Emisiunea care a stârnit nemulţumirea unor laureaţi ai premiului Nobel pentru pace. Aceştia solicită anularea - VIDEO

Nouă laureaţi ai premiului Nobel pentru pace, inclusiv sud-africanul Desmond Tutu, au cerut, luni, postului american de televiziune NBC să anuleze reality show-ul "Stars Earn Stripes", pe care îl consideră "o încercare de a igieniza războiul, asemănându-l cu o competiţie atletică".

260 afișări
Imaginea articolului Emisiunea care a stârnit nemulţumirea unor laureaţi ai premiului Nobel pentru pace. Aceştia solicită anularea - VIDEO

Emisiunea care a stârnit nemulţumirea unor laureaţi ai premiului Nobel pentru pace. Aceştia solicită anularea

Această emisiune de tip concurs, al cărei prim episod a fost difuzat pe micile ecrane nord-americane luni seară, prezintă opt vedete - printre care se află cântăreţul Nick Lachey, dar şi soţul politicienei Sarah Palin - în timp ce urmează un curs de pregătire militară, ce include coborâri pe frânghie dintr-un elicopter şi tras la ţintă cu arme cu rază mare de acţiune.

Vedetele participante sunt antrenate de foşti militari din Marina americană, Beretele Verzi şi alte forţe de elită şi concurează pentru un premiu pe care îl vor dona unei organizaţii de caritate. Producătorii spun că emisiunea, prezentată de fostul general american Wesley Clark, "va aduce un omagiu bărbaţilor şi femeilor care fac parte din armata americană".

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Bob Greenblatt, directorul general al postului NBC, cei nouă laureaţi ai premiului Nobel spun că "pregătirea pentru război nu este nici amuzantă, nici o sursă de divertisment".

"Credinţa noastră este că acest program nu aduce un omagiu nimănui, ci continuă şi chiarextinde tradiţia ruşinoasă de glorificare a războiului şi a violenţei armate. Războiul este cât se poate de mortal. Oamenii - militari şi civili - mor în feluri care nu sunt deloc amuzante", se afirmă în aceeaşi scrisoare.

Semnatarii scrisorii au cerut postului NBC "să oprească pur şi simplu difuzarea acestui program".

Reprezentanţii NBC au respins acuzaţia potrivit căreia emisiunea "Stars Earn Stripes" glorifică războiul.

"Emisiunea «Stars Earn Stripes» reflectă gratitudinea noastră faţă de tinerii americani care se află în bătaia puştii în fiecare zi. Această emisiune nu este o glorificare a războiului, ci o glorificare a armatei", se afirmă în comunicatul emis de NBC.

Desmond Tutu, în vârstă de 80 de ani, a primit premiul Nobel pentru pace în 1984, pentru eforturile depuse în lupta împotriva politicii de apartheid din Africa de Sud. El a semnat această petiţie alături de militanta americană contra minelor de război Jody Williams, nord-irlandezele Mairead Maguire şi Betty Williams, fostul preşedinte al Timorului de Est Jose Manuel Ramos-Horta, artistul argentinian Adolfo Pérez Esquivel, fostul preşedinte costarican Oscar Arias Sanchez, Rigoberta Menchu Tum din Guatemala şi avocata iraniană Shirin Ebadi.

Pe lângă Nick Lachey şi soţul politicienei Sarah Palin, ceilalţi concurenţi din emisiunea în cauză sunt actorii Dean Cain şi Terry Crews, luptătoarea de wrestling Eve Torres, prezentatorul de emisiuni TV de fitness Dolvett Quince, fosta campioană de schi Picabo Street şi pugilista Laila Ali, fiica fostului campion mondial Muhammad Ali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici