Culcer: Parlamentul trebuie să facă lucrurile temeinic în TVR, nu doar să ocupe un post vacant

Jurnalista Rodica Culcer a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a discutat cu nimeni oficial despre o eventuală numire a sa la şefia TVR, precizând că Parlamentul şi coaliţia de guvernare ar trebui să facă lucrurile "temeinic" în privinţa Legii de organizare a SRTv, "nu doar să acopere un post vacant".

78 afișări
Imaginea articolului Culcer: Parlamentul trebuie să facă lucrurile temeinic în TVR, nu doar să ocupe un post vacant

Culcer: Parlamentul trebuie să facă lucrurile temeinic în TVR, nu doar să ocupe un post vacant (Imagine: Dragoş Cristescu/Mediafax Foto)

Rodica Culcer, Robert Turcescu şi Ion Cristoiu se află printre numele vehiculate în presă printre persoanele cu cele mai mari şanse să preia funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), după ce actualul consiliu de administraţie al TVR, condus de Alexandru Sassu, a fost demis.

Întrebată dacă a fost contactată pentru a i se propune numirea la conducerea TVR, Rodica Culcer a spus: "Eu nu am fost contactată. Nu ştiu care este sursa care a lansat acest top şi aceste preferinţe. Eu nu am avut o discuţie oficială cu nimeni".

Rodica Culcer a mai spus că ea a semnat un apel pentru schimbarea Legii de organizare şi funcţionare a TVR şi SRR şi că Parlamentul şi coaliţia de guvernare ar trebui să îşi asume răspunderea pe această lege.

"Este un moment în care Parlamentul şi coaliţia de guvernare ar trebui să facă lucrurile temeinic, eventual să organizeze un interimat, poate chiar să-şi asume răspunderea pe această lege foarte importantă, nu doar să acopere un post vacant", a mai spus Rodica Culcer, care în prezent ocupă funcţia de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport din TVR.

Mai mulţi jurnalişti din TVR, printre care Rodica Culcer, Marian Voicu şi Cezar Ion, au cerut partidelor parlamentare, în martie 2009, printr-un apel, "să dezbată şi să adopte în procedură de urgenţă o nouă lege de organizare şi funcţionare" a SRTV, care să asigure instituţiei o independenţă politică reală.

"Plecând de la experienţa celor 15 ani în care SRTV a funcţionat conform legii 41/1994, atragem atenţia cu bună credinţă asupra faptului că această lege, deşi la vremea adoptării ei reprezenta poate un progres, şi-a dovedit din plin limitele şi incapacitatea de a asigura o independenţă politică reală a instituţiei şi un management performant şi riguros în interesul public. Subliniem faptul că legea actuală nu furnizează toate instrumentele instituţionale necesare pentru sancţionarea managementului defectuos şi a risipei de resurse, pentru respectarea procedurilor, regulamentelor şi rigorilor profesionale, pentru eliminarea imposturii şi incompetenţei şi, în final, pentru asigurarea calităţii programelor. Dimpotrivă, cadrul legal în care funcţionează SRTV este atât de lax încât nu există nici o stavilă în calea arbitrariului, abuzurilor şi a comenzilor politice, nici o protecţie pentru jurnaliştii verticali împotriva sancţiunilor arbitrare, nici o regulă care să împiedice reorganizările de faţadă, care pot oricând să fie epurări mascate pe criterii subiective", se spunea în apelul semnat la momentul respectiv de 28 de jurnalişti din TVR.

De asemenea, angajaţii TVR au semnalat faptul că "un control politic excesiv asupra Consiliului de Administraţie al SRTV şi absenţa unor criterii profesionale judicioase, de selecţie şi validare a membrilor Consiliului de Administraţie, au încurajat perpetuarea improvizaţiei şi provizoratului şi au descurajat elaborarea unei strategii pe termen lung a SRTV, care ar fi asigurat autonomia serviciului public de televiziune, după cum prevede legea".

Pe de altă parte, Rodica Culcer se află într-un conflict juridic cu Televiziunea Publică. Rodica Culcer a fost angajată în funcţia de director al Direcţiei de Ştiri din cadrul Televiziunii Publice în data de 12 august 2005, ca urmare a promovării unui concurs organizat de SRTv. În 15 octombrie 2007, Consiliul de Administraţie al SRTv a adoptat o hotărâre privind reorganizarea Direcţiei Ştiri, prin transformarea acesteia în Direcţia Emisiuni Informative şi Sport. Direcţia Emisiuni Informative şi Sport cuprindea, potrivit hotărârii, Departamentul Ştiri şi Departamentul Sport, postul de director al Direcţiei Ştiri transformându-se în postul de director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport. Atunci, conducerea TVR spunea că reorganizarea nu vizează eliminarea Rodicăi Culcer de la conducerea Direcţiei Ştiri al TVR.

Printr-o acţiune depusă, în 28 noiembrie 2007, împotriva SRTv la Tribunalul Bucureşti, Rodica Culcer cerea anularea deciziei prin care a fost destituită din funcţia de director al Direcţiei de Ştiri din cadrul SRTv şi "reintegrarea" sa în această funcţie. În acţiunea îndreptată împotriva TVR, Rodica Culcer arăta că postul de şef al Redacţiei Ştiri nu a fost transformat, ci desfiinţat, ea coordonând, ca director al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport, doar activitatea a două secretare. Jurnalista spunea că a primit un act adiţional la contractul de muncă prin care se schimba titulatura postului, ulterior primind şi o fişă de post prin care i se luau atribuţiile.

Surse democrat-liberale au declarat săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că PDL ia în calcul să propună la şefia Televiziunii Române, după respingerea raportului de activitate pe 2008 al instituţiei, pe Rodica Culcer sau Robert Turcescu, şefia Radioului Public urmând să revină UDMR. Potrivit aceloraşi surse, ambele propuneri ale PDL iau în calcul faptul că cei doi jurnalişti au experienţă în domeniul televiziunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici