Emanuel Valeriu, fost director general al TVR şi fost membru al CNA, a decedat

Emanuel Valeriu, fost director general al TVR şi fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a decedat miercuri, la vârsta de 87 de ani, şi va fi incinerat joi, la Crematoriul Uman Vitan Bârzeşti din Capitală, potrivit unor surse.

1453 afișări
Imaginea articolului Emanuel Valeriu, fost director general al TVR şi fost membru al CNA, a decedat

Emanuel Valeriu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Academicianul Răzvan Theodorescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că află cu tristeţe despre decesul lui Emanuel Valeriu, un "ziarist de talent", pe care l-a propus în anii 90 ca director general în TVR.

"Emanuel Valeriu a fost un ziarist de mare talent. În 1990 am colaborat timp de aproape doi ani cu el. Mi-a fost adjunct cât eram preşedintele Radioteleviziunii Române. Emanuel Valeriu era director general al Televiziunii Române. L-am propus pe această funcţie, pentru că îl apreciam ca ziarist. Fusese scos din televiziune înainte de '89 şi mi s-a părut propunerea pe care am făcut-o venind să repare o nedreptate. După ce am colaborat aproape doi ani atunci, drumurile noastre s-au despărţit. Ştiu că a funcţionat ani buni la CNA, însă i-am pierdut urma în ultimii ani", a spus Răsvan Theodorescu.

Emanuel Valeriu s-a născut pe 18 aprilie 1925. El a fost numit membru în CNA de Parlament, la propunerea preşedintelui României, pentru perioadele 2001 - 2002 şi 2002 - 2008. Şi-a început cariera ca jurnalist, în 1940, la ziarul Universul Sport. Ulterior, a lucrat la posturile publice de radio şi televiziune ca reporter, redactor şi producător. Între anii 1990 şi 1992 a fost director general al Televiziunii Române, iar între 1993-1994, secretar general de redacţie la TVR.

A fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi FIJET (Federation Internationale des Journalistes et des Ecrivaines de Tourisme). A publicat mai multe cărţi despre sport şi politică, printre care "Olimpiada mexicană", "Semnale de pe Planeta Sport", "Politica fără anestezie" şi "Faţa necunoscută a «Europei libere»".

În martie 2010, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut instanţei să constate calitatea de colaborator al Securităţii a lui Emanuel Valeriu, după ce în arhiva instituţiei s-au găsit acte conţinând note verbale către Securitate, precum şi informaţia că acesta primea bani pentru cele transmise. Solicitarea CNSAS a fost înaintată Curţii de Apel Bucureşti. Surse judiciare au declarat atunci, pentru MEDIAFAX, că Emanuel Valeriu nu a avut angajament şi nici nume conspirativ. "Turnătoriile acestuia erau transmise verbal unui ofiţer care le consemna precizând ca sursă a informaţiilor numele real Emanuel Valeriu", au mai declarat sursele judiciare citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici