Europa Nostra şi Comisia Europeană au lansat ediţia 2014 a premiului UE pentru patrimoniu

Fundaţia Europa Nostra şi Comisia Europeană au lansat ediţia din 2014 a premiului Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural - Europa Nostra, care recompensează iniţiativele şi realizările în domeniul patrimoniului cultural, anunţă Ministerul Culturii.

159 afișări
Imaginea articolului Europa Nostra şi Comisia Europeană au lansat ediţia 2014 a premiului UE pentru patrimoniu

Mănăstirea Golia din Iaşi (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Potrivit site-ului Ministerului Culturii, au fost deschise înscrierile pentru premiul Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural - Europa Nostra, care răsplăteşte în fiecare an iniţiativele şi reuşitele arhitecţilor, artizanilor, voluntarilor, şcolilor, comunităţilor locale, proprietarilor de patrimoniu şi ale mass-media. Acesta constituie o acţiune comună a Comisiei Europene, cu finanţare din programul Cultura, şi a Fundaţiei Europa Nostra.

Candidaturile pot fi depuse până la data de 9 septembrie.

Câştigătorii vor fi selectaţi de jurii specializate, alcătuite din experţi independenţi din întreaga Europă, pentru patru categorii: conservare, cercetare, contribuţii exemplare şi educaţia, formarea şi sensibilizarea publicului.

Premiile pentru patrimoniul cultural european au fost lansate în 2002, de Comisia Europeană şi de Europa Nostra, în cadrul programului Cultura al Comisiei, pentru a recompensa iniţiative remarcabile referitoare la numeroase sfere ale patrimoniului cultural european.

Federaţia paneuropeană pentru patrimoniul cultural Europa Nostra este o platformă reprezentativă care reuneşte 250 de organizaţii ce activează în domeniul patrimoniului cultural, din 50 de ţări din Europa. Preşedintele Europa Nostra este tenorul Plácido Domingo.

În 2012, Mănăstirea Golia din Iaşi şi Paraschiva Kovacs din Satu Mare (Harghita) s-au numărat printre laureaţii premiului Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural (premiul Europa Nostra). Mănăstirea Golia din Iaşi a fost premiată la categoria "conservare", în timp ce Paraschiva Kovacs din Satu Mare, Harghita, a fost premiată la categoria "contribuţii exemplare".

În 2010, Muzeul Brukenthal din Sibiu s-a numărat printre laureaţii premiilor Europa Nostra, fiind recompensat la categoria "educaţie, formare şi sensibilizare" pentru programul de pedagogie muzeală intitulat "Descoperind Muzeul", pe care l-a desfăşurat începând cu anul şcolar 2008/2009.

Premiile Europa Nostra beneficiază de sprijinul programului Cultura al Uniunii Europene, care a investit, începând cu 2007, circa 30 de milioane de euro în cofinanţarea proiectelor de patrimoniu. Şi alte programe cu finanţare UE asigură sprijin: Fondul european de dezvoltare regională a alocat 6 miliarde de euro pentru cultură pentru perioada 2007-2013. Din această sumă, 3 miliarde de euro sunt destinaţi pentru protejarea şi conservarea patrimoniului cultural, 2,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea infrastructurii culturale şi 775 de milioane de euro pentru cofinanţarea serviciilor culturale, precum formarea profesională, educaţia în domeniul artelor şi al patrimoniului, promovarea itinerarelor culturale etc. O altă sumă - 150 de milioane de euro - a fost pusă la dispoziţie începând cu 1998 prin intermediul programelor-cadru ale UE pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici