Financial Times: Filmul "Poziţia copilului" - drama ca documentare a unei patologii - VIDEO

Filmul "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, propunerea României la premiile Oscar 2014, reprezintă "disecarea anatomică a oamenilor, a societăţii şi a relaţiilor; drama ca documentarea unei patologii", scrie Financial Times.

272 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Filmul "Poziţia copilului" - drama ca documentare a unei patologii - VIDEO

Financial Times: Filmul "Poziţia copilului" - drama ca documentare a unei patologii (Captură video)

"Ce înseamnă o bună definiţie a cinematografiei româneşti? Răspuns: Filmul «Poziţia copilului», regizat de Călin Peter Netzer. Răspunsul mai lung: disecarea anatomică a oamenilor, societăţii şi a relaţiilor; drama ca documentarea unei patologii. De la «4 luni, 3 săptămâni şi două zile» şi «Moartea domnului Lăzărescu» până la «Poziţia copilului» este un salt mic pe coridorul consilierii cosmice", scrie Financial Times.

"Luminiţa Gheorghiu este o mamă la 60 de ani, din clasa mijlocie, având în continuare o frumuseţe patriciană, cu ochii trişti ce strălucesc ca nişte diamante neobosite", dar care "îşi adoră fiul, pe Barbu", interpretat de Bogdan Dumitrache, un bărbat care a "fugit" din cuibul matern.

"În momentul în care Barbu omoară un copil într-un accident de maşină, incidentul reprezintă oportunitatea prin care Cornelia poate să-şi manifeste calitatea de mamă. Ea va interveni pentru a-l salva: încearcă să o opreşti. Ea va ajuta cu bani, sfaturi, cu intervenţii perseverente...", mai scrie publicaţia.

Potrivit celor de la Financial Times, regizorul Călin Peter Netzer acordă poveştii sale "un pozitivism ironic: toate mişcările Corneliei sunt corecte. Ea vorbeşte cu celălalt şofer care asistă la accident, încearcă să cumpere tăcerea, angajează avocaţi şi îl împinge pe Barbu să meargă să ceară iertare familiei îndoliate pentru durerea provocată".

De asemenea, jurnaliştii de la Financial Times notează că jocul actoricesc este minunat şi, filmat "ca un coşmar care se desfăşoară în timpul zilei", lungmetrajul are un puternic punct culminant".

Nu a surprins pe nimeni că filmul a câştigat Ursul de Aur la Berlin anul acesta, cu excepţia celor care au crezut că trofeul va fi câştigat de "Gloria", de Sebastián Lelio, concluzionează cei de la Financial Times.

Lungmetrajul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a mai câştigat premiul pentru cea mai bună peliculă la Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur (27 septembrie - 4 octombrie), în timp ce Luminiţa Gheorghiu a primit trofeul pentru cea mai bună actriţă pentru rolul din acest film.

Totodată, pelicula a fost desemnată să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria "cel mai bun film străin".

"Poziţia copilului", cu Luminiţa Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia şi Nataşa Raab, este cel de-al treilea film al lui Călin Peter Netzer după multipremiatele "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010).

Filmul vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici