Consiliul Editorial al ziarului Cotidianul a fost desfiinţat

Consiliul Editorial al Cotidianul, format din Emil Hurezeanu, Adrian Ursu, Mircea Dinescu, Doru Buşcu şi Robert Turcescu, a fost desfiinţat, patru din cei cinci editorialişti luând decizia de a nu mai publica la ziar, a declarat pentru MEDIAFAX Doru Buşcu, director editorial al Realitatea-Caţavencu.

130 afișări
Imaginea articolului Consiliul Editorial al ziarului Cotidianul a fost desfiinţat

Consiliul Editorial al ziarului Cotidianul a fost desfiinţat

Doru Buşcu a decis să nu mai scrie la ziarul Cotidianul. "Cotidianul a ieşit de sub autoritatea mea editorială. Pot să comentez ca membru al boardului: Nistorescu e în perimetrul mandatului lui ca director al ziarului", a mai spus Buşcu.

Şi Hurezeanu, Turcescu şi Ursu au decis să nu mai scrie la Cotidianul, în timp ce Dinescu nu s-a decis încă.

"Nu m-a anunţat nimeni nimic. Nu am luat încă o decizie", a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Dinescu.

Pe de altă parte, Doru Buşcu a mai spus că nu vor mai scrie la Cotidianul nici Alin Fumurescu, Daniel Vighi şi Teodor Baconsky. În plus, unul dintre principalii comentatori ai ziarului, Liviu Antonesei, a anunţat că nu va mai scrie la Cotidianul.

Şi Robert Turcescu, directorul executiv al postului Realitatea FM şi fost director editorial la Cotidianul, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că nu va mai publica editorialul săptămânal în ziarul Cotidianul, nefăcând nicio precizare cu privire la motivele acestei decizii.

Totodată, Liviu Avram, redactor-şef adjunct la Cotidianul, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, luni, Cornel Nistorescu a anunţat că senior editorul Cristian Pătrăşconiu nu va mai scrie la Cotidianul, pentru că "nu este conform cu conceptul editorial" al ziarului. "Nistorescu a anunţat, intempestiv în timpul şedinţei (de luni, nr.), că nu va mai fi (Cristian Pătrăşconiu, n.r.) în ziarul Cotidianul", a declarat Liviu Avram. "A spus că acesta nu este conform cu conceptul editorial, în condiţiile în care noi nu ştim în ce constă viitorul concept editorial", a precizat Avram.

Potrivit lui Liviu Avram, Nistorescu a spus, în timpul şedinţei, că "pe viitor, ziarul va avea mai puţine opinii şi mai multe informaţii".

Ulterior, Cristian Pătrăşconiu, care se află în concediu, a scris pe blogul său: "Da, am fost dat afară de la Cotidianul de domnul Cornel Nistorescu!". "Am fost anunţat, neoficial, verbal şi de către colegii mei, că dl Cornel Nistorescu a decis să mă dea afară de la ziar. Mi s-a povestit că, întrebat care au fost argumentele unei asemenea decizii, dl Nistorescu nu a oferit nici unul care să indice vreo abatere profesională din partea mea. A fost un act de voinţă şi de autoritate", a explicat jurnalistul.

Şi editorialistul Ioan T. Morar a anunţat, duminică, pe blogul său, că nu va scrie în "Cotidianul lui Nistorescu", considerând că numirea lui Cornel Nistorescu la conducerea ziarului Cotidianul este "o greşeală a patronatului".

Totodată, jurnalista de la Cotidianul, Mirela Corlăţan, i-a solicitat luni patronului trustului Realitatea-Caţavencu, Sorin Ovidiu Vântu, într-o scrisoare deschisă postată pe blogul său, să pună un şef la Cotidianul cu care angajaţilor ziarului să nu le fie ruşine să mânce din "coliva gazetei", despre care se spune că o să fie închisă.

De cealaltă parte, într-un Post Scriptum al editorialului său publicat duminică în Cotidianul, Cornel Nistorescu spune: "Dintr-o ţâfnă de doi lei, cineva din redacţia Cotidianul a transmis confraţilor că am comis un act de cenzură prin scoaterea unui articol despre poetul şi editorul Petre Romoşan. Neînţelegerea este enormă şi, în ciuda isteriei create, mă simt obligat să-i trimit pe cei care mă acuză la cuvântul «cenzură» la DEX. Un articol amânat sau respins din raţiuni redacţionale sau profesionale nu intră într-o asemenea categorie. Cât priveşte cazul Romoşan, vom reveni pe larg în zilele următoare, cu tot materialul, deşi multora le-ar fi convenit doar o selecţie întunecată. Din acest moment, în ziarul pe care îl conduc nimeni nu va fi «îngropat» fără dreptul său elementar la apărare!".

Cornel Nistorescu a preluat, de la 1 august, conducerea ziarului Cotidianul, în timp ce Adrian Ursu, redactorul-şef al publicaţiei, a fost numit director editorial al Realitatea TV, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pe 31 iulie, de trustul Realitatea - Caţavencu.

Contactat, luni, de MEDIAFAX, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, care patronează trustul Realitatea-Caţavencu, a declarat că nu se va amesteca în "viaţa" redacţională a ziarului Cotidianul, Cornel Nistorescu, în calitate de director, putând să-şi aplice strategia "cum crede de cuviinţă". "Directorul ziarului îşi face strategia cum crede de cuviinţă (...) Eu nu mă amestec în viaţa niciunei redacţii. Acolo este un board de conducere format din oameni profesionişti", a spus Sorin Ovidiu Vântu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici