Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Evz şi Capital de către grupul de firme Păunescu

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital de către S.C. Editura Evenimentul şi Capital S.R.L, o societate controlată de către grupul de firme Păunescu, informează instituţia.

135 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Evz şi Capital de către grupul de firme Păunescu

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Evz şi Capital de către grupul de firme Păunescu (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Consiliul Concurenţei a analizat impactul acestei operaţiuni asupra mediului concurenţial de pe pieţele relevante identificate, prin prisma prevederilor Legii Concurenţei (nr. 21/1996) şi ale Regulamentului privind autorizarea concentrărilor economice, şi a constatat că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal. Operaţiunea de concentrare economică nu a condus la crearea sau consolidarea unei poziţii dominante pe pieţele relevante identificate.

S.C. Editura Evenimentul şi Capital S.R.L., firmă înfiinţată pentru achiziţionarea publicaţiilor Evenimentul Zilei şi Capital, este controlată de George Marius Păunescu (Bobby Păunescu), fiind astfel membră a grupului de firme Păunescu.

Publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital sunt editate de către S.C. Ringier România SRL, parte a grupului internaţional de presă Ringier.

În procesul de analizare a dosarului, Consiliul Concurenţei a invitat părţile terţe interesate să prezinte eventualele observaţii sau puncte de vedere, în legătură cu modul în care operaţiunea notificată le afectează sau le poate afecta propria activitate.

Evenimentul zilei şi Capital au fost vândute de Ringier România către Editura Evenimentul şi Capital pentru 200.000 euro, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, însă Bobby Păunescu a declarat, la începutul lui martie pentru MEDIAFAX, că această sumă reprezintă doar o parte din preţul de achiziţie.

Potrivit Monitorului Oficial, acţionarii nou înfiinţatei companii Editura Evenimentul şi Capital SRL, care a preluat de la Ringier România SRL publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital, sunt: George Marius Păunescu (Bobby Păunescu), societatea comercială Spet Shipping S.A. şi Claudiu Alexandru Şerban.

"În schimbul achiziţiei publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital, Societatea va achita Vânzătorului un preţ total de 200.000 (două sute mii) euro ("Preţul") ce urmează a fi achitat în două tranşe după cum urmează: (i) suma de 100.000 (una sută mii) euro care se va achita la data semnării Contractului de Vânzare-Cumpărare ("Avansul"); (ii) suma de 100.000 (una sută mii) euro ce va fi semnată la data finalizării tranzacţiei", se mai arată în decizia publicată în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, omul de afaceri Bobby Păunescu a declarat pentru MEDIAFAX că preţul de achiziţie al publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital este "confidenţial", iar suma de 200.000 de euro declarată este suma prevăzută într-unul dintre contractele semnate de Editura Evenimentul şi Capital şi Ringier, în cadrul tranzacţiei de cumpărare a celor două ziare.

"Având în vedere că modul de a calcula preţul final este unul complex şi implică şi alte lucruri - mai multe contracte - părţile (Editura Evenimentul şi Capital şi Ringier, nr.) au stabilit ca preţul de achiziţie al publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital să rămână confidenţial. Suma de 200.000 de euro este parte din suma de achiziţie a publicaţiilor Evenimentul zilei şi Capital. Nu este suma finală", a explicat Bobby Păunescu. "Este suma contractului care trebuia declarat", a mai spus Bobby Păunescu.

Potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, capitalul social al societăţii Editura Evenimentul şi Capital este divizat în 20 de părţi sociale, a câte 10 lei fiecare, şi este împărţit între: Bobby Păunescu, care deţine 14 părţi sociale, cu o valoare totală de 140 de lei, reprezentând 70% din capitalul social al societăţii, Spet Shipping - 4 părţi sociale, cu valoare totală de 40 de lei, reprezentând 20% din capitalul social al societăţii, şi Claudiu Şerban - 2 părţi sociale, cu o valoare totală de 20 lei, reprezentând 10% din capitalul social al societăţii.

De asemenea, Claudiu Şerban a fost numit administratorul unic societăţii care administrează cele două publicaţii, pentru o perioadă de doi ani.

Ringier România a anunţat oficial, pe 11 februarie, printr-un comunicat, transferul proprietăţii cotidianului Evenimentul zilei şi a revistei Capital către nou înfiinţata companie "Editura Evenimentul şi Capital", al cărei acţionar majoritar este Bobby Păunescu.

Potrivit comunicatului, prin vânzarea celor două titluri, Ringier România îşi eficientizează portofoliul şi, potrivit strategiei, îşi poate canaliza resursele de care dispune în vederea digitalizării brandurilor sale - cu accent pe mărcile Libertatea şi Unica -, dar şi în vederea dezvoltării segmentului online în general.

"Parteneriatul dintre Ringier şi canalul B1 în realizarea emisiunii «Evenimentele zilei» a fost un real succes şi stă la baza deciziei de a tranzacţiona cele două titluri. Tranzacţia include toate activităţile brandurilor Evenimentul zilei şi Capital, extensiile de brand ale acestora, precum şi echipele editoriale, care vor fi transferate către «Editura Evenimentul şi Capital»", se arăta în comunicatul Ringier.

Potrivit unui comunicat transmis de postul B1 TV, părţile au semnat, de asemenea, acorduri adiţionale, astfel încât mărcile transferate să beneficieze în continuare de structura de publishing a Ringier România, care va asigura servicii precum distribuţia, tipărirea, vânzările de publicitate, resursele umane şi IT-ul.

Claudiu Şerban a fost numit director general al Editura Evenimentul şi Capital, având ca principal obiectiv să asigure în continuare evoluţia celor două mărci. În acelaşi timp, prin el se va asigura continuitatea în ceea ce priveşte cultura organizaţională a celor două echipe.

Editura Evenimentul şi Capital a fost înregistrată la Registrul Comerţului în 25 ianuarie 2010, fiind deţinută la acel moment 100% de Ion Cezar Iulian Simionescu şi având ca obiect principal de activitate "activităţi de editare a ziarelor".

Ulterior, societatea Editura Evenimentul şi Capital şi-a schimbat acţionariatul, fiind deţinută de Bobby Păunescu (70%), Spet Shipping S.A. (20%) şi Claudiu Alexandru Şerban (10%), potrivit datelor înregistrate la Registrul Comerţului. Totodată, societatea Spet Shipping S.A., care are ca principal obiect de activitate "transportul de marfa pe căi navigabile interioare", îi are ca acţionari pe: Popescu Ştefan Vlad (0,2192%), SC Finmacht SA (31,9941%), Antreprenor RK LTD SRL (5,9949%), Eastern European Consultant SA (0,3409%), Dac Air SA (48,0081%) şi SC Serv Invest SRL (13,4428%).

Părţile au convenit să păstreze confidenţialitatea în ceea ce priveşte preţul tranzacţiei, aceasta urmând să intre în vigoare după aprobarea Consiliului Concurenţei. Potrivit unor informaţii publicate în presă la momentul respectiv, valoarea tranzacţiei ar fi de peste 8 milioane de euro. Totuşi, Bobby Păunescu a infirmat această sumă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici