Cărtărescu: Vrem să schimbăm sistemul mafiotic în politică, nu vom face nimic câtă vreme el e în noi

Mircea Cărtărescu spune că marea corupţie îşi are rădăcinile în mica corupţie de zi cu zi, precizând că nu poţi cere o politică onestă atâta vreme cât onestitatea este zilnic călcată în picioare în România, nu doar de politicieni, ci şi de oameni în general.

605 afișări
Imaginea articolului Cărtărescu: Vrem să schimbăm sistemul mafiotic în politică, nu vom face nimic câtă vreme el e în noi

Cărtărescu: Vrem să schimbăm sistemul mafiotic în politică, nu vom face nimic câtă vreme el e în noi (Imagine: David Nika/Arhiva Mediafax Foto)

"Vrem morală şi legalitate în viaţa publică, respect pentru fiecare persoană, toleranţă la diversitatea noastră, o viaţă decentă, un viitor pentru generaţiile tinere. Vrem dreptate, răsplătirea valorii, sprijin pentru sănătate, educaţie şi cultură. Revoluţia din acest moment e una împotriva corupţiei, blestemul comunităţii noastre. Dar nu prea ne amintim că marea corupţie îşi are rădăcinile în mica corupţie de zi cu zi. E bine că dăm de pământ cu clasa politică - aceleaşi figuri groteşti de 25 de ani încoace, acelaşi parlament de penali şi semidocţi, aceiaşi primari venali. Dar nu poţi cere o politică onestă atâta vreme cât onestitatea e zilnic călcată-n picioare în România, nu doar de ei, ci şi de noi. Să nu uităm: mita, şpaga, bacşişul, nepotismul, pilele sunt o realitate a vieţii noastre cotidiene. Perpetuăm noi înşine, cei care ne socotim cinstiţi şi curaţi, cutumele astea care ne otrăvesc viaţa. Noi, cei care dăm, suntem parte din sistemul corupţiei la fel ca şi cei care iau. Unul dintre marile sloganuri, în acest moment, ar trebui să fie «Nu mai daţi şpagă!» Nimănui, nici medicului, nici funcţionarului, nici oficialului, nimănui de la care aşteptăm să-şi facă treaba pentru care e plătit. E semn de primitivism şi subdezvoltare. La fel ca şi sistemul meditaţiilor din învăţământul public, efect pervers al concepţiei greşite despre educaţie. Sunt bani pe care-i dăm în afara sistemului legal, voind să ne ajutăm copiii. Dar astfel îi obişnuim cu ideea că prin bani negri obţii orice, inclusiv cunoaştere. Exemple sunt nenumărate. Ne revoltăm pe bună dreptate în faţa unei biserici opulente şi arogante, care-a uitat ce e compasiunea faţă de cei slabi şi suferinzi, dar câtă compasiune mai există şi-n noi? Câţi facem opere caritabile? Vrem să schimbăm sistemul mafiotic în politică, dar nu vom face nimic câtă vreme el este în noi. Nu se poate revoluţie exterioară fără revoluţie interioară", a scris Mircea Cărtărescu pe contul său oficial de Facebook.

Noi manifestaţii au avut loc joi seară, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară, pentru a treia zi la rând, după ce protestele din stradă, generate de tragedia din clubul Colectiv, au dus la demisia Guvernului Victor Ponta, manifestanţii cerând schimbarea clasei politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici