Documentarul "Cai sălbatici", de Dan Curean, la Environmental Film Festival din Washington - VIDEO

Documentarul "Cai sălbatici", regizat de Dan Curean, va fi proiectat la cea de-a 23-a ediţie a Environmental Film Festival din Washington, SUA, un eveniment cinematografic ce se desfăşoară între 17 şi 29 martie.

1422 afișări
Imaginea articolului Documentarul "Cai sălbatici", de Dan Curean, la Environmental Film Festival din Washington - VIDEO

Documentarul "Cai sălbatici", de Dan Curean, la Environmental Film Festival din Washington (Imagine: Facebook)

Proiecţia are loc în cadrul unui schimb cultural între România şi Statele Unite ale Americii, rezultatul unui parteneriat Pelicam - EFF Washington. Festivalul internaţional, care face parte din Green Film Network alături de Pelicam, se va desfăşura între 17 şi 29 martie, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, reuşeşte astfel să pună pe agenda internaţională problemele de mediu din România, dar şi unicitatea patrimoniului natural din ţara noastră. Delta Dunării este unica din lume declarată rezervaţie a biosferei. Reprezintă 2,5% din suprafaţa României şi este una dintre cele mai mari zone umede din lume. Delta Dunării este un adevărat muzeu viu al biodiversităţii, cu peste 30 de tipuri de ecosisteme.

Filmul lui Dan Curean a câştigat, în 2012, premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar în competiţia Ecocinematograff. Filmul îi poartă pe spectatori prin Delta Dunării, mai exact prin pădurea Letea, celebră pentru caii sălbatici care se adăpostesc aici.

După căderea comunismului şi colapsul agriculturii de stat, caii din deltă au fost eliberaţi în sălbăticie, unde au început să trăiască în grupuri, iar, pe timpul iernii, se adăpostesc la Letea. Dan Curean a vizitat Letea de-a lungul a cinci ani, unde l-a cunoscut pe Ivan, personajul principal al filmului, un copil care îşi petrece timpul în preajma cailor.

Documentarul va fi proiectat la Carnegie Institute for Science din Washington, pe 22 martie, în prezenţa regizorului Dan Curean. Proiecţia va fi însoţită de o prezentare a Festivalului Pelicam, realizată de Corina Moldovan-Florea şi Benjamin Ribout, directorii evenimentului.

"Pelicam este unul dintre cele mai dinamice şi mai atrăgătoare festivaluri din reţeaua Green Film Network, în ciuda sau poate tocmai datorită tinereţii sale, de doar trei ediţii. Avem bucuria de a merge în această primăvară la Washington, pentru «a fura» din experienţa şi inovaţiile colegilor de la Environmental Film Festival in the Nation's Capital", a spus Corina Moldovan-Florea.

Dan Curean trece pentru prima dată oceanul cu filmul său "Cai sălbatici", care a fost proiectat la prima ediţie a Festivalului Pelicam, în 2012, în premieră. Proiecţia va fi însoţită de o prezentare a provocărilor de mediu din România şi felul în care festivalurile de film de mediu se constituie ca o platformă unică de promovare a problematicilor din domeniu prin intermediul documentarelor.

Anul acesta, Pelicam va avea loc între 11 şi 14 iunie, la Tulcea. Anul trecut, peste 5.000 de oameni au participat la proiecţii, workshop-uri, concerte, expoziţii şi alte activităţi în cadrul festivalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici