Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Româneşti a adus spectacole jucate cu casa închisă şi reprezentaţii în aer liber

Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Româneşti 2014, împărţit pentru prima dată în două secţiuni distincte - FEST (10 - 17 iunie) şi FDR (14 - 18 mai) -, a însemnat spectacole jucate cu casa închisă la Teatrul Naţional Timişoara, dar şi reprezentaţii în aer liber.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Româneşti a adus spectacole jucate cu casa închisă şi reprezentaţii în aer liber

Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Româneşti a adus spectacole jucate cu casa închisă şi reprezentaţii în aer liber (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Festivalul European al Spectacolului - Festivalul Dramaturgiei Româneşti 2014, eveniment organizat cu sprijinul Ministerului Culturii (MC), al Consiliului Local şi al Primăriei Timişoara, precum şi al Institutului Cultural Român (ICR) şi Uniunea Teatrală din România (UNITER), s-a încheiat marţi seară, la Timişoara, cu patru reprezentaţii, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Astfel, în ultima zi a Festivalului, oamenii în alb de la Teatr Snów (Polonia) au inventat în Piaţa Victoriei, în spectacolul lor, "Pilgrimage", o poveste cocoţată pe scaune şi picioroange. A urmat creaţia unuia dintre cei mai importanţi regizori ai secolului al XX-lea, Peter Stein (fondatorul teatrului Schaubühne din Berlin), "Il ritorno a casa" ("Întoarcerea acasă"), de Harold Pinter, găzduit de Sala Mare a Naţionalului. Mai târziu, la Sala 2, "Zic-zac", de Andrea Gavriliu - o producţie UNATC şi Godot Café-Teatru Bucureşti -, un spectacol care s-a jucat cu imaginaţia publicului până la incandescenţă, a fost urmat de concertul trupei Exit Oz, punctul final al acestei ediţii a FEST-FDR.

Împărţit pentru prima dată în două secţiuni distincte, FEST - FDR a însemnat 33 de reprezentaţii. Majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă, iar secţiunea FEST/ Outdoor a adunat în faţa Teatrului Naţional peste 5.000 de spectatori.

Programul a cuprins, de asemenea, concerte, expoziţii, lansări de cărţi, ateliere, precum şi finala Concursului Naţional de Dramaturgie.

Ada Hausvater, managerul Teatrului Naţional Timişoara, a încheiat Festivalul anunţând ediţia de anul viitor: "3, 2, 1: start! Urmează FEST - FDR 2015. Mergem mai departe bucuroşi, împliniţi cu multe idei, gânduri, vise de înfăptuit. Mă declar un om fericit, cu atâţia oameni minunaţi în jur şi trebuie să mulţumesc tuturor celor care au făcut posbil acest festival. Şi cel mai important, mulţumesc faptului că există atât de mulţi artişti importanţi care se implică, care creează, astfel încât putem să ne dezvoltăm mai departe şi sunt recunoscătoare faptului că există un public atât de minunat. De asemenea, vreau să mulţumesc echipei care lucrează la festival. În acest moment vorbim de un nou selecţioner, care cred că a făcut o treabă fantastică, Oana Borş. Eu, ca manager, am o mare şansă: se spune că orice director are o mână dreaptă. Eu am mai multe", a spus managerul Teatrului Naţional Timişoara (TNT), organizator al festivalului.

La rândul său, teatrologul Oana Borş, selecţionerul secţiunii FDR a festivalului a anunţat noutăţile ediţiei 2015 a festivalului: "Vă invităm la o nouă ediţie care va avea, ca de obicei, un modul al dramaturgiei româneşti, iar încercarea mea va fi să fac o panoramă a ceea ce însemană dramaturgie nouă, dar şi reinterpretarea în cheie contemporană a celei clasice, în spectacole cât mai incitante şi cât mai diverse. De asemenea, vom organiza şi o secţiune FEST, o secţiune ce presupune spectacole de stradă, spectacole din dramaturgia universală, dar tot realizate de trupe şi teatre din ţara noastră. De asemenea, anul viitor aduce şi o surpriză. FEST va cuprinde un nou nucleu internaţional, un proiect al TNT, în cadrul reţelei internaţionale al cărei membru este, European Theatre Convention. Astfel, tot în cadrul FEST-FDR, va avea loc Art of Ageing Festival, un proiect extrem de interesant despre care vă vom ţine la curent".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici