China a devenit în 2010 cea mai mare piaţă de artă din lume

China a devenit cea mai mare piaţă de artă din lume în 2010, devansând Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, a anunţat, miercuri, societatea franceză Artprice, specializată în informaţii despre această piaţă.

110 afișări
Imaginea articolului China a devenit în 2010 cea mai mare piaţă de artă din lume

China a devenit în 2010 cea mai mare piaţă de artă din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totalul sumelor obţinute din vânzarea la licitaţie a obiectelor de artă în China (Hong Kong, Beijing, Shanghai) a fost de 3,1 miliarde de dolari anul trecut, a precizat Thierry Ehrmann, fondatorul şi preşedintele companiei Artprice. "Este un adevărat şoc în istoria pieţei mondiale de artă", a adăugat el.

La încheierea licitaţiilor de artă din 2010, China a reprezentat 33% din vânzările mondiale de obiecte de artă. Statele Unite ale Americii deţin 30% din această piaţă, cu 2,8 miliarde de dolari. Marea Britanie ocupă locul al treilea, cu 19% din piaţă (1,8 miliarde de dolari). Franţa se află pe poziţia a patra, cu doar 5% din piaţă (475 de milioane de dolari).

În 2009, Statele Unite deţineau o cotă de 27,9% din piaţă, urmată de Marea Britanie, cu 21,3%, China (17,4%) şi Franţa (13,9%).

Categoria "arta fină" (fine art) cuprinde picturi, sculpturi, fotografii, desene, stampe şi instalaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici