CNA a aprobat grilele ProTV şi AcasăTV: posturile scad producţia proprie şi difuzează mai multe filme

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, în şedinţa de joi, noile grile ale Pro TV şi Acasă TV, principala modificare fiind aceea că producţia proprie a celor două televiziuni scade, posturile urmând să difuzeze mai multe producţii audiovizuale ale altor producători, în special filme.

944 afișări
Imaginea articolului CNA a aprobat grilele ProTV şi AcasăTV: posturile scad producţia proprie şi difuzează mai multe filme

CNA a aprobat grilele ProTV şi AcasăTV: posturile scad producţia proprie şi difuzează mai multe filme

În cazul televiziunii generaliste Pro TV Bucureşti, societatea Pro TV SA a solicitat CNA modificarea grilei şi a structurii de programe, atât pentru licenţa de satelit a televiziunii, cât şi pentru cea terestră.

Producţia proprie a Pro TV va scădea de la 55% la 45%, în timp ce producţiile audiovizuale ale altor producători vor creşte de la 45% la 55%.

Grila Pro TV va cuprinde programe de informare - 25% (la fel ca şi până în prezent), programele educative şi culturale vor scădea de la 2% la 1,5%, procentul filmelor difuzate va creşte de la 35% la 40%, iar programele de divertisment vor scădea de la 18% la 13,50%. De asemenea, Pro TV va continua să difuzeze publicitate (19% din grilă) şi teleshopping (1%).

Potrivit reprezentantului societăţii Pro TV SA la CNA, Adriana Păpureanu, noua grilă a Pro TV urmează să intre în vigoare pe 15 iunie. "Nu se pune problema unor modificări majore. Este vorba despre grila de vară şi va fi valabilă maximum două luni", a spus Adriana Păpureanu, răspunzând unor întrebări primite de la membri ai CNA.

În cazul televiziunii tematice pentru femei Acasă TV, noua grilă a intrat în difuzare începând de luni, a spus Adriana Păpureanu, precizând că aceasta va fi valabilă cel puţin până la 1 septembrie.

Producţia proprie a Acasă TV a scăzut de la 25% la 4%, în timp ce producţiile audiovizuale ale altor producători difuzate de această televiziune au crescut de la 75% la 96%.

În grila Acasă TV, procentul de filme difuzate a crescut de la 50% la 76%, în timp ce programele de divertisment au scăzut de la 30% la 4%. Procentul de publicitate şi teleshopping difuzat de Acasă a rămas acelaşi, respectiv 20% (19% - publicitate şi 1% - teleshopping).

Pe de altă parte, în şedinţa de joi, CNA a aprobat şi modificarea grilei de programe a televiziunii tematice pentru femei Acasă Gold. În acest caz, televiziunea va continua să difuzeze la fel ca şi până în prezent 100% producţii audiovizuale ale altor producători, însă procentul de filme difuzate va scădea de la 60% la 55%, iar programele de divertisment transmise vor creşte de la 20% la 25%. Totodată, Acasă Gold va continua să difuzeze 19% publicitate şi 1% teleshopping.

"În cazul Acasă Gold este vorba doar despre o reactualizare a grilei", a spus Adriana Păpureanu.

Societatea Pro TV SA deţine 49 de licenţe audiovizuale, dintre care: 7 pentru satelit TV (Pro TV, Acasă TV, Acasă Gold, Pro TV International, Pro Cinema, Sport.ro, MTV), 37 pentru Pro TV (staţii locale), 1 pentru Pro Clasic (satelit), 2 pentru Pro FM (una pentru satelit şi una pentru reţea naţională) şi 2 pentru InfoPro (satelit şi reţea naţională).

Modificarea grilelor şi a structurilor serviciilor de programe pentru Pro TV, Acasă TV şi Acasă Gold a fost aprobată de CNA cu nouă voturi "pentru" (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul "împotrivă" (Laura Georgescu).

Potrivit articolului 54, alineatul 2 din Legea audiovizualului, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite CNA acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, inclusiv în privinţa formatului de principiu al serviciului de programe şi a structurii programelor. Modificarea acestor date implică solicitarea acordului CNA cu cel puţin 30 de zile înainte de modificare, conform Deciziei numărul 277 din 2013.

Pe de altă parte, potrivit unei observaţii a Biroului Licenţe şi Autorizări a CNA, licenţa Pro TV de satelit nu avea dreptul la modificare timp de un an, potrivit Deciziei 277/ 2013, dat fiind faptul că aceasta a fost prelungită la 24 aprilie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici