BOOKFEST 2013: Volume de Neagu Djuvara, Radu Beligan şi Lucian Boia, la ediţia a VIII-a

Neagu Djuvara, Lucian Boia şi Radu Beligan se numără printre invitaţii de anul acesta ai Salonului Bookfest, care se va desfăşura între 29 mai şi 2 iunie, la complexul Romexpo din Bucureşti, şi are ca temă literatura de limbă germană - Austria, Elveţia şi Germania fiind ţările invitate.

881 afișări
Imaginea articolului BOOKFEST 2013: Volume de Neagu Djuvara, Radu Beligan şi Lucian Boia, la ediţia a VIII-a

Neagu Djuvara (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Cei peste 200 de expozanţi - cele mai importante edituri şi cei mai mari distribuitori de carte din România - se vor desfăşura pe 10.000 de metri pătraţi, în pavilioanele C1-C5 din complexul Romexpo.

Neagu Djuvara, Lucian Boia, Radu Beligan, Lucian Croitoru sunt doar câteva dintre personalităţile care şi-au anunţat prezenţa la Bookfest 2013, alături de 24 de autori şi profesionişti ai cărţii prezentaţi de invitatul de onoare al ediţiei, trioul Germania, Austria şi Elveţia, care participă la eveniment prin proiectul internaţional "Trei ţări, aceeaşi limbă", dezvoltat de Târgul de Carte de la Frankfurt.

Astfel, iubitorii de literatură vor avea ocazia să îi întâlnească pe laureaţii Premiului Naţional al Cărţii din Germania Uwe Tellkamp şi Katharina Hacker, pe laureatul Cărţii anului 2011 din Elveţia - Cătălin Dorian Florescu, pe doi dintre cei mai importanţi prozatori austrieci ai momentului - Michael Stavarič şi Joseph Winkler, pe Jan Koneffke (Germania) şi Christian Haller (Elveţia), precum şi trei dintre reprezentanţii generaţiei tinere de prozatori de limba germană - Saša Stanišić, Julya Rabinowich (Germania) si Jolanda Pinel (Elveţia).

"Intenţia noastră este de a promova limba germană în România şi nu cred că este un tabu să spunem că limba germană pierde din influenţă în România. Diversitatea lingvistică este un avantaj, iar acest avantaj ar trebui să fie păstrat. Elveţia este un stat multicultural, cu patru limbi şi patru culturi, şi cea mai bună dovadă este prezenţa mea aici, prezenţa unui elveţian din partea franceză, care a venit la Bucureşti pentru a deschide târgul de carte în limbă germană. Diversitatea înseamnă o bogăţie şi această bogăţie trebuie păstrată şi noi vrem prin prezenţa noastră la Bookfest să atragem atenţia participanţilor, editorilor, scriitorilor şi traducătorilor că este foarte important să se păstreze această diversitate, prezenţa limbii germane în România, dar vrem să şi promovăm România ca ţară", a declarat Marc Bruchez, ataşat cultural al Ambasadei Elveţiei în România, luni, într-o conferinţă de presă.

Totodată, Beate Kohler, directorul Institutului Goethe, a precizat că vor fi organizate diferite evenimente în cadrul Bookfest de Târgul de Carte de la Frankfurt şi Asociaţia Editorilor şi Comercianţilor de Carte din Germania.

"În ceea ce priveşte autorii germani prezenţi la Bucureşti, trebuie spus că noi am încercat să alegem anumiţi autori poate care nu vă împlinesc aşteptările, în sensul că nu sunt cei mai populari, cei mai cunoscuţi autori germani în România, pe de altă parte, sunt autori care au fost traduşi în limba română şi sunt autori care vor fi prezenţi cu titluri atât de beletristrică, dar şi cărţi de specialitate", a declarat Kohler.

Pe de altă parte, Elisabeth Marincovic, directorul Forumului Cultural Austriac, a prezentat "seara de club", acolo unde Mieza Medusa şi Textor vor pune în scenă "un concert inedit". "Va fi prezentat un fel de rap literar modern, dar care are şi subiecte critice la adresa societăţii. Vreau să vă spun faptul că puteţi veni la evenimentele noastre chiar dacă nu ştiţi limba germană, pentru că toate acestea vor fi traduse", a completat aceasta.

La cea de-a VIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2013, cel mai aşteptat eveniment de profil din România, cele aproape 200 de edituri participante vor aduce pentru publicul vizitator aproape 1.000.000 de volume, dintre care câteva mii de titluri noi, dar şi 300 de evenimente interactive, care vor reuni cititori, scriitori, artişti şi personalităţi culturale. Vizitatorii se vor putea bucura de reduceri de până la 50% la standurile editurilor şi vor putea câştiga în premieră premii consistente la tombolele Bookfest.

La Bookfest 2013, publicul se va bucura de spiritul tânăr al istoricului Neagu Djuvara cu ocazia lansării volumului "O scurtă istorie ilustrată a românilor", la standul editurii Humanitas. La aceeaşi editură, profesorul Lucian Boia va lansa o ediţie adăugită a volumului său de succes în 2012 "De ce este România altfel?" şi va participa la sesiunile de autografe cu ocazia lansării noii sale cărţi, "Sfârşitul Occidentului? Spre lumea de mâine". Sâmbătă, va fi lansat volumul "Cartea ca destin. Dan C. Mihăilescu în dialog cu Daniel Cristea Enache", în prezenţa autorilor, şi tot sâmbătă, vedeta Pro TV Olivia Steer îşi lansează la standul editurii Humanitas volumul "Dulciuri de poveste". Tot la Humanitas vor fi lansate noi volume din colecţia "Memorii/Jurnale" - Ion Valjan ("Cu glasul timpului. Amintiri"), Petre Sirin ("Castele în Spania"), Radu Mărculescu ("Amintiri din restul vieţii mele"). La Bookfest Humanitas lansează şi o colecţie de 10 audiobook-uri, în prezenţa lui Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Victor Rebengiuc şi a Mihaelei Coman.

La standul ALL, actorul Radu Beligan îşi lansează cartea "Între acte", aceasta fiind descrisă de editură ca "o culegere de însemnări, cugetări, rememorări şi comemorări care constituie tot atâtea documente ale istoriei şi filosofiei teatrului. Fie că istoriseşte o anecdotă, fie că povesteşte o întâlnire cu Salvador Dali sau cu Eugen Ionescu, fie că alcătuieşte tablouri succinte şi grăitoare ale moştrilor sacri ai scenei româneşti, fie că face subtile analize conceptuale ale fenomenului teatral, Radu Beligan rămâne inconfundabil".

Tot la editura ALL, Dan Chişu îşi lansează cartea "Garsoniera din pădurea de macarale", iar Ioana Revnic, "Convorbiri cu Alex. Ştefănescu".

La această ediţie a Bookfest, la standul Curtea Veche Publishing, vor avea loc lansarea colecţiei "Cărţile copilăriei" şi prezentarea colecţiei "Casa Regală", în prezenţa principelui Radu. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, îşi va prezenta volumul "Sfârşitul reglementării si ultimul reglementator", iar fostul ministru Theodor Baconschi va intra în dialog cu ziaristul Armand Goşu pe marginea volumului "Legătura de chei. O mărturie diplomatică".

Editurile Polirom şi Cartea Românească vor fi prezente la Bookfest cu peste 1.000 de titluri, toate cărţile având o reducere de 20%. De asemenea, la standul editurii, vizitatorii târgului vor putea găsi pachete promoţionale, peste 100 de titluri la preţul unic de 9,99 lei, dar şi cele mai recente apariţii - fiction şi nonfiction, circa 400 de titluri lansate de la ediţia anterioară a târgului.

Volumul "Marele Gatsby" de F. Scott Fitzgerald, în ediţie limitată, un roman recent ecranizat de Baz Luhrmann, cu Leonardo DiCaprio şi Carey Mulligan, se va găsi la standul Polirom. Gabriela Adameşteanu ("Întâlnirea", ediţie definitivă), Marta Petreu ("Jocurile manierismului logic"), Aurora Liiceanu ("Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminităţii"), Andrei Oişteanu ("Ordine şi Haos. Mit şi magie în cultura tradiţională românească") sunt câteva dintre cărţile ce vor fi lansate la editura Polirom la această ediţie Bookfest. Totodată, colecţia "Biblioteca Polirom" va prezenta cele mai recente traduceri din literatura universală, precum "Ochiul cosmologic" de Henry Miller, "Marşul lui Radetzky" de Joseph Roth, "Onoare" de Elif Shafak, "Ziua când au dispărut porumbeii" de Sofi Oksanen, "Nord-Vest" de Zadie Smith, "Poveste pentru timpul prezent" de Ruth Ozeki, "Cântul lui Ahile" de Madeline Miller, "Libertatea de a iubi" de Uzma Aslam Khan şi "Ultima fugară" de Tracy Chevalier.

Cărţile autorilor de expresie germană invitaţi la Bookfest 2013, în cadrul proiectului "Trei ţări, aceeaşi limbă", şi publicaţi de Polirom vor putea fi găsite, de asemenea, la standul Polirom: Cătălin Dorian Florescu ("Jacob se hotărăşte să iubească"), Christian Haller ("Vremurile mai bune"), Saša Stanišić ("Cum repară soldatul gramofonul").

La evenimentele invitatului de onoare vor exista şi două prezentări de carte: volumul 1 din "Opere complete", de Immanuel Kant, la Editura Antet, şi "Divanul călător" - artistul conceptual austriac Josef Trattner şi întâlnirile sale cu scriitorii români. De asemenea, joi, va avea loc o dezbatere intitulată "Books or Bites. Ce înseamnă, de fapt, Digital Publishing?", invitaţi fiind Carsten Schwab, director de producţie la Editura Hoffmann und Campe Hamburg, şi Paul Balogh, managing partner la readforward.com.

Vor fi organizate şi seminarul practic "Marketing editorial cu buget de criză", dar şi o masă rotundă unde se va discuta pe marginea volumului "Scriitori germani din România de după 1945", de Olivia Spiridon (Editura Curtea Veche & Donauschwäbische KS).

Editura Cartea Românească participă cu noi volume apărute în colecţiile sale de proză şi poezie: Nora Iuga ("Câinele ud e o salcie"), Adrian Popescu ("Costumul negru"), Liliana Corobca ("Kinderland"), Doru Pop ("O telenovelă socialistă"), Lavinia Bălulescu ("La mine-n cap") şi Bogdan Coşa ("O formă de adăpost primară"). De asemenea, Cartea Românească propune pentru această ediţie Bookfest noi titluri în colecţiile sale de critică şi istorie literară, dar şi de memorialistică, semnate de Mircea Anghelescu ("Poarta neagră. Scriitorii şi închisoarea"), Péter Demény ("Ghidul ipocriţilor") şi Călin Hentea ("Memorii în bocanci"). Ca în fiecare an, volumele premiate la Concursul de Debut Cartea Românească vor fi lansate la târg: "Agenţia" de Cristian Ardelean (proză) şi "Zeii platanelor mixează pentru tine" de Dominic Stănescu (poezie).

Larry L. Watts îşi lansează, vineri, la standul editurii Rao, volumul "Cei dintâi vor fi cei din urmă". De asemenea, vor fi lansate cărţile "Strigăte în pustiu", în prezenţa autorului Eugen Mihăescu, "Recviem pentru nebuni şi bestii", în prezenţa autorului Augustin Buzura.

Scriitorul francez, Jérôme Ferrari, câştigător al premiului Goncourt 2012, îşi lansează, vineri, la standul editurii Trei, volumul "Predica despre căderea Romei ". De altfel, Grupul Editorial Trei aduce la Bookfest volume lansate la editurile sale Trei, Pandora M şi Lifestyle Publishing, cu reduceri de până la 30%, precum şi cu peste 100 de titluri cu preţ promoţional de 10 lei. Printre cărţile apărute la Grupul Editorial Trei prezentate la Bookfest se numără "Adevărul despre cazul Harry Quebert" de Joel Dicker (Marele Premiu al Academiei Franceze şi premiul Gouncourt al liceenilor); "Fata dispărută" de Gillian Flynn; "Zeiţa oarbă" de Anne Holt; "Testamentul lui Nobel" de Liza Marklund.

Sâmbătă, Nemira lansează la Bookfest "Maeştrii SF-ului românesc" - o serie de volume dedicate celor mai valoroşi autori de literatură science fiction din România. Scriitorii Constantin Cubleşan, Mircea Opriţă şi Gheorghe Săsărman sunt primii autori din serie şi vor fi prezenţi la eveniment alături de invitaţii lor speciali, Radu Dumitru, Eugen Urucaru Popescu, Alexandru Mironov şi Cristian Tămaş. Constantin Cubleşan va participa la eveniment cu volumul "Iarba cerului", o carte apărută pentru prima dată în anul 1974, construită pe baza unor corespondenţe cu realităţile lumii contemporane. Autorul Mircea Opriţă îşi aşteaptă cititorii cu volumul de povestiri "Nopţile memoriei", publicat pentru prima dată în anul 1973, ce propune o incursiune în lumea maşinilor viitorului şi a performanţelor la care acestea reuşesc să ajungă. Cel de-al treilea autor din serie, Gheorghe Săsărman , va participa la eveniment cu volumul "Cuadratura cercului," carte publicată iniţial în anul 1975.

Tot sâmbătă, la standul editurii Nemira, Alexandru Mironov lansează volumul "Lumea-după-Google". Cele 160 de pagini ale volumului "Lumea-după-Google" cuprind întrebări esenţiale despre existenţa omului şi a Pământului, dar şi o serie de răspunsuri care să elucideze mistere de mult timp dezbătute.

Miercuri, standul Institutului Cultural Român (ICR) de la Bookfest va găzdui lansarea albumului "Corneliu Michăilescu. Călătorie prin imposibilul cotidian", prezentat de Ruxandra Dreptu, istoric şi critic de artă, autoarea lucrării monografice, şi de Adrian Silvan Ionescu, istoric şi critic de artă, directorul Institutului de Istoria Artei "G. Oprescu". Artist plastic şi scriitor, Corneliu Michăilescu (1898 - 1965, Bucureşti) este un exponent important al avangardei româneşti. De asemenea, vineri, la standul ICR va fi lansat albumul "Covoare basarabene/ Bessarabian Carpets" (ediţie bilingvă română - engleză) realizată de Varvara Buzilă.

Programul de vizitare la Bookfest este următorul: miercuri, 29 mai, şi joi, 30 mai, între orele 10.00 şi 20.00, vineri şi sâmbătă, între 10.00 şi 22.00, iar duminică, de la 10.00 la 20.00. Intrarea publicului este liberă.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este o manifestare de tradiţie organizată de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cea mai importantă confederaţie patronală din mediul editorial românesc. Bookfest s-a impus încă de la prima ediţie, în 2006, în spaţiul cultural ca un eveniment care promovează lectura şi accesul consumatorilor de carte la produsele editoriale de calitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici