Epoca "cancel culture"? Baletul lui Ceaikovski în mijlocului unui scandal rasist

  • Baletul lui Ceaikovski este considerat rasist pentru dansurile sale orientale şi asiatice. Staatsballett din Berlin a decis să nu programeze spectacolul în această iarnă
  • Dansatoarea franceză Chloé Anaïs Lopes Gomes, care este de culoare, a denunţat rasismul de care ar fi dat dovadă maestrul ei de balet
  • Iniţiativa a stârnit intrigi în Germania. Postul public de radio BR-Klassik a subliniat că nu opera lui Ceaikovski era pusă în discuţie, ci coregrafia lui Marius Petipa
3047 afișări
Imaginea articolului Epoca "cancel culture"? Baletul lui Ceaikovski în mijlocului unui scandal rasist

Foto: Arhiva

Va supravieţui “Spărgătorul de nuci”, considerat rasist, în epoca "cancel culture"?

Baletul lui Ceaikovski este considerat rasist pentru dansurile sale orientale şi asiatice. Mai multe instituţii britanice au ales să îl schimbe, în timp ce Staatsballett din Berlin a decis să nu programeze spectacolul în această iarnă.

"Trebuie să ne întrebăm dacă există elemente din timpul creaţiei care sunt problematice", a spus Theobald, care consideră că producţia conţine stereotipuri etnice. În actul II al baletului, în "regatul deliciilor", mai multe naţionalităţi sunt prezentate prin intermediul mâncărurilor şi coregrafiei tipice: dans spaniol (ciocolată), dans arab (cafea), dans chinezesc (ceai) şi dans rusesc (Trepak). Al doilea şi al treilea dintre acestea sunt cele care sunt puse în discuţie, dansul arab fiind marcat printr-un dansator înconjurat de doamnele din haremul său.

Iniţiativa a stârnit intrigi în Germania. Postul public de radio BR-Klassik, care a subliniat că nu opera lui Ceaikovski era pusă în discuţie, ci coregrafia lui Marius Petipa. Coregrafia datează de la premiera baletului din 1892. În schimb, Frankfurter Allgemeine Zeitung pune sub semnul întrebării respectul datorat publicului: "Nu este încă pregătit să înţeleagă ceea ce vede pe scenă. “

Decizia lui Christiane Theobald a indignat-o şi pe violonista chinezo-canadiană Zhang Zhang: "Cei care susţin că “Spărgătorul de nuci” este rasist faţă de chinezi sunt ignoranţi şi aroganţi: companiile chineze îl interpretează în mod regulat pentru publicul chinez, adevăratul act rasist este să interzici acest balet în numele nostru", a declarat ea.

Decizia luată de Berlin Staatsballett face parte din angajamentul instituţiei de a-şi revizui repertoriul şi de a expune "practicile învechite şi discriminatorii". Această dorinţă a fost exprimată în mod clar atunci când dansatoarea franceză Chloé Anaïs Lopes Gomes, care este de culoare, a denunţat rasismul de care ar fi dat dovadă maestrul ei de balet: "A doua zi după audiţia mea [la Staatsballett], povesteşte balerina, maestrul de balet i-a spus uneia dintre colegele mele dansatoare că a crezut că a fost o greşeală să mă angajeze, că o femeie de culoare strică estetica. Aceeaşi femeie şi-a petrecut următorii doi ani discriminându-mă."

De la dezvăluirile dansatoarei, compania berlineză s-a angajat să îi plătească o compensaţie financiară de 16.000 de euro şi să îi prelungească contractul cu un an, deşi acesta urma să se încheie în iunie 2021. Au fost luate, de asemenea, o serie de măsuri antidiscriminare, inclusiv o revizuire a repertoriului prin trecerea de la "interpretărilor învechite şi discriminatorii, pentru a vedea şi reevalua tradiţiile într-o lumină nouă şi cu o conştiinţă diferită", a spus instituţia într-un comunicat.

Pasionaţii de dans din Berlin se pot consola cu “Don Quijote”, coregrafiat de acelaşi Marius Petipa. Totuşi, spectacolul nu este lipsit de probleme. Un dans "ţigănesc", prezent în producţie, este discutat cu reprezentanţi ai comunităţilor rome pentru a obţine acordul acestora. În noiembrie, şi alte companii au fost implicate în reorganizări ale spectacolului "Spărgătorul de nuci" pentru a elimina "elementele caricaturale" ale dansului arab şi chinezesc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici