CNA vrea mai multe emisiuni informative la radio. Ce post a avut amânată prelungirea licenţei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, amânarea prelungirii licenţei audiovizuale a postului de radio Activ EFEM, din cauză că "nu se acordă în grilă suficientă pondere programelor informative".

400 afișări
Imaginea articolului CNA vrea mai multe emisiuni informative la radio. Ce post a avut amânată prelungirea licenţei

CNA vrea mai multe emisiuni informative la radio. Ce post a avut amânată prelungirea licenţei

În schimb, cu unanimitate de voturi, membrii CNA au decis, marţi, să prelungească licenţa audiovizuală a postului Radio Ortodoxia din Braşov.

În ceea ce priveşte prelungirea licenţei Activ EFEM din Bucureşti (deţinut de SC Videomarket SRL, care-l are ca acţionar principal pe organizatorul de concerte Marcel Avram), membrii CNA au discutat cu privire la evoluţia programelor respectivului post de radio.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a considerat că procentul de 1% de programe informative cu care a rămas Activ EFEM este insuficient pentru un post de radio care emite inclusiv în Capitală.

Făcând referire la tipul de emisiuni informative ale posturilor de radio în general şi la ponderea acestora în grila de programe, Narcisa Iorga a considerat necesară amânarea prelungirii licenţei pentru Activ EFEM. "Să vină cu o grilă de, hai, să nu spunem 14%, măcar 10% de emisiuni informative, nu 1% cât au acum. În condiţiile în care au 10% publicitate, 1% emisiuni informative este insuficient", a spus Iorga.

În consecinţă, membrii CNA au decis, în unanimitate, amânarea prelungirii licenţei Activ EFEM.

"Există o preocupare la nivelul CNA, în acest moment în care multe dintre licenţe sunt în faza de prelungire, pentru creşterea ponderii emisiunilor informative", a subliniat Răsvan Popescu, preşedinte al CNA. "S-a constatat că, în ultimii ani, trendul deloc îmbucurător este acela al scăderii ponderii programelor informative, mai ales la radiourile cu specific local, unde a crescut, în schimb, publicitatea", a continuat Popescu.

Din aceată perspectivă, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au recomandat reprezentantului postului de radio generalist Better FM din Botoşani, care a solicitat la rândul său prelungirea licenţei audiovizuale, să reconsidere grila de programe şi să aloce o mai mare pondere emisiunilor informative. Cu acest amendament şi la propunerea lui Răsvan Popescu de creştere la 5% a ponderii emisiunilor informative din grila postului de radio, până la finalul anului, membrii CNA au votat în unanimitate prelungirea cu nouă ani a licenţei de emisie a Better FM din Botoşani.

Tot în şedinţa de marţi a fost analizată solicitarea societăţii Grupul Media Camina SRL, parte a trustului de media Intact, de prelungire a licenţelor audiovizuale pentru staţiile din Botoşani şi Cluj-Napoca ale Radio Zu.

Şi în aceste cazuri au fost obiecţii din partea membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului, care au considerat că staţiile locale ale Radio Zu nu acordă suficientă importanţă ştirilor şi emisiunilor de interes local. De asemenea, cele opt minute de ştiri difuzate o dată la două ore de către aceste staţii locale au fost considerate insuficiente de unii dintre membrii CNA. Ei au fost contrazişi însă de către Victor Ferezan, director de ştiri al Radio Zu, care susţine că locuitorii din Cluj şi Botoşani sunt bine reprezentaţi, oferindu-li-se, de asemenea, şansa de a interacţiona şi a se implica activ în emisiunile Radio Zu.

Totodată, Răsvan Popescu a precizat că decizia CNA cu privire la includerea Radio Zu din Botoşani şi Cluj într-o reţea naţională va mai dura, deoarece este necesară "găsirea unei abordări unitare referitoare la marile reţele". În cazul Radio Zu, o soluţie ar fi cea a declarării sale drept reţea naţională, astfel încât să fie eliberate reţele pentru noi posturi de radio locale. Preşedintele CNA a susţinut că, înaintea formulării unei decizii, este necesară şi o consultare a membrilor Consiliului cu reprezentanţii celorlalte reţele naţionale de radio.

În cele din urmă, membrii CNA au votat marţi, în unanimitate, şi prelungirea provizorie a licenţei pentru Radio Zu Cluj şi Radio Zu Botoşani, avându-se în vedere contextul declanşării procedurilor pentru declararea Radio Zu drept reţea naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici