Băsescu şi Tăriceanu participă la ceremonia în memoria Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au ajuns, în jurul orei 13.14, la Ateneu, unde se va desfăşura o ceremonie în memoria Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca, ale căror urne funerare au fost aduse vineri, la Bucureşti din Franţa.

29 afișări
Imaginea articolului Băsescu şi Tăriceanu participă la ceremonia în memoria Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca

Monica Lovinescu (1923 - 2008) şi Virgil Ierunca (1920 - 2006)

Urnele funerare ale Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca au fost aduse, vineri, la ora 13.02, la Ateneul Român, fiind însoţite de personalităţile care le-au întâmpinat la aeroport, cărora li s-au alăturat Ana Blandiana şi ministrul Culturii Adrian Iorgulescu.

De asemenea, la Ateneu se mai află ministrul de Externe Lazăr Comănescu, dar şi fostul şef al protocolului de la Preşedinţie Ion Pascu, revocat din funcţie în urmă cu o zi pentru a deveni ambasador în Turcia.

Urnele funerare ale Monicăi Lovinescu şi ale lui Virgil Ierunca au fost aduse, vineri, de la Paris, cu o aeronavă specială, fiind însoţite de către Gabriel Liiceanu şi Mihnea Berindei, care au participat şi la ceremonialul religios desfăşurat cu o zi în urmă la Biserica Română din Paris.

Aeronava a aterizat în jurul 12.10, după ce a plecat de la Paris, în jurul orei 9.00.

Urnele celor doi jurnalişti şi scriitori au fost întâmpinate de Regimentul 30 gardă Mihai Viteazul cu onoruri militare.

Din delegaţia de primire au făcut parte preşedintele Institutului Cultural Român Horia Roman Patapievici, preşedintele Uniunii Scriitorilor Nicolae Manolescu, precum şi consilierii de stat la Preşedinţie Cătălin Avramescu şi Bogdan Cazaban.

Momentul comemorativ de la Ateneul Român va fi urmat de depunerea urnelor, după ora 16.00, la Casa Lovinescu, potrivit dorinţei testamentare.

Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca au primit Ordinul Naţional "Steaua României" în semn de înaltă apreciere pentru opera lor intelectuală şi pentru tot ceea ce au însemnat, de-a lungul mai multor decenii, pentru poporul român, mai precizează Administraţia prezidenţială.

Criticul literar Monica Lovinescu a încetat din viaţă, duminică noaptea, la spitalul Charles Richet din Val d'Oise, situat la 15 km nord de Paris. Jurnalist, critic literar şi cunoscut comentator de radio, Monica Lovinescu a încetat din viaţă la ora 00.30, fiind internată în urmă cu circa trei luni, în stare gravă. Ea ar fi împlinit, în luna noiembrie, 85 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici