AVERTIZARE FBI: Sute de mii de oameni ar putea rămâne fără internet în iulie

Un grup internaţional de hackeri a înşelat sute de mii de oameni printr-o operaţiune în scop publicitar. Virusul introdus în computere a fost descoperit de FBI, care a instalat o reţea sigură în urmă cu câteva luni pentru a împiedica întreruperea internetului la cei înşelaţi. Totuşi, din luna iulie, această reţea va fi închisă şi singurul mod de a rămâne online pentru cei afectaţi e să apeleze la serviciile unei firme specializate.

1324 afișări
Imaginea articolului AVERTIZARE FBI: Sute de mii de oameni ar putea rămâne fără internet în iulie

AVERTIZARE FBI: Sute de mii de oameni ar putea rămâne fără internet în iulie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Multe dintre victime nici nu ştiu că virusul le-a afectat computerele, deşi navigarea pe internet se desfăşoară mai greu iar antivirusul le-a fost oprit de aplicaţia introdusă de hackeri. Victimele sunt îndemnate să viziteze pagina partenerului de securitate al FBI, http://www.dcwg.org, pentru a fi informaţi dacă au computerele virusate şi să primească indicaţii despre cum să remedieze problema. După 9 iulie, ei nu vor mai putea să se conecteze la internet, informează Huffington Post

În noiembrie 2011, FBI a demarat operaţiunea de oprire a operaţiunii hackerilor, dar a observat că se confruntă cu o nouă problemă. „Am realizat că avem o problemă pentru că dacă opream pur şi simplu operaţiunea lor şi îi trimiteam la închisoare pe vinovaţi, victimele urmau să nu mai aibă acces la internet. Omul obişnuit ar fi deschis Internet Explorer şi ar fi găsit mesajul că pagina nu poate fi găsită şi astfel ar fi crezut că nu merge internetul”, a spus Tom Grasso, agent FBI. 

În noaptea arestărilor, FBI a apelat la serviciile lui Paul Vixie, preşedinte şi fondator al Internet Systems Consortium, pentru a instala două servere de internet care să le înlocuiască pe cele care desfăşurau operaţiunea ilegală a hackerilor. FBI avea în plan să păstreze aceste servere până în martie, pentru a da tuturor posibilitatea să-şi repare computerele. Dar timpul s-a dovedit prea scurt iar un judecător federal din New York a extins termenul limită până la 9 iulie. 

Hackerii au introdus virusul într-o reţea de aproximativ 570.000 de computere din întreaga lume. Ei au profitat de vulnerabilitatea sistemului Microsoft Windows. Computerul afectat genera coduri spre site-urile dorite de hackeri, ei câştigând de pe urma afacerii în jur de 14 milioane de dolari. 

Când FBI-ul a arestat şase estonieni în noiembrie, a instalat un sistem de protejare care costă guvernul american în jur de 87.000 de dolari. 

După cinci luni de la evenimente, FBI consideră că mai sunt afectate încă cel puţin 360.000 de computere, cele mai multe în SUA, 85.000. Alte ţări cu peste 20.000 de computere afectate sunt: Italia, India, Anglia şi Germania. Ţările afectate cel mai puţin de virus sunt Spania, Franţa, Canada, China şi Mexic. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici