FOTO | CicloBiblio2017 – prima (non) conferinţă (pe biciclete) a bibliotecarilor din România: Ţara noastră merită să fie citită, este o carte cu comori pe care n-o să reuşim s-o terminăm niciodată

Un grup de bibliotecari din România a pedalat 350 km, pe ruta Braşov - Sibiu, în perioada 28 august - 1 septembrie, cu scopul de a promova bibliotecile şi lectura şi de a face cunoscute serviciile şi resursele pe care bibliotecile le oferă comunităţii.

409 afișări
Imaginea articolului FOTO | CicloBiblio2017 – prima (non) conferinţă (pe biciclete) a bibliotecarilor din România: Ţara noastră merită să fie citită, este o carte cu comori pe care n-o să reuşim s-o terminăm niciodată

FOTO | CicloBiblio2017 – prima (non) conferinţă (pe biciclete) a bibliotecarilor din România

Bibliotecarii au iniţiat pe parcursul traseului discuţii profesionale, aşa-zis non conferinţe despre rolul actual al bibliotecilor, acela de a trezi apetitul pentru imaginar, de a căuta şi găsi orice informaţie, de a dezvălui nebănuitul, de a asigura libertatea de expresie, de a favoriza integrarea socială, de a informa şi forma, disemina cunoaşterea şi stimula spiritul critic, după cum spun chiar organizatorii turului. Au avut multe idei de împărtăşit, deoarece o parte dintre ei s-au întors cu doar câteva zile înainte de începerea turului de la The World Library and Information Congress, organizat de IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions), în Wroclaw, Polonia, în perioada 17 - 25 august, unde au participat în jur de 3.500 de bibliotecari din toată lumea. De altfel, pentru prima dată ideea de Cycling for Libraries a apărut tot la un Congres IFLA, în 2010, în Gothenburg, Suedia.

Claudia Şerbănuţă şi Laszlo Kiss, din echipa de organizare a CicloBiblio 2017, au mai participat la astfel de tururi. Laszlo Kiss este bibliotecar şcolar şi a pedalat în 2015 3.000 de km, de la Constanţa până la Amsterdam, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei bibliotecilor şcolare. Pe traseu el a vizitat atât biblioteci şcolare, cât şi publice şi universitare: "Cartea ca şi ciclismul oferă libertate pentru milioane de oameni. Noi dorim o alternativă viabilă de petrecere a timpului liber. Fără să ne documentăm, n-am fi ajuns în acele locuri magice de care foarte lume nu ştie şi care totuşi există. România merită să fie citită, este o carte cu comori pe care n-o să reuşim s-o terminăm niciodată." a declarat Laszlo Kiss.

Claudia Şerbănuţă a mai participat şi la alte tururi Cycling for Libraries: "Cycling for Libraries pe care l-am făcut de două ori şi turul lui Laszlo de la Marea Neagră la Marea Nordului au fost proiectele care ne-au unit pe noi doi şi ne-au creat spaţiul în care să venim cu ideea CicloBiblio în România. Noi ne-am dorit ca acest prim eveniment să dea curaj colegilor din ţară să îşi depăşească limitele. Cred că e important ca bibliotecarii să se implice mai activ în promovarea bibliotecilor lor şi a activităţii pe care o fac."

Ultimul tur la care a participat Claudia Şerbănută este cel organizat de IFLA New Professionals Special Interest Group la IFLAcamp #5, care a avut loc înainte de The World Library and Information Congress, în perioada 16 - 17 august, în Polonia. Scopul NPSIG este de a oferi non conferinţe şi alte activităţi pentru tineri bibliotecari profesionişti, printre care şi nonconferinţe ca Cycling for Libraries.

Marija Simunovic, din Croaţia, asociat al IFLA New Professionals Special Interest Group, a declarat că apreciază iniţiativa bibliotecarilor români: "Sunt foarte fericită că povestea Cycling for Libraries continuă. A început ca o idee bună, câţiva bibliotecari entuziaşti au iniţiat proiectul respectiv şi au creat o imensă reţea de bibliotecari, răspândind astfel ideea de sharing, de networking şi schimb de idei. Sunt deosebit de mândră de evenimentul din România pentru că este o rută perfectă, într-o ţară frumoasă, cu un grup de bibliotecari cool. Aş fi vrut să mă alătur lor, dar o voi face anul viitor."

Este un mod distractiv, interesant, energic de a promova bibliotecile, prin implicarea comunităţii, pentru că, poate, cea mai importantă direcţie pe care au luat-o bibliotecile este cea a deschiderii către comunitate. Bibliotecile au devenit mult mai active şi pregătite în a face faţă nevoilor şi cerinţelor membrilor comunităţii, în a se întâlni cu aceştia şi în exteriorul bibliotecii.

La biserica din Copşa Mare, a povestit Claudia Şerbănuţă, ghidul, un băiat, deşi era la şcoala gimnazială, avea exerciţiul vorbitului cu publicul şi i-a cucerit pe toţi. Tocmai aceasta încearcă să aducă în atenţie această iniţiativă: necesitatea de a ne conecta cu oamenii şi a redescoperi că ei pot face mai mult atât pentru ei, cât şi pentru comunitate.

Pe parcursul CicloBiblio 2017 au fost vizitate biblioteci şcolare, universitare, judeţene, printre care şi două biblioteci concept (Biblioteca Concept "Borcanul cu Dulceaţă de Poveşti" din Marpod, judeţul Sibiu, şi Biblioteca Concept "Lada de Breaslă", din Biertan, judeţul Sibiu). Biblioteca Concept "Borcanul cu Dulceaţă de Poveşti" este reamenajată în pivniţa primăriei din localitate, un loc din care s-a creat o adevărată poveste. Ambele biblioteci au fost organizate în spaţii nefuncţionale, iar scopul turului a fost şi acela de a atrage atenţia asupra acestora: "Eu susţin rolul pe care bibliotecile îl pot avea în dezvoltarea comunităţilor de toate felurile, dacă, evident, bibliotecile se bucură de susţinere pe plan local. Pe drum am discutat cu oamenii şi în multe sate nu erau biblioteci publice funcţionale. Acolo unde erau biblioteci, unele nu aveau mult spaţiu." a subliniat Claudia Şerbănuţă.

Mariana Harjevschi, directorul general al Bibliotecii Municipale "B.P. Hasdeu" din Chişinau a participat şi ea la tur: "Deşi nu aveam o experienţă similară anterioară, mi-am dorit enorm să-i sprijin pe colegii bibliotecari, dar şi pe susţinătorii acestora, într-o campanie inedită de promovare a rolului bibliotecilor în comunitate. Cu CicloBiblio am decis că vom reuşi să zaăbovim mai îndelung asupra a ceea ce fac bibliotecile, chiar şi în cele mai mici comunităţi din România. Asa că #CicloBiblio a fost o adevarată evadare şi pentru a cunoaşte locuri şi oameni minunaţi".

Deşi organizarea acestui tur a fost o primă experienţă pentru toţi cei implicaţi, acesta a fost un succes, pentru că mai mulţi bibliotecari şi iubitori de biblioteci li s-au alăturat pe parcursul traseului. Toţi cei implicaţi îşi doresc să continue proiectul şi au discutat deja variante de traseu pentru următoarele ediţii: în Dobrogea sau un traseu Iaşi-Chişinau care să treacă Prutul sau, de ce nu, un off-road pe Drumul Dacilor, prin Munţii Baiului, Piatra Mare, Ciucaş.

Bugetul a fost minim, participanţii şi-au plătit cazarea şi masa, iar unii şi-au luat concediu de la bibliotecă pentru a participa. "Ciclobiblio 2017" se derulează cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi al Asociaţiei Bibliotecarilor din România.

Un scurt film de la "Ciclobiblio 2017" este disponibil AICI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici