Cannes 2011: Filmul "Restless" de Gus Van Sant va deschide secţiunea Un Certain Regard

Filmul "Restless" regizat de Gus Van Sant va deschide secţiunea Un Certain Regard din cadrul Festivalului de Film de la Cannes din acest an (11 - 22 mai), au anunţat, miercuri, organizatorii festivalului.

114 afișări
Imaginea articolului Cannes 2011: Filmul "Restless" de Gus Van Sant va deschide secţiunea Un Certain Regard

Cannes 2011: Filmul "Restless" de Gus Van Sant va deschide secţiunea Un Certain Regard (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Acest lungmetraj explorează relaţia dintre doi adolescenţi, interpretaţi de Mia Wasikowska şi Henry Hooper.

Aproximativ 20 de filme caracterizate prin originalitatea dialogurilor şi estetica abordată sunt prezentate în fiecare an în secţiunea Un Certain Regard, iar premiul acesteia recompensează de regulă cineaşti puţin cunoscuţi.

Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat în acest an de cineastul sârb Emir Kusturica.

Regizorul Gus Van Sant a fost recompensat la Cannes cu Palme d'Or şi premiul pentru cel mai bun regizor, în anul 2003, pentru drama "Elefant/ Elephant" şi cu un premiu special, în 2007, acordat cu ocazia celei de-a 60-a ediţii aniversare a festivalului, pentru filmul "Paranoid Park". Cineastul american a fost selecţionat pentru prima oară la Festivalul de Film de la Cannes în anul 1995 cu filmul "Pe viaţă şi pe moarte / To Die For". Gus van Sant a regizat alte două filme celebre: "Good Will Hunting" (1997) şi "Milk - Preţul curajului" (2008).

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 11 - 22 mai. Juriul festivalului va fi prezidat în acest an de actorul american Robert de Niro, iar actriţa franceză Mélanie Laurent va fi prezentatoarea ceremoniei de decernare a premiilor.

Românii au fost, în ultimii ani, răsfăţaţii Festivalului de la Cannes, plecând de fiecare dată cu câte un premiu. Astfel, valul de apreciere din partea festivalului a început în 2005, când Cristi Puiu a luat marele premiu al secţiunii Un Certain Regard, cu "Moartea domnului Lăzărescu". De atunci, pe Croazetă, aprecierile criticii au fost dublate de premiile juriului. În 2006, Dorotheea Petre a luat premiul de interpretare al secţiunii Un Certain Regard (pentru prestaţia din filmul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", de Cătălin Mitulescu), pentru ca 2007 să fie anul unei duble victorii: Palme d'Or pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", de Cristian Mungiu, şi premiul Un Certain Regard pentru "California dreamin' (nesfârşit)", de Cristian Nemescu. Anul 2008 a adus încă un Palme d'Or pentru România, de data aceasta pentru scurtmetrajul "Megatron" de Marian Crişan. În 2009, Corneliu Porumboiu a fost dublu premiat la Un Certain Regard, pentru "Poliţist, adjectiv" - premiul juriului şi premiul FIPRESCI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici