Concedierile colective în TVR încep în 20 noiembrie şi vizează 962 de locuri de muncă

Concedierile colective în TVR vor începe în 20 noiembrie şi vizează 962 locuri de muncă, în urma procesului de restructurare de personal televiziunea urmând să rămână cu 2.340 de angajaţi, potrivit unui notificări transmise de Claudiu Săftoiu, PDG al SRTv, sindicatul reprezentativ din instituţie.

1237 afișări
Imaginea articolului Concedierile colective în TVR încep în 20 noiembrie şi vizează 962 de locuri de muncă

Concedierile colective în TVR încep în 20 noiembrie şi vizează 962 de locuri de muncă (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general (PDG) al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a transmis marţi Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din TVR (SPUSTV), notificarea privind intenţia SRTv de concediere colectivă, precum şi Proiectul planului de reorganizare şi restructurare de personal în cadrul TVR, parte a implementării Programului de redresare economică a televiziunii publice. Proiectul, precum şi conţinutul notificării au fost aprobate prin Ordinul lui Claudiu Săftoiu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii TVR.

Proiectul planului de reorganizare şi restructurare de personal în cadrul SRTv a fost întocmit de Comisia constituită prin Ordin al PDG, formată din Cristian Zgabercea şi Liviu Nicolescu - consilieri PDG, Cătălin Niţă - avocat, specialist în dreptul muncii, şi Mihai Enea - director Resurse Umane în TVR.

Proiectul va face obiectul consultării cu partenerii de dialog social (SPUSTV, care este sindicatul reprezentantiv din TVR, n.r.), urmând să fie definitivat în cadrul acestora, conform calendarului de lucru al Comisiei, întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, se mai spune în comunicatul TVR.

În notificarea şi convocarea privind intenţia de concediere colectivă transmisă SPUSTV de către Claudiu Săftoiu se spune că numărul total de salariaţi al TVR era, la data de 31 august 2012, de 3.302 din care 98 funcţii de conducere şi 3.204 funcţii de execuţie, din care 1.581 personal de specialitate şi 1.721 personal suport.

Conform Programului de redresare economică TVR, schema organizaţională se va reduce cu 962 locuri de muncă din care 21 locuri de muncă cu caracter de funcţii de conducere şi 941 locuri de muncă cu caracter de funcţii de execuţie, din care 467 personal de specialitate, 495 personal suport, în conformitate cu noua organigramă cadru aprobată de Consiliul de Administraţie al TVR în 3 august 2012.

Data de la care vor avea loc concedierile în TVR este 20 noiembrie 2012, urmând să fie finalizate la data expirării termenului de preaviz.

SRTv intenţionează să efectueze concedieri colective, în conformitate cu prevederile articolului 69 şi următoarele din Codul Muncii, coroborate cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă, aplicabil în cadrul TVR.

"Criteriile avute în vedere, potrivit legii şi contractului colectiv de muncă, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere sunt primordial cele care ţin de performanţele profesionale individuale şi, după caz, de natură socială, cu excepţia cazurilor în care se desfiinţează în integralitate o activitate şi astfel nu se poate practica o selecţie în vederea concedierii", se mai spune în notificare.

Motivele care determină concedierea preconizată sunt reprezentate de "necesitatea obiectivă de reducere a costurilor operaţionale şi de funcţionare a instituţiei, cu scopul stingerii datoriilor acumulate şi de acoperire a costurilor de modernizare şi retehnologizare a fluxurilor interne de producţie".

Această reaşezare funcţională impune şi redimensionarea structurii de personal, corelat cu reducerea volumului de producţie aferent numărului de canale care vor rămâne în funcţiune în cadrul SRTv, se mai spune în notificare.

Potrivit documentului, în structura de personal de la nivelul SRTv se regăsesc posturi care "nu mai pot fi justificate în raport cu activitatea desfăşurată".

Între motivele care determină concedierea este enumerată şi "confuzia generată de structura existentă şi repartizarea nejudicioasă a oamenilor pe emisiuni", care duce "la o ineficienţă atât din punct de vedere creator, cât şi din punct de vedere al necesarului de producţie reflectată prin existenţa unui număr foarte mare de direcţii, şi anume 7, şi mai ales a unui număr foarte mare de departamente - 25". Acest lucru conduce "la un număr foarte mare de funcţii de conducere şi implicit la costuri salariale foarte mari".

De asemenea, salariaţii care produc efectiv emisiunile au trei niveluri de subordonare: "unul către redacţia din care fac parte, al doilea către departamentul din care făcea parte redacţia şi ultimul, şi în acest moment fără importanţă, faţă de directorul de canal - cel care ar trebui să poarte responsabilitatea materialelor care intră pe post".

În notificare se mai spune că va fi menţinută emisia regională a studiourilor teritoriale "care îşi vor păstra în urma reorganizării în conformitate cu necesităţile obiective, rolul de a furniza emisiuni regionale, emisiuni speciale pentru minorităţi şi totodată ştiri zilnice pentru Direcţia Ştiri, care urmează a fi folosite în jurnalele TVR 1 şi TVR 2 Cultural (post care va fi lansat după închiderea actualului TVR Cultural, n.r.)".

De asemenea, va fi menţinută emisia TVR 3, "care va difuza emisiuni produse numai de studiourile teritoriale, cu obligativitatea de a nu genera costuri suplimentare faţă de resursele alocate studiourilor teritoriale - condiţie sine qua non a menţinerii acestui canal", se mai spune în notificare.

Canalul TVR Internaţional, dedicat românilor de pretutindeni, va folosi exclusiv producţiile TVR 1 şi TVR 2 Cultural, în funcţie de limitările de licenţă.

În notificare sunt enumerate şi măsuri avute în vedere pentru "limitarea numărului concedierilor". Astfel, iniţial, vor fi vizate contractele individuale de muncă ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul.

La data notificării, nu există posturi vacante în organigrama SRTv şi în consecinţă nu există posibilitatea oferirii altor posturi spre ocupare persoanelor ce urmează să fie concediate.

Persoanele afectate de concedierea colectivă vor beneficia de un număr de salarii compensatorii, dar şi de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

Termenul în care sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi este de 10 zile de la data transmiterii şi confirmării primirii notificării.

Potrivit notificării, propunerile trebuie să fie însoţite de soluţii economice viabile care să compenseze economic concedierile, astfel încât obiectivul economic aprobat prin memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de SRTv, aprobat de Guvernul României, să fie atins". În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat în 1 septembrie Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

În situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul, aplicarea măsurii de concediere colectivă se menţine, SRTv va notifica în scris inspectoratele teritoriale de muncă şi agenţiile teritoriale de ocupare a forţei de muncă, cu cel puţin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziei de concediere.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

TVR are, în momentul de faţă, o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici