CNA:Televiziunile cu difuzare terestră trebuie să solicite alt tip de licenţe pentru a nu se închide

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să transmită o recomandare societăţilor care deţin licenţe TV cu difuzare terestră ca, în cazul în care doresc să îşi continue activitatea şi după 17 iunie, când acestea se vor închide, să solicite licenţe prin cablu sau prin satelit.

545 afișări
Imaginea articolului CNA:Televiziunile cu difuzare terestră trebuie să solicite alt tip de licenţe pentru a nu se închide

CNA:Televiziunile cu difuzare terestră trebuie să solicite alt tip de licenţe pentru a nu se închide (Imagine: Publimedia / Shutterstock)

Aproape 170 de televiziuni care au licenţe cu difuzare terestră sunt în pericol să fie închise pe 17 iunie, când va înceta emisia analogică TV în România, potrivit unor informaţii prezentate în şedinţa din 5 martie a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

Astfel, în şedinţa de marţi, CNA a decis să emită o recomandare în acest sens, întrucât, potrivit Hotărârii de Guvern nr 403/ 2013 privind Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea difitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, pe 17 iunie va înceta obligatoriu emisia terestră analogică pentru serviciile de programe de televiziune.

De asemenea, CNA a decis să emită această recomandare "având în vedere posibilitatea ca platforma digitală terestră să nu fie operaţională la acea dată".

Astfel, în situaţia în care consideră oportun să continue activitatea de realizare şi difuzare de servicii de programe de televiziune, societăţile care deţin în prezent licenţe de televiziune care emit terestru au câte posibilităţi legale.

Aceste societăţi pot solicita CNA acordarea unei licenţe sau a unor licenţe audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice (prin cablu, n.r.), dar şi a unora prin satelit.

În plus, aceste societăţi pot face la CNA solicitări de modificare a licenţei/ licenţelor audiovizuale (referitor la modalitatea de difuzare, respectiv terestru/ alte reţele de comunicaţii electronice şi/ sau satelit), concomitent cu solicitarea/ solicitările de prelungire a valabilităţii acestora.

De asemenea, Consiliul Naţional al Audiovizualului recomandă acestor societăţi care deţin televiziuni cu difuzare terestră să aibă în vedere iniţierea unor campanii de avertizare a telespectatorilor lor referitor la încetarea obligatorie a emisiei terestre analogice pentru televiziunea sau televiziunile deţinute, începând din data de 17 iunie.

CNA a decis să transmită această recomandare societăţilor care deţin licenţe TV cu difuzare terestră, în şedinţa de marţi. Decizia a fost luată cu unanimitatea de voturi a membrilor prezenţi la şedinţa de marţi (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea).

Decizia a fost luată după ce membrii CNA au analizat, în şedinţa din 5 martie, o adresă primită de la Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), care reuneşte principalele societăţi de televiziune şi radio din România, şi i-a audiat pe o parte dintre reprezentanţii ARCA, între care şi George Chiriţă, directorul executiv al asociaţiei.

"Sunt 170 de licenţe cu difuzare terestră, dintre care 8 au şi difuzare prin reţele de comunicaţii electronice (prin cablu, n.r.), iar unele televiziuni au şi difuzare prin satelit, în general, staţiile mari de televiziune", potrivit unei informări făcute în respectiva şedinţă a CNA de serviciile de specialitate ale Consiliului.

Acest fapt a fost confirmat atunci şi de George Chiriţă, directorul executiv al ARCA, care a precizat că cele aproape 170 de televiziuni "ar trebui să spună stop în iunie 2015", atunci când România s-a angajat să implementeze procesul de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră, în contextul în care este puţin probabil ca acest proces să se realizeze efectiv.

În acest sens, George Chiriţă a spus că ARCA a propus soluţia transformării acestor aproape 170 de licenţe cu difuzare terestră în licenţe prin reţele de comunicaţii electronice (prin cablu, n.r.), pentru ca televiziunile respective să nu fie închise.

Chiriţă a spus că ARCA a propus "o rezolvare în bloc" a situaţiei. "CNA nu ar trebui să aibă audieri cu cei 170 de radiodifuzori şi nu ar trebui să mai solicite alte documente de la aceştia, pentru că documentele sunt deja în posesia CNA. Nu este vorba de acordarea unei licenţe noi în sensul pur al cuvântului (...) Este o procedură absolut specială, este o tranziţie mai ciudată de la analogic nu spre digital, ci făcând un popas de aşteptare în transmisia prin reţele de cablu, aşteptând să vedem dacă se întâmplă ceva în digital, ceea ce este foarte puţin probabil să se întâmple", a mai spus atunci Chiriţă.

Însă, potrivit reprezentanţilor serviciilor de specialitate ale CNA, nu este posibil ca aceste aproape 170 de licenţe cu difuzare terestră să fie transformate automat de Consiliu în licenţe prin cablu.

În plus, potrivit reprezentanţilor CNA, în cazul în care radiodifuzorii ar dori să transforme aceste licenţe, Consiliul ar trebui să audieze aproximativ 55 de societăţi, care deţin toate aceste 170 de licenţe cu difuzare terestră.

"Noi avem în vedere tranziţia la digital. Momentul acordării licenţei în cablu ar fi o fază intermediară, care ar putea dura însă foarte mult sau la nesfârşit (dacă autorităţile statului nu vor putea finaliza procesul de tranziţie la digital, n.r.), dar are scopul de a conserva licenţa, de a nu dispărea licenţa", a spus, de cealaltă parte, George Chiriţă, pe 5 martie. În caz contrar, potrivit lui Chiriţă, acele licenţe terestre nu ar mai putea fi preluate în grilele operatorilor de cablu. "Ar fi o situaţie catastrofică a majorităţii acestor licenţe", a mai spus Chiriţă, precizând că, dacă CNA nu va face nimic, pe 17 iunie, "am putea avea de-a face cu o încetare definitivă a emisiei (televiziunilor, n.r.) locale".

În urma discuţiilor, CNA a decis că reprezentanţii ARCA vor colabora cu reprezentanţii compartimentelor de specialitate ale Consiliului pentru a realiza un document/ text de reglementare care să vină cu o soluţie pentru cele aproape 170 de licenţe cu difuzare terestră. Ulterior, CNA va discuta acest document şi, pe baza acestuia, Consiliul ar urma să transmită apoi Guvernului un punct de vedere privind situaţia acestor licenţe.

CNA va relua discuţiile în acest sens într-una din şedinţele viitoare ale Consiliului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici