CNA va monitoriza permanent TVR 3 şi va verifica dacă respectă legea audiovizualului

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va monitoriza permanent TVR 3 - care, începând de vineri, este o televiziune "dedicată valorilor rurale, ecologice şi de mediu" -, pentru a vedea dacă acest post respectă legislaţia audiovizualului, a declarat, vineri, Laura Georgescu, preşedintele CNA.

174 afișări
Imaginea articolului CNA va monitoriza permanent TVR 3 şi va verifica dacă respectă legea audiovizualului

CNA va monitoriza permanent TVR 3 şi va verifica dacă respectă legea audiovizualului (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Laura Georgescu a organizat, vineri, la sediul CNA din Bucureşti, o conferinţă de presă în care şi-a prezentat activitatea din acest an şi în care a vorbit şi despre atacurile la care a fost supusă atât din partea unor membri ai CNA, cât şi din partea unor radiodifuzori.

Ea a făcut referire la o scrisoare adresată joi Parlamentului de trei membri ai Consiliului (Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea), privind protocolul semnat de Societatea Română de Televiziune (SRTv) cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi transformarea TVR 3 într-o televiziune dedicată valorilor rurale, ecologice şi de mediu. Georgescu a făcut referire totodată la cererea Narcisei Iorga de introducere pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului de joi, 5 decembrie, a subiectului TVR - MADR, solicitare respinsă prin votul a 8 membri ai CNA.

"Ieri, la începutul şedinţei publice, pe ordinea de zi comunicată public cu 24 de ore anterior, cum ne obligă legea, am primit solicitarea colegei mele de discutare a protocolului încheiat între cele două instituţii (...) Am supus la vot propunerea şi nu a trecut. Opt membri au respins propunerea din 10 prezenţi", a spus Laura Georgescu, precizând că între CNA şi SRTv există deja o comunicare în privinţa TVR 3.

Ea a mai spus că, prin regulamentul de funcţionare, CNA este obligat să transmită cu 24 de ore înainte ordinea de zi pentru ca cei vizaţi să se prezinte la şedinţă şi să poată avea documentaţia necesară.

De asemenea, Georgescu a precizat că "CNA nu are în atribuţii decât ceea ce iese pe micul ecran".

"Nu mă interesează ce se întâmplă în spate. E adevărat că astăzi, cu departamentele de specialitate, ne-am dat seama că legea 41 după care funcţionează SRTv are o problemă exact pe articolul 43, a fost întoarsă de către instituţia preşedintelui la Parlament - exact acest articol 43 girează posibilitatea de a încheia astfel de parteneriate -, dar atâta vreme cât TVR3 m-a asigurat că nu modifică decât culoarea siglei, nu am altceva de făcut decât ca de astăzi, de la ora 16.00, până pe 10 decembrie să-i ţin în monitorizare permanentă şi în secunda în care au încălcat legea, grila, procentele, genul de emisiuni, vă asigur că vor suporta rigorile legii audiovizuale. Nu am cum să fac un proces de intenţie unui radiodifuzor atâta vreme cât programul nici nu ieşise în eter", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că respinge "genul acesta de presiune" la care a fost supusă de cei trei membri ai CNA, care au transmis scrisoarea Parlamentului.

Totodată, Laura Georgescu a spus că "primul atac" în legătură cu TVR l-a primit din partea Adei Meseşan, membru în consiliul de administraţie al TVR.

"Primul atac începe în 18 noiembrie, când Ada Meseşan, membru în consiliul de administraţie al TVR, mă acuză că am trecut pompos şi victorios codul etic prin CNA şi că i-am dat derogare lui Mihai Sturzu să aibă emisiune la TVR şi că în general am transformat TVR în PSD TV", a spus Laura Georgescu, precizând că a preferat să nu îi răspundă Adei Meseşan. "Trebuie să mă păstrez în obiectivitatea mandatului de membru al CNA", a spus Georgescu.

Pe de altă parte, după încheierea conferinţei de presă susţinute de Laura Georgescu, Narcisa Iorga a transmis agenţiei MEDIAFAX un punct de vedere, în care precizează că Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA permite membrilor să propună completarea ordinii de zi. "Ceea ce am făcut şi eu: am propus includerea pe ordinea de zi a discuţiei pe marginea Protocolului de cooperare SRTv-MADR", a spus Narcisa Iorga.

Ea a precizat că Legea audiovizualului "obligă CNA la sesizarea autorităţilor competente cu privire la orice încălcări ale legislaţiei ce nu intră în competenţa sa", în timp ce Regulamentul de Organizare şi Funcţionare prevede că "membrii CNA au îndatorirea de a adopta toate măsurile necesare pentru a preveni lezarea interesului public".

"Or, dezbaterea în plenul CNA, pe marginea Protocolului semnat de dl Claudiu Săftoiu cu un ministru, prin care sunt puse la dispoziţia ministerului toate programele SRTv şi toate mediile acesteia de difuzare, consider şi astăzi că ţine de interesul public şi de obligaţia pe care orice membru CNA o are, anume aceea de a fi garant al interesului public", spune Iorga.

"În privinţa afirmaţiei că CNA nu putea discuta Protocolul semnat de un radiodifuzor cu un minister, prin care se cedează responsabilitatea editorial, întrucât faptele nu s-au produs, amintesc preşedintelui CNA că, în urmă cu două luni, au fost retrase licenţele audiovizuale ale postului de radio Guerrilla pentru că am descoperit un contract de cedare a responsabilităţii editoriale pe care Realitatea Media îl semnase cu o altă firmă. Deci, situaţii similare", a mai spus Narcisa Iorga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici