COMENTARIU: Sfânta Parascheva Superstar. La un an de la tragedia Colectiv

Vineri, 14 octombrie, o serbăm creştineşte pe Sfânta Parascheva. Este povestea exemplară a femeii care era aşa de miloasă încât îi îmbrăca pe cei nevoiaşi cu propriile haine. Cum interpretăm pelerinajul din 2016?

2226 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Sfânta Parascheva Superstar. La un an de la tragedia Colectiv

COMENTARIU: Sfânta Parascheva Superstar. La un an de la tragedia Colectiv

Vineri, 14 octombrie, o serbăm creştineşte pe Sfânta Parascheva. Este povestea exemplară a femeii aşa de miloasă încât îi îmbrăca pe cei nevoiaşi cu propriile haine. Este povestea care ar trebui să ne înveţe despre felul nostru a fi în public. Este povestea celui care dăruieşte, a celui care are grijă de Celălalt. Suntem în vremuri de intoleranţă, de refuz al săracului emigrant, de avântat extremism. În niciuna dintre aceste plăgi de secol 21, slujbaşii bisericii nu riscă o rugăciune. Modelul Sfântei Parascheva a Iaşilor în zilele noastre nu le spune nimic slujbaşilor bisericii ortodoxe.

Tot ce-i înmoaie este numărul. Pelerinajul este cea mai importantă prezenţă publică a românului. Mai influentă decât votul politic, ori protestul. Ori acest detaliu este o rătăcire de busolă socială într-o lume a absenteismului civic şi a politicianismului căutat de DNA. Niciun slujbaş din biserica lui 2016 nu se dezbracă de rele practici pentru a avea grijă de copiii căpşunarilor, de bătrânii de pe străzi şi din azile, de lunaticii din spitale. În 2016, slujbaşii bisericii nu dezvoltă programe sociale, nu îndreaptă moral societatea, nu deschid minţile omeneşti. Nimic din modificările sociale, nemulţumirile omului de secol 21 nu-şi regăseşte pacea în regulile Bisericii Ortodoxe de astăzi. Şi toată această lume defectată de reguli stricte s-a văzut în reacţia veninoasă, nervoasă în timpul tragediei de la Colectiv. Dumnezeu a fost speranţa, câtre el s-a îndreptat salvarea, în condiţiile în care incendiul a arătat bătaia regulată de joc a politicului faţă de sistemul sanitar. Preoţii ameţiţi de obsesia Catedralei Neamului au uitat de flacăra care mistuia trupurile contemporanilor, generaţiei viitoare.

Numărul pelerinilor dă putere pentru o Catedrală cum alta nu-i în România. Numărul celor de la Colectiv nu a mişcat o cadelniţă, decât a treia zi după apocalipsă.

Ce rămâne în 2016? O închinare şi un sărut tainic al moaştelor în locul unei participări publice implicate pentru o viaţă mai bună. Ar fi bine şişi.

Omul unde să meargă? Cine-i dă exemplu? Nu de pelerini trebuie să râdem. Slujbaşii bisericii joacă ping-pong cu oamenii politici, iar mingile sunt pelerinii. Părăsiţi de politici culturale, de o educaţie temeinică, de încredere în reforme viitoare, pelerinii sunt demni de admirat. Caută modele. Din nefericire, pe Sfânta

slujbaşii Bisericii au înfumurat-o. Este superstar în 2016. Un superstar imposibil de mulţumit. Un superstar de caviar şi şampanie urcat pe Dealul Iaşilor.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici