CNA obligă OTV să îi acorde dreptul la replică jurnalistului Mircea Opriş şi unui avocat

CNA a decis, joi, să oblige OTV să le acorde dreptul la replică jurnalistului Mircea Opriş şi avocatului Florin Kovacs, care au fost acuzaţi în emisiunile "Dan Diaconescu Direct" din 22, 23 şi 24 februarie că ar fi apropiaţi ai unui personaj implicat în "mafia imobiliară".

511 afișări
Imaginea articolului CNA obligă OTV să îi acorde dreptul la replică jurnalistului Mircea Opriş şi unui avocat

CNA obligă OTV să îi acorde dreptul la replică jurnalistului Mircea Opriş şi unui avocat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, emisiunea "Dan Diaconescu direct", difuzată pe 22, 23 şi 24 februarie, la OTV.

În emisiunea din 22 februarie, moderată de Dan Diaconescu, au fost invitaţi Silviu Alupei şi Sorin Ovidiu Bălan, titlul afişat pe ecran fiind "Cât de mult poate regele exproprierilor Adrian Luca să influenţeze instanţele din Timişoara?". În emisiune s-a discutat despre mafia imobiliară, tunurile imobiliare din Timişoara şi în special despre Adrian Luca.

Potrivit CNA, în emisiune, Sorin Ovidiu Bălan şi Silviu Alupei au făcut trimitere la avocatul Florin Kovacs, spunându-se despre el că este "om de bază, conform presei locale, al domnului Luca". În acest context, Silviu Alupei l-a sunat în direct din studio pe Florin Kovacs, întrebându-l despre relaţiile pe care le are cu Adrian Luca. Avocatul a spus că nu îl cunoaşte pe Luca, cerându-i lui Alupei să nu mai vorbească "tâmpenii la televizor".

Subiectul legat de mafia imobiliară şi Adrian Luca a fost continuat în ediţiile din 23 şi 24 februarie ale emisiunii "Dan Diaconescu direct". În ediţia din 24 februarie, Silviu Alupei a vorbit despre Mircea Opriş, jurnalist la Jurnalul Naţional, despre care a spus că este "un ziarist apropiat domnului Luca (Adrian Luca, n.r.)". Totodată, Alupei l-a sunat în direct din studio pe Mircea Opriş, întrebându-l ce mai ştie despre Adrian Luca. În timpul scurtei discuţii telefonice, Mircea Opriş a spus: "(...) vă pot spune doar atât, ceea ce am scris eu despre afacerile imobiliare din Timiş, găsiţi pe Jurnalul Naţional. Mai mult de atât nu am ce să comentez"; "Stimate domn, eu nu sunt consilierul domnului Luca, nu-s apropiatul lui, aşa cum aţi spus. Sper că aveţi dovezi (...)", potrivit CNA.

În urma celor trei ediţii ale emisiunii "Dan Diaconescu direct", şi avocatul Florin Kovacs şi jurnalistul Mircea Opriş au făcut sesizări la CNA. Ambii au solicitat dreptul la replică, potrivit CNA.

"Vă solicit sancţionarea postului OTV Bucureşti, pentru încălcarea dreptului la propria imagine, prin acuzaţii aduse subsemnatului fără suport probator, în vederea denigrării şi ştirbirii reputaţiei mele profesionale, refuzul acordării posibilităţii participării în emisiunea în care se punea în discuţie activitatea mea profesională, motive pentru care solicit luarea măsurilor legale, precum şi obligarea postului de televiziune la acordarea dreptului la replică, în cadrul aceleiaşi emisiuni, în acelaşi interval orar, prin participarea mea directă în studio", spune avocatul Florin Kovacs în sesizarea transmisă CNA.

Şi jurnalistul Mircea Opriş a considerat că OTV i-a încălcat dreptul la propria imagine. "(...) vă solicit sancţionarea postului de televiziune OTV, pentru încălcarea dreptului la propria imagine, prin acuzaţii aduse persoanei mele fără dovezi şi suport robator, cu scopul denigrării persoanei mele, a ştirbirii imaginii publice şi a reputaţiei profesionale, motive pentru care vă solicit luarea măsurilor legale şi obligarea postului OTV la acordarea unui drept la replică sau obligarea la scuze şi rectificări în cadrul aceleiaşi emisiuni, în acelaşi interval orar, de către moderatorul acestei emisiuni, Dan Diaconescu", se arată în sesizarea transmisă de Mircea Opriş.

Totodată, jurnalistul precizează că nu este un apropiat al lui Adrian Luca.

"În data de 24 februarie, la ora 19.52.44, am fost abordat telefonic de către Silviu Alupei, care m-a acuzat că sunt «un ziarist apropiat domnului Luca», insinuând, fără a prezenta vreo dovadă, că eu sunt un apropiat al persoanei declarată de către Diaconescu, Alupei şi Bălan ca fiind parte a mafiei imobiliare, deci implicit că între mine şi respective persoană ar exista o relaţie apropiată. Asocierea mea ca persoană şi a numelui meu cu persoane acuzate, cu sau fără dovezi, că fac parte din «mafia imobiliară» mi-au adus grave prejudicii profesionale, personale şi de imagine. Menţionez că îl cunosc personal pe Luca Adrian, persoana acuzată în cadrul emisiunii de la OTV, persoana cu care am avut trei întâlniri publice, ca parte a documentării pentru o serie de investigaţii jurnalistice despre abuzurile privind retrocedarea de terenuri în judeţul Timiş. Menţionez că nu sunt un apropiat al acestei persoane şi că nici invitatul în emisiune Silviu Alupei şi nici moderatorul Dan Diaconescu nu au prezentat vreo dovadă în acest sens, care să susţină afirmaţiile şi acuzaţia vizavi de persoana mea difuzată în direct în emisiunea la care fac referire", a mai spus Mircea Opriş.

Potrivit lui Dan Grigore şi Narcisei Iorga, membri CNA, avocatului Florin Kovacs şi jurnalistului Mircea Opriş le-au fost aduse acuzaţii fără a fi prezentate dovezi.

"Eu aşa ceva nu am mai pomenit. Nu îmi imaginam că o să văd o asemenea intervenţie, să sunaţi de pe telefonul mobil din studio şi omul sunat să nu ştie că este sunat şi de cine este sunat în direct. Chipurile, este totul spontan", a spus Narcisa Iorga.

La propunerea lui Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, membrii Consiliului au decis să oblige OTV să le acorde dreptul la replică jurnalistului Mircea Opriş şi avocatului Florin Kovacs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici