Cursanţii de la Bucharest Script Lab şi-au prezentat, miercuri, ideile de scenarii în faţa juriului

Unsprezece dintre cursanţii care s-au înscris la Bucharest Script Lab - laboratorul de perfecţionare a tehnicilor de scris susţinut de scenaristul britanic Gareth Brookes în perioada 18 noiembrie 2013-31 ianuarie 2014 - au prezentat, miercuri, în faţa unui juriu specializat, ideile lor de scenarii.

232 afișări
Imaginea articolului Cursanţii de la Bucharest Script Lab şi-au prezentat, miercuri, ideile de scenarii în faţa juriului

Cursanţii de la Bucharest Script Lab şi-au prezentat, miercuri, ideile de scenarii în faţa juriului

Bucharest Script Lab, un curs susţinut de Gareth Brookes, s-a adresat scenariştilor de film şi televiziune care vor să se perfecţioneze în acest domeniu, dar şi celor care intenţionează să deprindă această meserie.

Principala condiţie pentru participanţi a fost să aibă deja o idee/ premisă/ outline/ un scenariu de film de ficţiune, idee pe care au dezvoltat-o în cele două luni şi jumătate de curs. Laboratorul a avut menirea de a-i învăţa pe participanţi lucrul în echipă şi caracteristicile acestuia: brainstorming, inovaţie, originalitate. Scopul laboratorului a fost să îi determine pe participanţi să aprofundeze abilităţile deja deprinse.

Cursul a fost susţinut de Gareth Brookes, scenarist şi story editor cu o experienţă de mai bine de 30 de ani în film şi televiziune, pentru companii precum Freemantle Media, Sony Pictures şi, în prezent, pentru Media Pro Entertainment.

Numărul maxim de participanţi la curs a fost de 15 persoane. Miercuri, 11 dintre cursanţi şi-au prezentat ideile lor de scenarii în faţa unui juriu specializat format din regizoarea Cristina Iacob, preşedintele fondator al Asociaţiei Scenariştilor din România (ASCER), producătorul Mişu Predescu, care a produs miniseria TV "Sex Traffic", recompensată cu opt premii BAFTA, producătorul Andrei Boncea, scenarista Andreea Catană şi producătorul Radu Stancu.

Răzvan Badea, Nicoleta Brătescu, Ana-Carola Buzatov, Rodica Dominteanu, Elena Eana, Loredana Ghidarcea, George Ganea, Alexandru Jecu, Claudia Margarit, Cătălin Olaru şi Maria Spirache au prezentat juriului ideile lor de scenarii. Au fost, printre altele, poveşti de dragoste în comunism, comedii romantice, poveşti cu criminali, comedii în care au loc foarte multe farse şi poveşti de dragoste cu elemente fantastice. De asemenea, au fost prezentate poveşti de familie, relaţiile dintre părinţi şi copiii, dar şi unele probeleme cu care se confruntă oamenii.

Membrii juriului le-au oferit sugestii celor care şi-au prezentat ideile de scenarii, astfel încât rezultatul final să fie unul cât mai bun.

Cristina Iacob, preşedintele fondator al Asociaţiei Scenariştilor din România, a declarat pentru MEDIAFAX că este primul exerciţiu de acest fel al cursanţilor, iar membrii juriului nu vor pune accent pe modul în care şi-au prezentat aceştia proiectul, importante fiind "valoarea scenariului şi potenţialul lui".

Cristina Iacob a precizat că, în momentul jurizării scenariilor, vor fi câţiva factori de care se va ţine cont. "E un cumul: povestea, potenţialul, personajele, genul", a declarat Cristina Iacob.

Întrebată cum i s-au părut ideile prezentate, Cristina Iacob a spus: "Personal, mi-au plăcut două dintre scenarii, care, sigur, necesită modificări. (...) Adică, toţi mai au nevoie de lucru".

"După alegerea câştigătorului, adică după ce unul dintre producători, regizori va cumpăra scenariul, clar îl va cumpăra pentru a fi produs şi scenariul va deveni film", a declarat preşedintele fondator al Asociaţiei Scenariştilor din România, întrebată fiind care va fi următorul pas după alegerea câştigătorului.

Membrii juriului urmează să primească scenariile şi să aleagă câştigătorul.

De asemenea, scenaristul britanic Gareth Brookes a declarat pentru MEDIAFAX că i-a făcut plăcere să lucreze cu tinerii care s-au înscris la Bucharest Script Lab.

"Au puncte de vedere diferite, ceea ce este foarte bine pentru mine.(...) Am încercat să fiu deschis la ideile lor, pentru că sunt generaţii diferite. Am încercat să-i ghidez, să-i motivez, să-i fac să fie entuziasmaţi şi să rămână aşa şi să fie capabili să scrie cea mai bună poveste", a declarat Brookes.

De asemenea, scenaristul britanic a menţionat că aceasta este o profesie foarte dificilă, fiind foarte competitivă. Totodată, Gareth Brookes a precizat că genul poveştii - dramatic, romantic, mister - este important, însă mult mai importantă este povestea în sine, felul cum este spusă.

"Am crezut întotdeauna că povestea şi personajele reprezintă acelaşi lucru. Nu le poţi separa. Dacă ai personaje puternice, vei avea o poveste puternică", a declarat Brookes pentru MEDIAFAX

Totodată, acesta a precizat că a încercat să îi facă pe cursanţi să se ajute reciproc, să lucreze în echipă, menţionând că este important să nu renunţe, să încerce mereu, să înveţe din greşeli şi să-şi îmbunătăţească atitudinea.

"Poate nu aleg scenariul tău acum, dar poate te plac pe tine sau le place ideea ta", a mai spus aceasta.

Despre această experienţă, Alexandru Jucu, unul dintre cei 11 cursanţi care şi-au prezentat ideile, a spus că a fost "foarte plăcută. "Totul a decurs foarte natural, m-am simţit foarte relaxat şi mi-a plăcut. Ideea mi-a venit acum un an jumate, dar scrierea efectivă a scenariului mi-a luat cam o lună - primul draft - mai am de lucrat la el", a spus Alexandru Jucu pentru MEDIAFAX.

De asemenea, Elena Eana a declarat că a fost o "experienţă unică". "Am avut ocazia să ne prezentăm proiectele în faţa unor producători, regizori importanţi din România, aşa că e o şansă unică şi, bineînţeles, am încercat să profităm de ea la maxim, a spus Elena Eana pentru MEDIAFAX.

De aceeaşi părere este şi Loredana Ghidarcea, care spune că "e bine să profiţi de momente în care chiar poţi să îţi prezinţi proiectul, pentru că una e când îl scrii şi alta e când încerci să transmiţi unor oameni ce ai vrut tu să faci de fapt şi să-i faci interesaţi de chestia asta". "E o parte din meseria noastră pe care o abordăm mai greu. Scriitorii sunt mai mult cu pagina în faţă, nu prea vor să vorbească cu oamenii", a declarat Loredana Ghidarcea pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici