilor numeroase conflicte cu autorităţile din ţara sa natală din cauza activismului său social şi politic, va fi omagiat prin intermediul unei expoziţii-mamut, ce va fi vernisată, sâmbătă, la Royal Academy of Arts din Londra.

77 afișări
Imaginea articolului Artistul disident chinez Ai Weiwei, omagiat printr-o retrospectivă-mamut, la Londra - VIDEO

Artistul disident chinez Ai Weiwei, omagiat printr-o retrospectivă-mamut, la Londra

Printre operele sale care vor fi expuse în această retrospectivă uriaşă se află câteva camere de supraveghere, un cărucior pentru bebeluşi, fire de iarbă - toate sculptate în marmură -, alături de o hartă uriaşă a Chinei, realizată din lemnul provenind din mai multe temple demolate de autorităţile chineze, informează Reuters.

O altă încăpere din această expoziţie este tapetată integral cu un motiv repetitiv - o mână cu degetul mijlociu ridicat sfidător în sus.

Desenele de pe tapetul dintr-o cameră adiacentă prezintă cătuşe şi logoul - în formă de pasăre - al platformei de microblogging Twitter, înconjurat de camere de supraveghere video, realizate în auriu, pe un fond alb.

"Ne aşteptăm ca mulţi vizitatori să vină la această expoziţie şi, aşa cum vedeţi, spaţiile de la Academie au fost strălucit folosite de Ai Weiwei", a spus Tim Marlow, directorul artistic de la Royal Academy of Arts, cu ocazia unei vizionări de presă, marţi.

Ai Weiwei nu a putut să părăsească China timp de patru ani, după ce autorităţile chineze i-au confiscat paşaportul, în aeroport, în timp ce artistul se pregătea să călătorească în străinătate, în aprilie 2011. Artistul a fost încarcerat timp de 81 de zile, iar apoi, deşi a fost eliberat, a fost plasat într-un regim asemănător celui de arest la domiciliu.

Pentru această retrospectivă, artistul chinez a colaborat cu angajaţii de la Royal Academy of Arts din Londra prin intermediul telefonului şi internetului, dar şi cu ajutorul unor vizite efectuate în reşedinţa sa din Beijing de curatorii expoziţiei.

Atunci când paşaportul i-a fost returnat în luna iulie, Ai Weiwei a putut să viteze Berlinul, unde locuiesc fiul său şi partenera lui de viaţă, apoi Londra, unde a pus la punct ultimele detalii ale acestei retrospective impresionante.

Într-o conferinţă de presă organizată vineri, Ai Weiwei a criticat guvernul britanic pentru faptul că nu s-a alăturat unei iniţiative internaţionale, la care au aderat Statele Unite, Canada, Franţa, Germania şi Australia, ai căror ambasadori l-au vizitat în reşedinţa sa din Beijing.

"Nu m-am întâlnit niciodată cu ambasadorul britanic", a spus artistul chinez. "Ei încearcă destul de puternic să evite să abordeze orice chestiune care are legătură cu lucrurile care deranjează", a adăugat Ai Weiwei.

Ai Weiwei nu ezită să abordeze în operele sale chestiune sociale şi politice extrem de sensibile. Într-una dintre sălile uriaşe ale Academiei Regale de Arte din Londra este expusă lucrarea sa "Straight" (realizată în perioada 2008-2012), ce conţine fragmente de ciment şi tije de ranforsare, colectate din armăturile unor clădiri construite deficitar de autorităţi, care s-au prăbuşit în timpul devastatorului seism din provincia Sichuan, în mai 2008.

Pe pereţii aceli săli sunt gravate numele miilor de victime ale acelui seism.

Reprezentanţii Academiei Regale de Arte din Londra spun că aceasta este cea mai amplă retrospectivă britanică dedicată operelor lui Ai Weiwei. Expoziţia include şi lucrări care au fost deja prezentate în public, în special la Bienala de la Veneţia.

Artistul chinez Ai Weiwei, în vârstă de 57 de ani, a devenit cunoscut pe plan internaţional după ce a criticat în numeroase rânduri politica Guvernului chinez faţă de democraţie, libertatea de expresie şi drepturile omului. A dispărut brusc de la domiciliu la jumătatea anului 2011 şi a fost încarcerat, fără a fi pus sub acuzare, vreme de aproape trei luni, pentru o presupusă infracţiune economică. Printre condiţiile eliberării sale, autorităţile chineze i-au impus şi restricţia de călătorie în afara ţării pe o perioadă de un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici