Google marchează împlinirea a 270 de ani de la naşterea lui Alessandro Volta, printr-un logo special

Motorul de căutare Google şi-a schimbat miercuri logoul pentru a celebra 270 de ani de la naşterea fizicianului Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice şi om de ştiinţă al cărui nume a fost dat unităţii de măsură a tensiunii electrice, voltul.

243 afișări
Imaginea articolului Google marchează împlinirea a 270 de ani de la naşterea lui Alessandro Volta, printr-un logo special

Google marchează împlinirea a 270 de ani de la naşterea lui Alessandro Volta, printr-un logo special

Logoul afişat pe pagina principală a motorului de căutare Google este interactiv, la un click pe butonul din centru afişându-se un filmuleţ care prezintă schematic construirea unei pile electrice, invenţie a lui Alessandro Volta, iar, pe măsură ce aceasta este completată, literele ce formează cuvântul "Google" se aprind.

Alessandro Volta a fost un fizician italian care a trăit între 18 februarie 1745 şi 5 martie 1827. Volta s-a născut în oraşul italian Como, într-o familie nobilă, şi a refuzat o carieră bisericească, după cum era tradiţia în familia sa, arătându-se interesat de ştiinţă de la vârsta de 14 ani.

Volta, al cărui nume a fost dat unităţii de măsură a tensiunii electrice (voltul), a publicat prima lucrare despre electricitate, un subiect în vogă în epoca sa, în 1769, iar cartea îl ajută să obţină un post de profesor la un liceu din Como. Zece ani mai târziu ajunge profesor la Universitatea din Pavia.

Printre invenţiile sale se numără electroforul, creat în 1774, un instrument care măsoară acumularea de electricitate statică şi care stă la baza condensatoarelor utilizate şi în prezent, şi electroscopul, un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial, creat în 1775.

Dar cea mai importantă invenţie a lui Volta este pila electrică, datând din 1800, dispozitiv ce stă la baza bateriilor electrice din prezent. Pila voltaică permite transformarea energiei chimice în energie electrică şi constă dintr-o coloană verticală compusă dintr-o succesiune de discuri: unul de cupru, unul de hârtie îmbibată în soluţie salină, unul de zinc. La capetele coloanei verticale sunt ataşate două fire metalice, între care se produce un curent electric continuu de joasă intensitate.

Pila voltaică a marcat debutul unei noi epoci în fizică, aparatul permiţând în anii ulteriori mai multe descoperiri, printre care se află şi descoperirea efectului magnetic al curentului electric.

Alessandro Volta, care a fost şi chimist, este primul om de ştiinţă care a izolat metanul, principalul component al gazului natural. De asemenea, a avut contribuţii în domeniul meteorologiei, electrometrul inventat de Volta putând măsura electricitatea atmsoferică.

Savantul italian a fost premiat de Royal Society din Londra, medaliat şi înnobilat cu titlul de conte de Napoleon Bonaparte, numit membru al Institut de France, dar, în mod clar, cea mai mare recunoaştere a meritelor sale a venit din partea comunităţii ştiinţifice, care a dat numele său, volt, unităţii de măsură pentru forţa electromotoare şi potenţialul electric (tensiune electrică).

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici