Biblioteca Centrală Universitară şi TVR participă împreună la licitaţia manuscriselor lui Cioran

Biblioteca Centrală Universitară (BCU) din Bucureşti şi Televiziunea Română (TVR) vor licita împreună pentru toate manuscrisele şi obiectele personale ale lui Emil Cioran care sunt scoase la vânzare joi, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, a declarat pentru MEDIAFAX directorul BCU Mireille Rădoi.

113 afișări
Imaginea articolului Biblioteca Centrală Universitară şi TVR participă împreună la licitaţia manuscriselor lui Cioran

Biblioteca Centrală Universitară şi TVR participă împreună la licitaţia manuscriselor lui Cioran, pentru toate loturile (Imagine: www.wikipedia.org)

Televiziunea Română confirmă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că participă la licitaţia care are loc joi, la Paris.

"Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, reunit astăzi (joi, n.r.), a luat această decizie în unanimitate şi în premieră pentru Televiziunea Română. Din informaţiile disponibile la ora actuală, TVR este singura instituţie media din România care participă, pentru prima oară, la o licitaţie cu importanţă pentru patrimoniul naţional", se arată în comunicatul TVR.

Potrivit comunicatului, "iniţiativa de a aduce în ţară obiecte cu valoare de patrimoniu naţional este o premieră în istoria de 55 de ani a TVR".

"Având în vedere necesitatea constituirii unei baze de documentare pentru producţii de televiziune, se aprobă participarea SRTv la licitaţia organizată la Paris pentru achiziţionarea unor manuscrise, cărţi poştale, scrisori, fotografii şi alte documente olografe cu imagine, care au aparţinut lui Emil Cioran, care prezintă interes pentru patrimoniul naţional", se arată în Hotărârea CA, întrunit joi în şedinţă.

Potrivit comunicatului, în cazul în care TVR va avea succes în cadrul licitaţiei, aceste obiecte vor sta la baza unor producţii de televiziune cu valoare unică în peisajul media din România.

De asemenea, TVR va căuta cele mai bune soluţii pentru a facilita accesul publicului la vizionarea acestor piese-unicat, se mai spune în comunicat.

"Ideea a venit în mod natural. Strategia noastră, ca instituţie media publică, este să identificăm acele zone de interes în care putem valorifica la maximum potenţialul nostru. Ne dorim să fim în slujba publicului, a istoriei şi valorilor naţionale. Adică exact ceea ce ar trebui să facă o televiziune publică", a declarat Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR.

În comunicat se mai spune că Televiziunea Română va acoperi evenimentul de la faţa locului, având trimisă o echipă de filmare la Paris.

"Acest demers face parte dintr-o strategie mai amplă prin care TVR îşi propune să-şi redefinească rolul de serviciu public de televiziune în societatea românească", se mai spune în comunicat.

BCU îşi exprimase anterior intenţia de a participa la această licitaţie, potrivit unor informaţii furnizate MEDIAFAX de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe.

Contactată de MEDIAFAX, Mireille Rădoi a precizat că abia în ziua licitaţiei, joi, în urmă cu o oră, a aflat că şi TVR are o astfel de iniţiativă, directorii celor două instituţii hotărând să facă împreună demersul pentru a putea achiziţiona toate loturile, evaluate de specialişti la o valoare totală de până în 100.000 de euro.

Lotul de manuscrise şi documente personale care i-au aparţinut lui Emil Cioran va fi păstrat în custodie la BCU, dacă va fi achiziţionat de cele două instituţii române. TVR este mai interesată de imaginile de arhivă şi documentele personale, în timp ce BCU, de manuscrise.

Ambasada României la Paris a informat MAE la data de 24 februarie în legătură cu organizarea unei licitaţii pentru manuscrisele lui Emil Cioran, cu propunerea ca informaţia să fie transmisă mai departe Ministerului Culturii, Academiei Române şi Muzeului Literaturii, a declarat, joi, Doris Mircea, director general de comunicare în MAE.

Doris Mircea a mai spus, întrebată în legătură cu un apel al lui Sorin Ilieşiu ca statul român să intervină pentru stoparea licitaţiei, că autorităţile nu pot interveni în acest sens, înstrăinarea benevolă neputând fi oprită.

Ambasada a contactat firma franceză care scoate la vânzare lotul de manuscrise, Casa Binoche şi Giquello. "Aceasta a comunicat că numele vânzătorului este confidenţial, ca şi cel al cumpărătorului. Organizatorii licitaţiei au menţionat, de asemenea, că există o instituţie din România interesată să cumpere", a spus Doris Mircea, precizând că este vorba despre BCU.

"Statul român nu poate interveni pentru a opri o licitaţie publică. Singurii care ar putea-o face ar fi moştenitorii direcţi ai lui Cioran, dacă aceste documente ar fi fost furate sau înstrăinate ilegal. Înstrăinarea lor benevolă nu poate fi însă atacată", a mai spus Doris Mircea.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, privind scoaterea la licitaţie, joi, la Paris, a unor manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, că nu au făcut vreun demers pentru achiziţionarea acestora şi că nu au primit nicio sesizare privind vânzarea lor.

Pe de altă parte, directorul interimar al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Lucian Chişu, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce nu are un buget pentru a putea să achiziţioneze aceste documente şi manuscrise.

Mai multe manuscrise şi documente personale ale filosofului român Emil Cioran vor fi scoase la vânzare, joi, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, în cadrul unei licitaţii de scrisori şi manuscrise literare şi artistice din secolul al XX-lea, potrivit site-ului societăţii.

Printre cele 82 de loturi scoase la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, începând cu ora locală 14.15 (ora 15.15 a României), se numără caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi", "Schimbarea la faţă a României" -, numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933 - 1934, cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă şi multe altele.

Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi se numără manuscrisul intitulat "Îndreptar pătimaş", datat 12 martie 1940, evaluat de experţi la o sumă între 8.000 şi 10.000 de euro, dar şi câteva manuscrise evaluate la sume între 4.000 şi 5.000 de euro, precum "Max Stirner", nedatat (aproximativ 1929 - 1930), "Intuiţionismul contemporan", nedatat (1932), "Lacrimi şi sfinţi", nedatat (1936 - 1937). Însă suma totală la care au fost evaluate loturile nu atinge 100.000 de euro.

Expertul Frédéric Castaing, citat de Radio France Internationale (RFI), este de părere că "ansamblul acestor manuscrise reprezintă fundamentele operei lui Cioran. Ideal ar fi ca aceste documente să rămână la un loc".

Castaing a precizat pentru postul de radio că aceste manuscrise, care acoperă perioada din viaţa lui Cioran de dinainte de a se stabili definitiv în Franţa, în anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caiete manuscrise ale filosofului despre care s-a vorbit în presă în ultima vreme, respectiv cele atribuite definitiv de justiţia franceză, luna trecută, comerciantei de vechituri Simone Baulez. Acestea au fost descoperite în februarie 1998, în pivniţa casei din Paris unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrise depăşeşte în prezent un milion de euro, potrivit specialiştilor.

În schimb, manuscrisele care vor fi scoase la vânzare joi, la Paris, aparţin familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran.

Acelaşi expert a menţionat că manuscrise semnate de Cioran se găsesc foarte rar pe piaţă, evenimentul de joi fiind extrem de important întrucât este pentru prima dată când sunt scoase la licitaţie atât de multe documente de o atât de mare calitate.

În acest an, vineri, pe 8 aprilie, este celebrat centenarul naşterii scriitorului Emil Cioran.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici