Fondul cinematografic al CNC ar putea fi redus cu 40% în 2010

Fondul cinematografic, administrat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), ar putea fi redus cu 40% în 2010, din cauza anulării contribuţiei provenite din jocurile de noroc, dar şi a reducerii contribuţiilor din publicitatea TV, a declarat pentru MEDIAFAX directorul CNC, Eugen Şerbănescu.

155 afișări
Imaginea articolului Fondul cinematografic al CNC ar putea fi redus cu 40% în 2010

Fondul cinematografic al CNC ar putea fi redus cu 40% în 2010 (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Aflat la Zilele franco-române ale cinematografiei şi audiovizualului, organizate de Ambasada Franţei la Bucureşti, Eugen Şerbănescu a prezentat sâmbătă contribuţiile de care beneficiază Fondul cinematografic român.

El a atras atenţia că anul acesta, contribuţia de 4% din profitul organizatorilor de jocuri de noroc, care reprezenta circa 20% din Fondul cinematografic, a fost anulată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 77/ 2009.

Eugen Şerbănescu a declarat pentru MEDIAFAX că, în 2010, pe lângă această reducere cu 20%, se mai estimează că Fondul cinematografic se va diminua cu încă 10 - 20% din cauza scăderii veniturilor din publicitate ale televiziunilor, ale căror contribuţii acoperă anual cea mai mare parte a fondului.

Potrivit lui Şerbănescu, în proporţie de 53% fondul este acoperit de 4% din contravaloarea minutelor de publicite contractate de posturile publice şi private.

Totodată, 3% din preţul de vânzare şi închiriere de filme pe casete video, DVD-uri şi orice alt suport reprezintă 1,5% din fond, 4% din încasările obţinute prin vânzarea biletelor în sălile de cinema - 5,7% din fond, 15% din veniturile proprii realizate din publicitate de Televiziunea Română acoperă 4%, iar 1% din veniturile operatorilor economici pentru retransmisia prin cablu, prin satelit şi pentru retransmisia digitală a emisiunilor de televiziune constituie 15% din Fondul cinematografic.

Fondul cinematografic este administrat de Centrul Naţional al Cinematografiei, rolul său principal fiind de finanţare a proiectelor cinematografice câştigătoare ale concursurilor anuale organizate de CNC.

În 2008, Fondul cinematografic al CNC a avut o valoare totală de 44 de milioane de lei, crescând cu patru milioane de lei faţă de 2007, în condiţiile în care nu au existat sume alocate de la bugetul de stat, potrivit Anuarului statistic al CNC.

Creşterea veniturilor Fondului cinematografic din ultimii ani se datorează modificărilor aduse la Legea cinematografiei, prin Ordonanţa nr. 39 din 2005 privind cinematografia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici