Calculatoarele Macintosh ale Apple sunt ţinta unor atacuri. Peste o jumătate de milion, infectate cu un "cal troian"

Mai multe firme importante din sectorul securităţii informatice afirmă că peste o jumătate de milion de calculatoare Macintosh produse de Apple ar putea fi infectate cu un virus care vizează în mod specific fabricantul californian.

575 afișări
Imaginea articolului Calculatoarele Macintosh ale Apple sunt ţinta unor atacuri. Peste o jumătate de milion, infectate cu un "cal troian"

Calculatoarele Macintosh ale Apple sunt ţinta unor atacuri. Peste o jumătate de milion, infectate cu un "cal troian" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un virus de tip "cal troian" intitulat BackDoor.Flashback, conceput pentru a se infiltra în calculatoare fără să fie reperat cu scopul de a fura date sensibile ca parole sau date de conturi bancare, a fost special conceput pentru a ocoli sistemele de apărare ale calculatoarelor "Mac" de la Apple, potrivit acestor firme.

"Tot ceea ce (hackerii) au învăţat atacând lumea calculatoarelor de tip PC începe să fie transferat către lumea (calculatoarelor) Mac", a confirmat joi Dave Marcus, directorul de informaţii asupra atacurilor informatice din cadrul firmei de securitate McAfee.

Acest virus, care face parte dintr-o gamă de viruşi informatici vizând calculatoarele de tip PC, ce funcţionează cu sistemul de exploatare Windows de la Microsoft, a fost denunţat luni de către firma finlandeză de securitate informatică F-Secure.

Vânzătorul rus de programe antivirus Dr. Web a cuantificat acest atac ulterior. Într-un comunicat publicat miercuri, acesta aprecia că "reţeaua de calculatoare infectată cu virusul BackDoor.Flashback cuprinde peste 550.000 de calculatoare, cea mai mare parte aflate în Statele Unite şi Canada".

"Acest lucru dezminte încă o dată afirmaţiile anumitor experţi, potrivit cărora nu există nicio ameninţare informatică la adresa (sistemului de exploatare) Mac OS X" al Apple, adăuga Dr. Web.

Apple susţine de mult timp că acele calculatoare care funcţionează cu sistemul Windows sunt expuse mai mult atacurilor informatice decât calculatoarele sale Macintosh, folosind această afirmaţie ca pe un argument comercial. Compania nu a răspuns întrebărilor AFP cu privire la aceste informaţii.

Hackerii înşală utilizatorii de Macintosh invitându-i să descarce o falsă nouă versiune a programului pentru vizionare de înregistrări video Adobe Flash, care este de fapt un virus de tip "troian".

Specialiştii în securitate informatică afirmă că motivul disparităţii atacurilor împotriva calculatoarelor Macintosh şi împotriva PC-urilor poate fi explicat prin faptul că acestea din urmă sunt mult mai utilizate, iar hackerii le acordă prioritate deoarece obţin cel mai puternic impact posibil.

Atacurile vizând sistemele de operare ale Apple au crescut puternic, odată cu creşterea popularităţii calculatoarelor Macintosh, este de părere Dave Marcus.

"S-a înregistrat o creştere importantă în privinţa viruşilor care vizează calculatoarele Macintosh în ultimele trimestre, deci ceea ce observăm că se întâmplă cu virusul Flashback nu este surprinzător", a continuat el.

Marcus îi sfătuieşte pe utilizatori, indiferent care este sistemul de exploatare pe care îl folosesc, să îşi protejeze calculatoarele actualizând în mod regulat programul antivirus şi evitând să deschidă link-uri sau e-mail-uri provenind de la surse necunoscute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici