Competiţie dedicată scurtmetrajelor româneşti, în premieră la NexT 2014

A opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, care se va desfăşura în Capitală, între 3 şi 7 aprilie, va include în premieră o competiţie naţională, în care vor concura 14 scurtmetraje româneşti lansate în ultimul an, selecţionate de criticii Irina Trocan şi Andrei Rus.

126 afișări
Imaginea articolului Competiţie dedicată scurtmetrajelor româneşti, în premieră la NexT 2014

Competiţie dedicată scurtmetrajelor româneşti, în premieră la NexT 2014 (Imagine: Facebook)

Potrivit unui comunicat al organizatorilor remis MEDIAFAX, scurtmetrajele din competiţia naţională vor concura la categoriile "cel mai bun film românesc" şi "cel mai bun film românesc desemnat de public".

"Una dintre cele mai importante dorinţe ale organizatorilor NexT este aceea de a sprijini cât mai mult talentele tinere din România. De aceea, sper că prezenţa acestor 14 filme în festival va atrage atenţia asupra realizatorilor şi îi va încuraja şi ajuta să continue. Ca selecţie, ne-am dorit să prezentăm diversitatea formelor şi formulelor pe care tinerii cineaşti din România le preferă, aşa că ne-a interesat să alegem filme cât mai variate, din toate punctele de vedere", a declarat coselecţionerul Andrei Rus.

"Suntem pentru al şaptelea an consecutiv alături de NexT şi, ca în fiecare an, ne bucurăm că putem susţine un festival atât de bine realizat, care are în spate o echipă grozavă. La cea de-a opta ediţie, HBO România prezintă competiţia românească şi ne propunem, ca de fiecare dată, să sprijinim filmul românesc şi, implicit, pe creatorii acestuia. Suntem onoraţi să putem oferi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc lansat în ultimul an şi aşteptăm cu interes competiţia", a declarat Ofelia Năstase, PR Coordinator HBO Romania.

Trei dintre cele 14 scurtmetraje aparţin unor regizori cunoscuţi, cu lungmetraje în portofoliu: "Colecţia de arome", de Igor Cobileanski, drama unui tată şi a fiului său care se luptă să procure medicamente pentru mamă, "Excursie", povestea lui Adrian Sitaru despre un băieţel care dispare brusc după câteva zile în care îşi filmează viaţa, atunci când află că extratereştrii au aterizat în România, şi "Jurnal #2", un film experimental de Adina Pintilie, despre interacţiunea subtilă dintre o actriţă şi un regizor.

Doi dintre concurenţi se regăsesc şi în competiţia internaţională: Raia Al Souliman, cu povestea de dragoste din "Idle", şi Mihnea Andrei Ciorică, regizorul filmului "Mâine, Bach...", în care un băieţel afectat de divorţul părinţilor săi se refugiază în muzică.

În competiţie intră şi Sânziana Nicola, cu pelicula "Duminică", Nicolae Constantin Tănase, cu "12 minute", Mihai Sofronea, cu "Copacul", Alexandru Ispas, cu filmul "1969", Bogdan Drumea, cu "Bruiaj", Matei Lucaci-Grunberg, cu "Şi băieţii câteodată", Radu Constantin Vasile, cu "Catafalce", Sergiu Lupşe, cu "Tatăl nostru", şi Alexandru Petru Bădeliţă, cu "Autism".

Juriul ambelor competiţii - cea internaţională şi cea naţională - este alcătuit din renumitul cineast britanic Peter Webber, Karel Och (Cehia, directorul artistic al Festivalului de la Karlovy Vary), Martina Bleis (Germania, membră a comitetului de selecţie al Berlinale CoProduction Market), Julia Sinkevych (Ucraina, coordonatoarea Departamentului de Evenimente şi Proiecte internaţionale la Festivalul de Film de la Odessa), Alfonso González Aguilar (Spania, compozitor de muzică de film), Vava Ştefănescu (România, coregraf, manager cultural) şi Vlaicu Golcea (România, muzician).

Competiţia românească de la NexT este prezentată de HBO România.

Festivalul Internaţional de Film NexT este organizat de Societatea Culturală NexT. Cea de-a opta ediţie va avea loc la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO, Club Control, J'ai Bistrot şi Ceainăria Cărtureşti şi este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici