Filarmonica Sibiu promite un concert extraordinar de Ziua Naţională, cu lucrări în primă audiţie

Filarmonica de Stat Sibiu le propune iubitorilor muzicii un program 100% românesc pe 1 Decembrie, cu lucrări în primă audiţie absolută. Este vorba de Rapsodie populară pentru taragot, violoncel şi orchestră şi Suită din Banat.

78 afișări
Imaginea articolului Filarmonica Sibiu promite un concert extraordinar de Ziua Naţională, cu lucrări în primă audiţie

Filarmonica Sibiu promite un concert extraordinar de Ziua Naţională, cu lucrări în primă audiţie

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, soliştii Emil Vişenescu - clarinet şi taragot şi Radu Sinaci - violoncel au pregătit sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Vizireanu un concert simfonic extraordinar. Joi, pe 1 Decembrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Thalia, artiştii vor interpreta şase lucrări cu un pronunţat caracter naţional, două dintre acestea fiind în primă audiţie absolută: Rapsodie populară pentru taragot, violoncel şi orchestră de Radu Sinaci şi Suită din Banat - aranjamente de Radu Sinaci.

De asemenea, în programul serii se va regăsi Rapsodia Română nr. 1 op. 14 a compozitorului sibian Marţian Negrea.

Caracterizat drept un dirijor cu „gesturi ample, claritate, precizie şi pasiune pură", Vlad Vizireanu continuă să lase o impresie dinamică şi expresivă în lumea muzicii ca dirijor internaţional şi profesor.

O carieră didactică de două decenii, în paralel cu activitatea sa prodigioasă pe scena naţională şi internaţională, are şi clarinetistul Emil Vişenescu - membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti încă din 1993, doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, instituţie unde predă clarinetul începând cu anul 2002.

Solist şi prim-violoncelist al Orchestrei de Cameră Radio din Bucureşti, violoncelistul Radu Sinaci a fost discipolul maestrului Marin Cazacu şi este un entuziast promotor al muzicii româneşti în general.

În 2022 a scris „Rapsodia orientală pentru vioară, violoncel şi orchestră", pe teme culese şi compuse de Dimitrie Cantemir, din dorinţa de a aduce în centrul atenţiei latura muzicală a marelui cărturar moldovean. Despre cealaltă lucrare pe care o va interpreta în premieră alături de orchestra sibiană, pe 1 decembrie, „Suită din Banat pentru violoncel şi orchestră de coarde", Radu Sinaci explică: „Muzica este alcătuită din cântece vechi din Banat care, odată cu trecerea timpului, devin iarăşi noi. În acest caz, vechiul devine nou şi prin forma de expresie instrumentală, violoncelul nefiind un instrument melodic specific folclorului, dar care cred că are un imens potenţial insuficient explorat. Dacă «Doina» cu care începe suita este o reînchipuire a doinei străvechi, «Hora Mare», «Brâul» şi «Jocul de doi» sunt o redare cât mai fidelă a farmecului melodiilor bănăţene, fie ele de la deal sau de la pustă. Datorită vremurilor, cred că folclorul autentic ca manifestare directă a unui limbaj emoţional profund, exprimat prin muzică, îşi găseşte adăpost în zona muzicii culte, iar rolul său social îşi schimbă treptat statutul”.

Şi pentru că muzica ne uneşte, iar Ziua Naţională este un prilej special pentru a ne manifesta solidaritatea, la repetiţia generală dinaintea concertului extraordinar vom avea ca invitaţi speciali aproximativ 150 de beneficiari şi însoţitori din cadrul centrelor aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici