Cannes 2013: Filmul "Salvo", recompensat cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique

Lungmetrajul "Salvo", regizat de cineaştii italieni Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza, a fost recompensat cu marele premiu "Nespresso" al secţiunii Semaine de la Critique la Festivalul de Film de la Cannes (15 - 26 mai).

223 afișări
Imaginea articolului Cannes 2013: Filmul "Salvo", recompensat cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique

Cannes 2013: Filmul "Salvo", recompensat cu marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique

Acest premiu, însoţit de un cec de 10.000 de euro, a fost decernat de un juriu prezidat de cineastul brazilian Miguel Gomez.

Acelaşi lungmetraj a fost recompensat şi cu premiul Révélation France 4 (în valoare de 4.000 de euro), decernat de un juriu prezidat de regizoarea franceză Mia Hansen-Love.

Filmul prezintă povestea lui Salvo, un asasin al mafiei siciliene, solitar, rece şi nemilos. Atunci când intră într-o casă pentru a ucide un bărbat, el o descoperă pe Rita. Tânăra fată este oarbă şi asistă neputincioasă la asasinarea fratelui său. Salvo încearcă să închidă acei ochi care îl deranjează şi care îl fixează fără să îl vadă cu adevărat. Ceva care ţine de domeniul imposibilului se produce în acel moment. Rita începe să vadă pentru prima dată. Salvo decide atunci să îi cruţe viaţa. De atunci, bântuiţi şi unul şi celălalt de lumea din care fac parte, destinele celor doi vor fi legate pentru totdeauna.

Juriul a acordat şi o menţiune specială filmului argentinian "Los Duenos", regizat de Agustin Toscano şi Ezequiel Radusky.

Sergio şi familia sa lucrează la o fermă din nordul Argentinei. Când proprietarii sunt absenţi, ei se mută în casa principală şi se amuză imitându-şi patronii, până când Pia, fiica cea mare a proprietarului, soseşte acasă.

Premiul Societăţii autorilor şi compozitorilor dramatici (SACD), în valoare de 4.000 de euro, a fost decernat filmului canadian "Le démantèlement", cel de-al doilea lungmetraj al cineastului canadian Sébastien Pilote.

Filmul prezintă povestea lui Gaby, proprietarul unei ferme. Însă el nu are fii, ci două fiice, pe care le-a crescut ca pe nişte prinţese şi care locuiesc departe, într-un oraş mare. Într-o zi, fata cea mare îi cere să o ajute financiar pentru a evita să îşi piardă casa. Gaby, la care sentimentul patern s-a dezvoltat până dincolo de raţiune, decide să îşi desfiinţeze ferma.

În secţiunea dedicată scurtmetrajelor, premiul Découverte a fost atribuit peliculei "Come and play", regizată de cineasta rusă Daria Belova.

Premiul Canal+ a fost atribuit filmului "Pleasure", de suedeza Ninja Thyberg.

Cea de-a 52-a ediţie a Semaine de la Critique, secţiune paralelă a Festivalului de la Cannes, destinată tinerilor cineaşti aflaţi la primul sau al doilea film din carieră, a prezentat în acest an şapte lungmetraje în competiţie şi alte trei în proiecţii speciale, dar şi zece scurtmetraje.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici