CNA îşi menţine decizia privind retragerea licenţelor Radio Guerrilla

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) îşi menţine hotărârea de retragere a licenţelor audiovizuale în cazul postului Radio Guerrilla, după ce reprezentanţii Realitatea Media au solicitat o reexaminarea a deciziei luate de Consiliu în data de 19 septembrie.

2815 afișări
Imaginea articolului CNA îşi menţine decizia privind retragerea licenţelor Radio Guerrilla

CNA îşi menţine decizia privind retragerea licenţelor Radio Guerrilla

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, în şedinţa de joi, solicitarea de reexaminare a deciziei CNA din data de 19 septembrie privind retragerea licenţelor audiovizuale Radio Guerrilla, adresată de Realitatea Media.

La şedinţa de joi a CNA au participat avocatul Realitatea Media, Andrei Ţâru, şi directorul executiv al Realitatea Media, Mura Frînculescu.

Astfel, avocatul Realitatea Media a afirmat că decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului privind retragerea licenţelor Radio Guerrilla "a fost drastică".

"Noi apreciem că cererea de reexaminare pe care am formulat-o se circumscrie condiţiilor legale de reexaminare întrucât, din punctul nostru de vedere, sancţiunea aplicată de onoratul Consiliu a fost drastică şi automat ne-a afectat prin retragerea acestor licenţe. Interpretarea pe care noi am dat-o contractului între Realitatea şi Expresiv este aceea de folosire a unor licenţe, unor licenţe care, este adevărat, au fost acordate Realitatea Media. Realitatea, l-a momentul în care s-a pus în discuţie retragerea licenţelor, atât prin mine, cât şi administratorul judiciar v-au explicat foarte clar ceea ce s-a urmărit. Fiind în situaţia de a uzita de drepturile pe care le are, de a-şi valorifica anumite drepturi care au fost conferite de diverse instituţii ale statului, am încercat, cu acordul Comitetului creditorilor, al Adunării creditorilor să dispunem de aceste bunuri în folosul creşterii şi al maximizării averii Realitatea Media", a declarat avocatul Andrei Ţâru.

De asemenea, el a precizat că nu s-a urmărit cedarea licenţelor, apreciind că titularul licenţelor a rămas în continuare Realitatea Media. "Cedarea presupunea anumite etape pe care noi nu le-am îndeplinit, nici măcar nu începusem să le îndeplinim sau să încercăm să le materializăm , pur şi simplu acest contract era urmarea unui alt contract existent între cele două societăţi şi trebuia să continue într-un fel, într-un fel a fost reglementat la nivelul anului 2010 şi ulterior a trebuit să fie reglementat într-un mod special datorită incidenţei legii insolvenţei. Din punctul nostru de vedere, considerăm că retragerea aceasta a reprezentat o sancţiune extrem de drastică şi noi apreciem că onoratul Consiliu ar fi trebuit să ia o măsură împotriva acestui contract care nu ar fi trebuit să fie atât de radical", a mai explicat avocatul Realitatea Media.

Pe de altă parte, directorul executiv al Realitatea Media, Mura Frînculescu, a declarat că în procesul verbal pe care l-au adus inspectorii de la sediul Radio Guerrilla se precizează că există un contract între Realitatea Media şi Expresiv SA pentru servicii strategice şi pentru asigurarea resurselor de finanţare a activităţii în legătură cu exploatarea mărcii şi a produselor media. "Este exact ca atunci când ai o licenţă şi, cu ajutorul ei, prin exploatarea ei, obţii bani din publicitate şi atunci faci un contract cu o agenţie de publicitate", a spus Mura Frînculescu.

În acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, l-a întrebat pe avocatul Realitatea Media cum comentează din punct de vedere juridic scoaterea la licitaţie a unor licenţe audiovizuale, iar Andrei Ţâru a spus: "Scoaterea la licitaţie presupune transmiterea drepturilor şi obligaţiilor pe care le are o persoană către o altă persoană. Drepturile acelea pot fi conferite de acte juridice, iar procedura de licitaţie propriu-zisă este şi continuă să fie cea mai trasparentă posibilitate oferită oricui. (...) Nu neapărat de vânzare, de transmiterea a ceva".

De asemenea, el a subliniat că cedarea nu s-a materializat niciodată. "La momentul la care a apărut acea încercare de vânzare pe site-ul adminsitartorului judiciar, s-a stopat, nu s-a materializat. A existat intenţie, este adevărat. Dacă eram sub imperiul unei legi penale, aş fi spus să sancţionaţi tentativa. A existat o tentativa, dar nu suntem sub imperiul unei legi penale ca să spunem că acţionăm potrivit acestei legi. Ne-am asumat existanţa tentativei şi considerăm că, nematerializându-se cedarea (...) licenţelor, nu avem cum să fim sancţionaţi atât de drastic", a mai spus acesta.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga, membru al Consiliului, a spus că CNA nu a luat o decizie de ridicare a licenţelor ca urmare a tentativelor, ci ca urmare a acelui contract "care reprezintă o formă mascată de cedare". "Cedarea responsabilităţii editoriale, adică cedarea către un alt readiodifuzor", a completat aceasta.

În acest context, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a supus votului Consiliului "reexaminarea deciziei de ridicare a licenţelor Radio Guerrilla în data de 19 septembrie 2013". Astfel, pentru aprobarea reexaminării au fost patru voturi "pentru" (Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu) şi cinci voturi "împotrivă" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Narcisa Iorga şi Laura Georgescu).

La şedinţa de joi participă membrii CNA Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. La momentul votului, Valentin Jucan nu se afla în sala de şedinţe.

Decizia de retragere a licenţelor Radio Guerrilla a fost aplicată, în data de 19 septembrie, la propunerea lui Valentin Jucan, membru al CNA, în baza articolului 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat", şi a articolului 57, alineatul 1, literele c şi d din Lege - "Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situaţii: "ca urmare a încălcării normelor privind regimul proprietăţii în audiovizual, prevăzute la art. 46, şi a nerespectării dispoziţiilor art. 56".

Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" (Valentin Jucan, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea) şi trei voturi "împotrivă" (Lorand Turos, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Decizia CNA luată pe 19 septembrie implică toate cele 24 de licenţe audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licenţe terestre şi o licenţă de satelit) pe care Realitatea Media SA le deţine.

Licenţele terestre ale Radio Guerrilla erau în Bucureşti, Baia Mare, Brăila, Cernavodă, Cluj, Comăneşti, Constanţa, Craiova, Dărăbani, Focşani, Iaşi, Olteniţa, Petroşani, Piatra Neamţ, Râmnicu Vâlcea, Sighişoara, Sulina, Târgu Mureş, Târgovişte, Timişoara, Tulcea, Vaslui şi Zalău.

Decizia din 19 septembrie a fost luată de CNA după ce, pe 16 septembrie, societatea Realitatea Media SA, aflată în insolvenţă, a anunţat că va vinde la licitaţie, prin administratorul său judiciar, HM Expert IPURL, licenţele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Potrivit unor anunţuri postate pe 16 septembrie pe site-ul HM Expert IPURL, licitaţiile urmau să se desfăşoare săptămânal, în fiecare zi de luni, de la ora 13.00, la sediul administratorului judiciar.

În şedinţa din 17 septembrie a CNA, Consiliul a anunţat că vânzarea la licitaţie a licenţelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegală, precizând că aceste licenţe vor fi retrase de Consiliu în cazul în care ele vor fi tranzacţionate prin licitaţie. În aceeaşi zi, anunţurile de scoatere la licitaţie a licenţelor Radio Guerrilla au fost eliminate de pe site-ul administratorului judiciar al Realitatea Media, HM Expert IPURL.

Cu toate acestea, în şedinţa din 19 septembrie, CNA a reluat discuţiile şi a retras licenţele Radio Guerrilla.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici