CNA: Prima TV, amendată cu 10.000 de lei din cauza emisiunilor "Killer Karaoke" şi "Epic Show"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze cu 10.000 de lei Prima TV, din cauza încălcării legislaţiei audiovizualului în emisiunile "Killer Karaoke" şi "Epic Show", dar şi într-o ştire despre un accident rutier.

363 afișări
Imaginea articolului CNA: Prima TV, amendată cu 10.000 de lei din cauza emisiunilor "Killer Karaoke" şi "Epic Show"

CNA: Prima TV, amendată cu 10.000 de lei din cauza emisiunilor "Killer Karaoke" şi "Epic Show" (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit CNA, în emisiunea "Epic Show" difuzată pe 14 aprilie, de la ora 20.30, cu marcajul "AP" (acordul părinţilor), a fost folosit limbaj vulgar.

Pe de altă parte, în ediţiile "Killer Karaoke" din 8 ianuarie şi 15 ianuarie, de la ora 20.21 (care au fost difuzate în reluare pe 12 şi 19 ianuarie, de la ora 15.12) cu marcajul "AP", concurenţii au fost supuşi la diverse probe periculoase (aceştia au cântat în timp ce erau electrocutaţi, muşcaţi de câini etc.).

De asemenea, la "Ştirile Prima TV" din 13 aprilie, difuzate de la ora 18.00, a fost transmisă o ştire despre un accident rutier soldat cu trei morţi. Au fost difuzate imagini de la locul accidentului, cu maşinile avariate şi cu victimele aflate pe targă, acoperite. De asemenea, pe fundalul ştirii, s-a auzit vocea unui copil care a supravieţuit accidentului şi care striga după mama sa, care decedase în accident.

Membrul CNA Monica Gubernat a spus că ştirea despre accidentul rutier a încălcat legislaţia audiovizualului.

De asemenea, membrul CNA Narcisa Iorga a făcut referire la "imaginile şocante" difuzate în timpul emisiunii "Killer Karaoke", care este au fost difuzate la ore accesibile minorilor. Iorga a mai spus că limbajul folosit în emisiunea "Epic Show" este "mai mult decât licenţios".

La propunerea Monicăi Gubernat, CNA a amendat cu 10.000 de lei Prima TV, pentru încălcarea articolului 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte principiul interesului superior al minorului", a articolului 3, alineatul 3 din Cod - "Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile", dar şi a articolului 39 din Legea audiovizualului - "(1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată. (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

De asemenea, sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 18, litera b din Cod - "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: scene de sex, limbaj sau comportament obscen", şi a articolului 19, alineatul 2, litera k din Cod - "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: calitatea şi tipologia limbajului".

"Pentru" aplicarea amenzii de 10.000 de lei au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici