Centrul Naţional al Dansului îi răspunde ministrului Daniel Breaz: Ratarea proiectelor ar trebui asumată de autorităţi

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) îi răspunde ministrului culturii, Valer Daniel Breaz arătând că ratarea a două proiecte de cooperare în cadrul sezonului România-Franţa ar trebui asumată de autorităţi, se arată într-o declaraţie a managerului CNDB, Vava Ştefănescu, remisă MEDIAFAX.

262 afișări
Imaginea articolului Centrul Naţional al Dansului îi răspunde ministrului Daniel Breaz: Ratarea proiectelor ar trebui asumată de autorităţi

Centrul Naţional al Dansului îi răspunde ministrului Daniel Breaz: Ratarea proiectelor ar trebui asumată de autorităţi

”Bugetul nu a întârziat din cauza guvernului şi implicit a ministerului. Bugetul a întârziat din cauza faptului că Preşedintele Klaus Iohannis nu s-a gândit la faptul că milioane de români vor suferi, nu doar din prisma faptului că nu a fost semnat bugetul ministerului Culturii, sunt toate cele 28 de ministere. Ce pot să vă spun? Legat de Centrul Naţional al Dansului, dânşii au primit buget la fel ca şi anul trecut. Deci bugetul nu este aşa cum s-a precizat mai mic sau un sfert. Toate instituţiile din subordine, global, au bugete mai mari. Fiecare manager de instituţie va trebui să aibă în vedere bugetul respectiv şi să aibă o execuţie bugetară cât mai bună. Nu vreau ca nicio instituţie, la finalul anului să avem bani necheltuiţi dacă le-am alocat un buget şi nu doresc nici să dezinformez opinia publică cum că le-au fost alocate sume mai mici. (...) Centrul Naţional al Dansului trebuie să desfăşoare nişte proiecte, să depună nişte proiecte coerente şi proiecte care să-şi găsească un public care să meargă într-o sală să asiste la spectacolele organizate de către aceştia, au bugetul ca şi anul trecut, deci nu au un buget mai mic şi aşteptăm acest lucru. ” a afirmat, vineri, Valer Daniel Breaz, ministrul Culturii.

În replică, Vava Ştefănescu, managerul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, a redactat pentru MEDIAFAX un drept la replică în urma declaraţiei Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale din cadrul conferinţei de presă de la Guvernul României.

”Nu vrem să picăm în mijlocul focului încrucişat dintre Guvern şi Preşedinţie. Singurul lucru pe care l-am semnalat atât prin comunicatul de presă cât şi în întâlnirea pe care am avut-o cu Dnul Ministru, vineri 5 aprilie, a fost reducerea bugetară la Titlul II - Bunuri şi Servicii”, a spus Vava Ştefănescu pentru MEDIAFAX, arătând că ”bugetul Total este mai mic în anul 2019 fata de 2018 cu 61.000 lei”.

Astfel, bugetul iniţial la Titlul II Bunuri şi Servicii prevede suma de 989.000 lei pentru anul 2018 (fără a fi adăugată şi rectificarea pozitivă de 200.000 lei din decembrie 2018), în timp ce, pentru anul 2019, suma prevăzută este de 731.000 lei.

Managerul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti aduce în apărarea instituţiei pe care o nu doar faptul că este o instituţie singulară pe teritoriul Romaniei şi în Europa de Est, ci şi evaluările anuale de la Ministerul Culturii care, ”confirmă că managementul instituţiei noastre, care activează în condiţii foarte dificile, este unul mai mult decât performant”, se arată în răspunsul CNDB.

De alfel, printre evenimentele anulate se numără unicul festival de profil derulat de o instituţie publică din România, aflat la a şasea ediţie, Festivalul Internaţional de Arte Performative - Like 2019 (30 de artişti şi companii din ţară şi străinătate). ”Chiar dacă va exista un gest reparatoriu la nivelul rectificării bugetare pentru anul 2019 pentru CNDB. Artiştii şi organizatorii din artele contemporane nu pot fi achiziţionaţi de azi pe mâine. La acest festival s-a lucrat timp de 6 luni”, spune Vava Ştefănescu.

Managerul CNDB atrage atenţia şi asupra faptului că vizibilitatea şi accesul publicului cresc odată cu investiţia: ”De aceea, cooperarea internaţională - oportunitate cum este Sezonul România Franţa - ar fi de neratat. Ratarea acestor proiecte (două proiecte de cooperare în cadrul Sezonului nu mai pot fi organizate), ar trebui asumată de autorităţi în calitate de principali strategi ai investiţiilor eficiente în dezvoltarea culturii româneşti”, arată Vava Ştefănescu în răspunsul remis MEDIAFAX cu privire la declaraţia făcută vineri de Ministrului Culturii, Valer Daniel Breaz.

La scurt timp, deputatul Iulian Bulai a reacţionat la afirmaţiile făcute de ministru: ”Pe spinarea unei instituţii unice în România, care a trebuit să anuleze nu proiecte «neinteresante», ci parteneriate internaţionale în programe cu care tot dvs. v-aţi lăudat azi! V-am ascultat spunând azi, de la tribuna Guvernului, că Centrul Naţional al Dansului Bucureşti NU a suferit tăieri de buget, în 2019, comparativ cu 2018. Aveţi aici, cu ştampilă de la ministerul pe care-l conduceţi, bugetele CNDB în 2018 şi 2019. Bugetul de producţie e, dle ministru, cu circa 200.000 de lei MAI MIC anul acesta. La fel şi bugetul total. Vreţi execuţia bugetară? Execuţia bugetară a CNDB pe 2018, la producţie (bunuri şi servicii), a fost de 1.171.943 lei. Alocarea pentru 2019 e puţin peste 700.000 lei. Cine ar trebui, dle ministru, să-şi dea demisia pentru această minciună? Dvs. sau colegii dvs. din minister?”, a spus deputatul.

Ca urmare a alocării bugetului pe anul 2019, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) a anunţat miercuri că se află în imposibilitatea de a-şi respecta o parte dintre obiectivele misiunii sale instituţionale şi se regăseşte în situaţia fără precedent de a nu putea derula o mare parte dintre proiectele importante pe care le are programate pentru anul 2019, arată un text publicat de reprezentanţii CNDB.

Bugetul alocat centrului pentru categoria Bunuri şi Servicii de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în anul 2019 este de 731.000 de lei. În absenţa unui spaţiu propriu funcţional, o parte însemnată este necesară închirierii spaţiului în care în prezent CNDB îşi desfăşoară activitatea, iar o altă parte va asigura cheltuielile funcţionale. În consecinţă, pentru Programele şi Proiectele artistice pentru 2019 suma rămasă este de 203.000 lei.

CNDB se defineşte ca "singura instituţie publică de cultură din România - instituţie de spectacol - echivalentă unui Teatru Naţional, dedicată creaţiei de dans contemporan".

CNDB este şi singura Casă a Dansului din Europa Centrală şi de Est. Prin strategia şi obiectivele sale CNDB îşi asumă misiunea de a organiza programe şi proiecte care să asigure spaţii de repetiţii, resurse financiare şi sprijin logistic pentru creaţia, producţia şi difuzarea proiectelor din sfera dansului contemporan la nivel naţional şi internaţional. Coregrafii şi dansatorii români nu au oportunitatea unor structuri specializate, dedicate, unde să poată fi angajaţi, CNDB fiind singura instituţie publică din România care le oferă spaţii, resurse financiare şi logistică pentru proiecte.

Bugetul insuficient din ultimii ani a fost până în prezent completat, cu eforturi susţinute şi un aport considerabil al partenerilor (26 parteneri instituţionali şi 7 parteneri internaţionali), pentru a desfăşura programele şi proiectele pe care le are în cele trei misiuni instituţionale.

În 2018, având o subvenţie de 500.000 lei pentru programe şi proiecte, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti a organizat 89 de reprezentaţii, 35 de evenimente in parteneriat, 3 producţii noi, 3 co-producţii, 3 festivaluri organizate şi găzduite, dezbateri cu publicul, 4 conferinţe pe tema istoriei şi a arhivelor dansului contemporan românesc, 2 consultări cu comunitatea artistică din domeniul dansului contemporan şi peste 2500 de ore de ateliere şi cursuri de dans contemporan pentru profesionişti şi amatori, copii şi adulţi, cu un total de peste 6000 de spectatori în Bucureşti şi în ţară şi 1500 de spectatori în Europa, se arată în textul organizatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici