Dramaturgul britanic Peter Shaffer, premiat cu Oscar pentru "Amadeus", a decedat la vârsta de 90 de ani - VIDEO

Dramaturgul britanic Sir Peter Shaffer, câştigător al unui premiu Oscar pentru "Amadeus" şi autorul mai multor piese de teatru de referinţă, s-a stins din viaţă luni, la vârsta de 90 de ani, în County Cork, Irlanda, din cauza unei pneumonii şi a complicaţiilor de sănătate datorate vârstei.

609 afișări
Imaginea articolului Dramaturgul britanic Peter Shaffer, premiat cu Oscar pentru "Amadeus", a decedat la vârsta de 90 de ani - VIDEO

Dramaturgul britanic Peter Shaffer, premiat cu Oscar pentru "Amadeus", a decedat la vârsta de 90 de ani (Imagine: Wikipedia)

În momentul morţii sale survenită la doar câteva săptămâni după aniversarea vârstei de 90 de ani, Shaffer a fost înconjurat de prieteni şi de familie. Sir Peter se afla într-o vizită în Irlanda când a murit, fiind vegheat de nepoata sa Cressida, potrivit declaraţiilor făcute de agentul acestuia, potrivit Reuters.

Născut în Liverpool şi educat în Londra şi la Cambridg, Shaffer a prins avânt în carieră în anul 1954 prin "The Salt Land," dramă de televiziune produsă pentru BBC şi prin comedii precum "The Private Ear" şi "The Public Eye," în ambele apărând Dame Maggie Smith.

Drama sa "Equus" a primit numeroase premii în 1975, inclusiv Premiul Tony pentru cea mai bună piesă, la fel şi piesa de teatru "Amadeus" în 1981. Printre alte piese scrise de Shaffer se numără "Black Comedy", "Lettice and Lovage", "The Royal Hunt of the Sun" şi "Five Finger Exercise".

Shaffer a fost nominalizat la Oscar în 1978 pentru scenariul adaptării cinematografice a piesei "Equus" şi ulterior a primit un premiu Oscar pentru scenariul filmului "Amadeus" in 1985.

 

"Equus" a fost repus în scenă în 2007 în West End din Londra şi pe Broadway în New York. "Amadeus" va fi repus în scenă de Teatrul Naţional din Londra, cu care Shaffer a colaborat îndeaproape, în această toamnă.

Piesa de teatru a primit distincţia de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) în 1987 şi a fost înnobilat în 2001 de regina Elisabeta a II-a. Acesta mai are un frate supravieţuitor, Brian Shaffer.

Directorul Teatrului Naţional din Londra, Rufus Norris, l-a descris ca pe "unul dintre cei mai mari scriitori ai generaţiei sale", adăugând că "Teatrul Naţional a fost extrem de norocos să aibă o relaţie atât de fructuoasă şi creativă alături de el. Piesele pe care le lasă în urma sa sunt o moştenire de durată."

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici