Evocare la Palatul Mogoşoaia: „Ştefan Luchian, un pictor excentric”

„Ştefan Luchian, un pictor excentric” este titlul conferinţei pe care o va susţine mâine, 12 iunie, ora 16.00, la palatul Mogoşoaia istoricul de artă dr. Ruxandra Dreptu.

220 afișări
Imaginea articolului Evocare la Palatul Mogoşoaia: „Ştefan Luchian, un pictor excentric”

Evocare la Palatul Mogoşoaia: „Ştefan Luchian, un pictor excentric” (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ruxandra Dreptu este un cunoscut curator, profesor universitar, autoare a unor importante monografii de artişti şi a numeroase cicluri de prezentare la radio şi televiziune a momentelor cheie ale artei moderne româneşti.

Ştefan Luchian (1 februarie 1868 - 28 iunie1916), înnoitorul picturii româneşti după studii la München şi Paris, cel care declara curajos, în 1896, la Expoziţia artiştilor independenţi, că „arta trebuie să fie liberă şi independentă”, este omagiat la 100 de ani de la moarte ca artist total, un aristocrat apropiat de muzică şi teatru, dandy al curselor de cai şi al bătăilor cu flori de la şosea dar şi ca pictor al săracilor şi al florilor umile.

Conferinţa face parte din programul educaţional Mogoşoaia – 2016 al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

Un mic detaliu (poate semnificativ): cu câţiva ani în urmă, în cadrul unei licitaţii organizate de Casa GOLDART, a fost vândută o filă cu un poem olograf semnat Luchian. Iată poemul:

Iubita mea este departe

Iubita mea este departe/ Vai! Inima cumplit mă doare.../ Deasupra gândurilor moarte/ Domneşte luna visătoare.// Iubita mea este departe/ Şi-n noaptea tristă ard de dor;/ Singurătăţile deşarte/ Îngheaţă inima-mi şi mor.// Deasupra gândurilor moarte/ Se cerne-un dor nemărginit;/ Străinătatea ne desparte/ Şi plâng, uitat şi părăsit...

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici