Comănescu/ Spotlight. Presa 2015-2016: Aceleaşi încăierări ziarişti-politicieni, spioni-redacţii

Analiza lui Iulian Comănescu privind Raportul Freex, publicat de Ziua Libertăţii Presei, astăzi, 3 mai. Raportul Freex despre libertatea presei în România lui 2015-2016.

704 afișări
Imaginea articolului Comănescu/ Spotlight.  Presa 2015-2016: Aceleaşi încăierări ziarişti-politicieni, spioni-redacţii

Comănescu/ Spotlight. Presa 2015-2016: Aceleaşi încăierări ziarişti-politicieni, spioni-redacţii

Noutatea relativă a Raportului este faptul că presa din România nu mai e a mogulilor şi nici măcar a proprietarilor în acte. Ci a celor care o finanţează.

Un caz simptomatic este acela al B1 TV, televiziune prezidenţială în mandatul lui Traian Băsescu, dar finanţată cu 200 de mii de euro, în 2012, de o firmă pe nume Premier Palace SRL, cu intermedierea unui politician din partea opusă a spectrului poltic, primarul PSD de la Sectorul 5, Marian Vanghelie.

Dacă în această poveste citiţi o reorientare politică a B1, aflaţi că un fost realizator al postului, Cătălin Prisăcariu, a spus-o în clar, prin acuzaţiile referitoare la faptul că televiziunea în cauză a devenit după încetarea mandatului lui Traian Băsescu prietenoasă cu Victor Ponta, premierul PSD al momentului.

B1 nu este singurul exemplu de televiziune care şi-a făcut banii în funcţie de schimbările politice ale ultimilor ani. Raportul Freex mai citează România TV şi OTV, care au primit contracte de publicitate de la primari anchetaţi de DNA, din bugetele unor firme care aveau contracte cu primăriile. Între 10 şi 15% din banii încasaţi de la primării s-au dus către televiziuni, sub formă de cheltuieli de reclamă, conform unui mecanism asemănător, dar mai complex decât tradiţionalul „para-ndărăt”.

Dacă opţiunile politice şi atitudinea unor posturi ca Antena 3 sunt relativ constante (sau se schimbă numai în chestiuni punctuale, ca susţinerea sau repudierea lui Crin Antonescu, la vremea respectivă candidat la prezidenţiale), restul presei afiliate politic, aflată pe mâna unor oameni cu operaţiuni media mai şubrede decât familia Voiculescu, ia bani de unde poate. Probabil, recordul acestor ani a fost stabilit de „Evenimentul zilei”, despre care raportul amintit spune că a fost oferit integral mită unui politician acuzat de corupţie, EElena Udrea Conform DNA, aceasta i-a cerut lui Bogdan Buzăianu, unul dintre „cei trei B”, oamenii de afaceri susţinători ai PD şi PDL, suma de 5 milioane de dolari pentru contractul de furnizare de energie în valoare de 1 miliard de dolari pe care acesta l-a încheiat cu statul. Organele de cercetare spun că Buzăianu i-a dat 3,8 milioane cash Elenei Udrea, dar i-a şi facilitat acesteia preluarea unei creanţe de 900 de mii de euro, garantată cu 90% din acţiunile de la „Evenimentul zilei” şi „Capital”.

Pe lângă faptul că publicaţiile şi televiziunile politice din România nu mai sunt controlate de proprietari, ci de finanţatori, scheme mai complexe, de felul celor de mai sus, înseamnă şi interacţiunea directă a politicienilor cu media din România. Epoca de glorie mogulilor, 2005-2009, este azi istorie, cu Sorin Ovidiu Vîntu scos din joc, Dinu Patriciu decedat şi Dan Voiculescu în închisoare. Presa lui 2016 este gestionată de intermediari cu legături cu mediul politic, care, şi atunci când sunt proprietari în acte, încearcă mai puţin să facă propriile jocuri prin intermediul ei, cât să satisfacă interesele politicienilor influenţi şi ale clientelei acestora.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici