Beijingul acuză Google de încălcarea drepturilor de autor în cazul cărţilor chineze digitalizate

Administraţia de la Beijing acuză Google de încălcarea drepturilor de autor în cazul cărţilor chineze digitalizate pentru biblioteca digitală a companiei şi îi îndeamnă pe autori să "îşi apere drepturile", înformează AFP, citând presa locală de marţi.

37 afișări
Imaginea articolului Beijingul acuză Google de încălcarea drepturilor de autor în cazul cărţilor chineze digitalizate

Beijingul acuză Google de încălcarea drepturilor de autor în cazul cărţilor chineze digitalizate

"Cred că Google este probabil implicat într-un caz de încălcare a drepturilor de autor", a declarat Wang Ziqiang, înalt responsabil al Administraţiei chineze a drepturilor de autor, citat de cotidianul Xin Jing Bao.

"Noi susţinem scriitorii chinezi, Societatea drepturilor de autor pentru operele scrise în China şi Asociaţia scriitorilor chinezi trebuie în demersul de a-şi apara drepturile conform legii şi faptelor", a mai spus el.

Totodată, Wang a mai precizat că nu a reuşit să găsească "dovezi solide" împotriva Google, care îşi apară legalitatea acţiunilor.

Recent, două organizaţii ale scriitorilor chinezi au acuzat Google că le digitalizează cărţile fără a avea autorizaţie şi cer despăgubiri "cât mai repede posibil".

Potrivit Societăţii drepturilor de autor, cel puţin 17.922 de cărţi ale 570 de autori chinezi pot fi regăsite pe platforma Google Books, o bibliotecă vituală în care compania vrea să includă alte milioane de cărţi din întreaga lume.

Pentru a rezolva conflictul, Google a trimis un reprezentant în China, dar discuţiile cu autorităţile de la Beijing nu au fost făcute publice.

Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemulţumiri şi în alte ţări, precum Statele Unite, Franţa sau Germania.

În Statele Unite, Google, sindicatul scriitorilor şi Asociaţia editorilor americani au semnat un acord în octombrie 2008, în urma unei acţiuni în instanţă înaintate, în 2005, de către autori şi editori, împotriva companiei de internet, pe tema încălcării drepturilor de autor în cazul digitalizării cărţilor.

Săptămâna trecută, un judecător american a fixat pe 18 februarie 2010 data audienţei pentru examinarea unei revizuiri a acordului din 2008.

Acordul prevede, printre altele, ca Google să aloce o sumă de 125 de milioane de dolari pentru recompensarea autorilor ale căror volume au fost digitalizate fără autorizaţia lor.

După problemele apărute mai ales în Franţa şi Germania, noul acord limitează aceste dispoziţii la cărţile publicate în Statele Unite, Marea Britanie, Australia şi Canada.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici