Avanpremieră a documentarului "Odessa", de Florin Iepan, şi proiecţie-maraton "Shoah", la One World

Filmul "Odessa", de Florin Iepan, va fi proiectat în avanpremieră mondială, săptămâna viitoare, la festivalul One World Romania (11 - 17 martie), în timp ce pelicula-document "Shoah", de Claude Lanzmann, va rula în primele două zile anterioare evenimentului dedicat drepturilor omului.

355 afișări
Imaginea articolului Avanpremieră a documentarului "Odessa", de Florin Iepan, şi proiecţie-maraton "Shoah", la One World

Avanpremieră a documentarului "Odessa", de Florin Iepan, şi proiecţie-maraton "Shoah", la One World (Imagine: oneworld.ro)

Claude Lanzmann a realizat documentarul "Shoah" pe parcursul a 11 ani, din 1974 până în 1985. Pelicula, considerată până în prezent cel mai important film despre Holocaust din toate timpurile, este încă inedită în România. Cele 550 de minute de proiecţie sunt programate pe 9 şi 10 martie, la cinema "Elvira Popescu".

În urmă cu doi ani, când şi-a prezentat proiectul "Odessa" la One World Romania, regizorul Florin Iepan a stârnit multe controverse. Regizorul a arătat cu degetul spre spectatori şi i-a inclus în filmul său. "În ce măsură compatrioţii meu sunt dispuşi să reflecteze asupra episodului Odessa din octombrie 1941, una dintre cele mai mari execuţii în masă din timpul războiului şi poate cel mai întunecat eveniment din toată istoria noastră modernă?", se întreabă Iepan şi încearcă să găsească un răspuns în film.

Anul acesta, festivalul de film documentar are şase secţiuni principale: "Ura dăunează grav sănătăţii", "Diz/Abilităţi", "Cine pe cine manipulează?!", "Dreptul şi strâmbul", "Revoluţie zi de zi" şi "Romanul adolescenţei". Acestora li se adaugă mai multe workshop-uri şi evenimente conexe.

De altfel, directorul festivalului, Alexandru Solomon, a spus, într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, că tematica evenimentului se doreşte a fi răspunsul la încrâncenările înregistrate în societatea românească în 2012. De asemenea, o mare temă a festivalului este Holocaustul şi "moştenirea" pe care ura o lasă în urmă.

"Ura dăunează grav sănătăţii" este secţiunea principală a ediţiei de anul acesta. "The Act of Killing", filmul-far al acestei secţiuni, spune povestea unor asasini care au învins şi au creat o lume după chipul şi asemănarea lor, în sudul Asiei.

Secţiunea intitulată "Diz/Abilităţi" cuprinde şase filme puternice despre oameni cu diferite dizabilităţi. "Nu vă mai holbaţi. Şi nu-i mai arătaţi cu degetul", spune regizorul filmului "The Punk Syndrome", care urmăreşte patru muzicieni din Finlanda ce suferă de sindromul Down şi retard mental. Totuşi, asta nu înseamnă că nu pot să cânte bine şi să aibă umor.

"Cine pe cine manipulează?!" prezintă o serie de filme despre mass-media şi propagandă. În "The Sheik and I", lui Caveh Zahedi i se comandă un film pentru Bienala de artă din Sharjah. Artistul îl ia în derâdere chiar pe cel care îl plăteşte să lucreze.

Filmele secţiunii "Dreptul şi strâmbul" sunt "procese audiovizuale" ale unor sisteme de justiţie din patru colţuri ale lumii: Mexic, Germania, Israel şi Statele Unite ale Americii. Pe lângă filmele noi, în această secţiune va fi prezentat şi documentarul din 1988 al lui Errol Morris "The Thin Blue Line", care a reuşit să salveze un om condamnat pe nedrept, cu doar trei zile înainte de execuţie.

"Revoluţie zi de zi" prezintă şapte documentare despre "oameni care nu sunt cuminţi", din Rusia, Yemen, Cuba, China şi Belarus. Protagoniştii acestor filme reuşesc să găsească resursele şi energia necesare pentru a protesta faţă de regimurile politice care îi îngrădesc. Sunt artişti, ca Ai WeiWei ("Ai WeiWei: Never Sorry") şi Ales Puskin ("Self-Portrait in Handcuffs"), bloggeri ("Forbidden Voices"), dar şi oameni obişnuiţi ("The Reluctant Revolutionary").

Cea de-a şasea secţiune se numeşte "Romanul adolescenţei". Filmele acestei secţiuni descriu procesul maturizării unor tineri francezi şi americani, dar şi două poveşti ale unor adolescente române. O parte din filmele prezentate anul acesta în festival sunt proiectate sub egida Anului European al Cetăţenilor 2013.

Festivalul va fi deschis oficial la Cinema Patria, pe 11 martie, cu proiecţia filmului "Little World". Îndemnul organizatorilor este ca iubitorii de film documentar pe teme care ţin de drepturile omului să vină la proiecţii, "pentru o karma mai bună". În premieră, anul acesta, iubitorii festivalului pot vedea, în perioada 6 - 8 martie, cinci filme marca One World, gratuit, în sistem de "live streaming".

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, organizat în memoria lui Vaclav Havel, va avea loc la Bucureşti în perioada 11 - 17 martie. Filmele vor fi proiectate şi anul acesta la mai multe cinematografe din centrul Bucureştiului - cinemateca Eforie, cinemateca Union, cinema Corso, sala "Horia Bernea" a Muzeului Ţăranului Român şi cinema "Elvira Popescu" de la Institutul Francez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici