BING, motorul de căutare al Microsoft, acuzat că cenzurează informaţiile în chineză

Motorul de căutare al Microsoft, Bing, cenzurează căutările în chineză privind informaţiile sensibile pentru puterea comunistă nu numai în China, ci şi în restul lumii, a afirmat miercuri un site specializat.

203 afișări
Imaginea articolului BING, motorul de căutare al Microsoft, acuzat că cenzurează informaţiile în chineză

BING, motorul de căutare al Microsoft, acuzat că cenzurează informaţiile în chineză

Printre termenii cenzuraţi figurează cei referitori la Liu Xiaobo - disidentul laureat al premiului Nobel pentru Pace deţinut în China - la Dalai Lama şi la reprimarea mişcării din Tiananmen din 1989, a anunţat Greatfire.org.

Acest site se consacră studierii controlului Internetului de către puterea comunistă.

Teste realizate de AFP au confirmat informaţiile publicate de site. Astfel, o căutare despre Liu Xiaobo în chineză pe Bing trimite în principal la site-uri guvernamentale chineze sau sunt compilate protestele oficial vizând premiul Nobel acordat acestuia.

"Microsoft practică o epurare a rezultatelor de căutare în Statele Unite, pentru a retrage informaţiile negative despre China", a asigurat Greatfire.org.

"Şi este vorba despre toate pieţele pe care operează în lume", a adăugat acesta.

Lansat în iunie 2009 în Statele Unite, Bing s-a răspândit progresiv pe planetă pentru a încerca să scoată Google de pe o parte din piaţă.

Un purtător de cuvânt al Microsoft nu a putut fi contactat imediat miercuri pentru a comenta acuzaţiile Greatfire.org.

Autorităţile chineze au pus în aplicare o cenzură foarte perfecţionată a Internetului în China şi pot impune norme draconice grupurilor străine care vor să opereze aici. Dar această cenzură nu s-a extins şi în afara ţării.

Mai precis, Internetul este epurat în China de site-uri sensibile din punct de vedere politic, iar Beijingul controlează îndeaproape comunitatea de sute de milioane de internauţi - cea mai importantă din lume - pentru a evita organizarea disidenţei. Twitter, YouTube sau Facebook sunt interzise în ţară.

Marile grupuri de Internet americane s-au confruntat de multe ori cu probleme în China, precum Google sau Yahoo!, în special din cauza cenzurii.

În urmă cu aproximativ zece ani, Yahoo! a dezvăluit autorităţilor chineze informaţii personale despre "disidenţii informatici", care au fost arestaţi, iar unii dintre ei au primit condamnări grele. Cazul a fost devastator pentru grupul de Internet american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici