Deputat USR, despre ansamblul Peleş: A fost predată Căsuţa Poartă, urmează să fie evacuat muzeul

Deputatul USR Iulian Bulai spune că Ministerul Culturii nu mai are de multe luni un contract de închiriere semnat cu Casa Regală pentru Castelul Peleş, că a fost predată deja proprietarilor o dependinţă a ansamblului şi că muzeul urmează să fie evacuat.

350 afișări
Imaginea articolului Deputat USR, despre ansamblul Peleş: A fost predată Căsuţa Poartă, urmează să fie evacuat muzeul

Deputat USR, despre ansamblul Peleş: A fost predată Căsuţa Poartă, urmează să fie evacuat muzeul

"Statul român se dă singur afară din Muzeul Peleş, iar ministrul Breaz se aşteaptă să plătească familia regală ca să rămână deschis! De luni de zile, Ministerul Culturii nu mai are contract cu Casa Regală pentru chiria ansamblului de la Peleş. Negocierile pentru prelungirea contractului trebuiau să-nceapă în martie. Acum 2 zile a fost predată Căsuţa Poartă, urmează să fie evacuat şi Muzeul. Nu-l întreb pe ministrul Breaz de ce nu s-a prelungit contractul de închiriere - pentru că ştiu: din incompetenţă şi nesimţire -, dar l-aş întreba altceva: aşa un lucru de nimic pentru naţiunea română i se pare Muzeul Peleş cât să-i fie indiferent dacă rămâne deschis sau nu?", scrie Iulian Bulai într-un mesaj publicat vineri pe Facebok.

Acesta se mai întreabă "cine-o să facă închisoare pentru lunile de utilităţi plătite de Minister la Peleş după ce statul român nu mai avea niciun fel de relaţii contractuale cu proprietarii şi-şi tot amâna evacuarea?".

MEDIAFAX i-a contactat pe reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, un răspuns al autorităţilor urmând să fie oferit în curând.

În luna iulie, ministrul Culturii, Daniel Breaz, spunea că a fost prelungit cu o lună contractul de închiriere a Castelului Peleş şi că sunt plănuite noi întâlniri cu reprezentanţii Casei Regale pentru a ajunge la o concluzie în această problemă.

Ministrul a mai declarat atunci că se ia în calcul şi cumpărarea castelului: "doar că nu depinde de noi, dar vom mai avea întâlniti cu reprezentanţii Casei Regale şi vom ajunge la o concluzie".

Anterior, în iunie, Breaz afirma că statul român vrea să cumpere Castelul Peleş din Sinaia, dar propunerea financiară trebuie să vină de la Casa Regală, din partea căreia trebuie să existe şi o disponibilitate de a-l vinde.

"Pot să vă spun că, în momentul de faţă, noi suntem chiriaşii castelului respectiv, pentru că este acolo Muzeul Peleş, un muzeu extraordinar. Vom negocia din nou cu Casa Regală, pentru că expiră la data de 30 iunie contractul de închiriere, vom prelungi acel contract, poate vom avea şi o ofertă, o propunere din partea Casei Regale, de vânzare, nu ştiu mai multe detalii. Singurul lucru pe care îl vom face, vom rediscuta în primul rând oferta de închiriere, de prelungire a acestui contract, pentru că e normal ca acel muzeu să funcţioneze acolo, iar operele de artă expuse să poată fi vizitate de toţi cei care doresc", a explicat Breaz la momentul respectiv.

În cazul scoaterii la vânzare a castelului Peleş, statul român are drept de preemţiune.

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Casa Regală şi-a anunţat intenţia ca o parte din Castelul Pelişor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reşedinţa familiei. Negocierile între reprezentanţii Regelui Mihai, căruia domeniul Peleş i-a fost retrocedat în 2007, şi statul român, care deţine încontinuare colecţiile de la Peleş şi Pelişor, pentru care plăteşte o chirie în valoare de 52.000 de lei pe lună, s-au derulat în luna februarie 2010.

Castelul Peleş este realizat în stilul neo-renascentist german. Comandată de Regele Carol I la Sinaia, construcţia a fost începută în 1873. Castelul a fost reşedinţa de vară a Regilor României iar în prezent se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici