Filmele "Eu când vreau să fluier, fluier" şi "Poliţist, adjectiv", la Festivalul de la Edinburgh - VIDEO

Lungmetrajele "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, au fost selectate la Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh (Marea Britanie), care se desfăşoară între 16 şi 27 iunie, informează site-ul evenimentului.

104 afișări
Imaginea articolului Filmele "Eu când vreau să fluier, fluier" şi "Poliţist, adjectiv", la Festivalul de la Edinburgh - VIDEO

Filmele "Eu când vreau să fluier, fluier" (Foto) şi "Poliţist, adjectiv", la Festivalul de la Edinburgh (Imagine: Strada Film)

Acestora li se adaugă scurtmetrajul "Colivia", de Adrian Sitaru.

"Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: marele premiu al juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer".

După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (interpretat de George Piştereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă, după mult timp, din Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

"Poliţist, adjectiv", al doilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, a obţinut două premii, anul trecut, în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes: premiul FIPRESCI şi premiul juriului.

Filmul spune povestea poliţistului Cristi (Dragoş Bucur), care are o misiune ingrată: aceea de a fila un grup de elevi care sunt bănuiţi că ar vinde marijuana. Misiunea îi provoacă lui Cristi o criză de conştiinţă care nu poate fi rezolvată decât cu ajutorul DEX-ului.

"Colivia", de Adrian Sitaru, spune povestea unui copil care descoperă pe stradă un porumbel rănit şi îl duce acasă, pentru a-l vindeca, în ciuda protestelor tatălui său. "Colivia" a primit, la TIFF 2010, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, oferit de MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici