Video Hârtie manuală, ceasuri biodegradabile, multe reduceri şi puţini clienţi, la Kilipirim

Sala Dalles din Capitală, unde are loc Târgul de Carte Kilipirim, este aproape goală, într-o după-amiază de vineri, deşi reprezentanţii editurilor s-au pregătiti cu reduceri; vedeta evenimentului este hârtia, realizată manual sau ca suport pentru cele mai noi tehnologii.

Share pe Facebook 1369 afişări

La parterul spaţiului de expoziţie se află standurile editurilor, aceleaşi ca şi anul trecut, dar reprezentanţii acestor firme spun că vânzările nu merg la fel de bine ca la ediţia anterioară. O parte din vină o poartă ploaia care a gonit clienţii, adaugă ei. Cu toţii aşteaptă weekend-ul, când speră că vor veni mai mulţi clienţi.

Marile edituri au venit, ca de obicei, cu reduceri substanţiale şi cu coşurile cu titluri populare, la 10 lei bucata.

Editura Humanitas are cărţi cu preţuri cuprinse între 5 şi 15 lei, titluri mai vechi, scoase înainte de 2008. Sunt mai mult cărţi de istorie şi filosofie, semnate de autori ca Teodor Baconsky, Marius Oprea, Lucian Boia, şi mai puţin beletristică. Totuşi, este disponibilă o serie de volume de Mircea Eliade, fiecare la 10 lei, preţul la care se găsesc şi volume din jurnalul Monicăi Lovinescu.

Polirom are mai multe titluri din literatura universală modernă şi contemporană la preţul de 9,99 de lei bucata. Printre acestea, sunt volume de Saul Bellow, William Faulkner, Graham Swift, David Lodge, Jack Kerouak, Kazuo Ishiguro, Jose Saramago şi Salman Rushdie. Pe lângă aceste volume cu preţ unic, editura mai are la stand numeroase alte titluri, cu preţuri reduse cu 25 - 30%.

La Corint au fost pregătite pachete speciale pentru cumpărători: la o carte cumpărată se oferă un volum gratis sau trei cărţi la preţ de una.

Editura Trei are în ofertă cărţi de "self-help" la 10 lei, în timp ce, lângă stand, se află expuse DVD-uri cu "Oraşele lumii", la 9,9 lei.

Dacă la parter sunt înghesuite ofertele de carte, sus, la etaj, curioşii pot descoperi alte întrebuinţări ale hârtiei. Vânătorii de cărţi pot cumpăra, contra preţului puţin peste 100 de lei, un ceas din hârtie biodegradabil, care are termen de valabilitate de doi ani. Singurul inconvenient al ceasului, care are 11 grame, este că posesorul său nu poate înota cu el. În rest, obiectul are rezistenţa obişnuită a unui ceas normal. Din aceeaşi categorie a produselor eco vine şi un portofel realizat din fibră plastică, în stil origami, la preţul de 69 de lei. Valentin Corodescu, de la tanaaa.ro, spune că, din iunie, de când a fost înfiinţată firma sa, a vândut 1.300 de portofele.

Răzvan Supuran creează hârtie, în direct pentru vizitatori

Lângă obiectele de nouă generaţie se află atelierul de carte al lui Răzvan Supuran, cunoscut de public de la Muzeul Ţăranului Român. Atelierul este o demonstraţie de realizare a cărţii, de la crearea hârtiei la gravură şi legătorie. Supuran este în centrul atenţiei când creează hârtie, în direct pentru vizitatori. Artistul spune că hârtia nu este greu de făcut. Într-o cădiţă din lemn se face pastă de celuloză, care este scoasă, apoi cu o sită. Substanţa este presată, pentru a se forma foaia. Hârtia scoasă din presă arată "ca rufele scoase din maşina de spălat". Pe foile de hârtie, care se usucă pe margine, mai sunt presărate şi petale de flori.

La standul Atelierului de carte, vizitatorii vor găsi cărţi realizate din hârtie reciclată manual, alături de plicuri, semne de carte şi felicitări cu desene sau petale şi frunze uscate aplicate, din acelaşi material. Printre cărţile realizate din hârtie manuală se regăsesc în special opere din literatura populară, ca "Meşterul Manole", "Toma Alimoş", "Mioriţa" şi "Prâslea cel voinic". La acelaşi stand, se găsesc şi o serie de patru culegeri de povestiri - "Povestiri fără filtru" -, în care şi-au adus contribuţia autori consacraţi, dar şi în curs de afirmare, printre care Marius Chivu, Călin Torsan, Ana Maria Sandu, Jean Lorin Sterian, Dan Stanciu şi Matei Pleşu. Fiecare poveste este pusă într-un plic, iar plicurile sunt dispuse în patru dosare mici de culori diferite, fiecare culegere având preţul de 15 lei.

La atelier, vizitatorii pot desena, pe foi aşezate pe perete, harta imaginară, dar pot juca şi un joc Piticot special, tot pe foi realizate manual.

La Kilipirim, cumpărătorii mai pot achiziţiona, de asemenea, jurnale realizate manual, dar şi monede sau insigne vechi.

Târgul Kilipirim de la sala Dalles, deschis miercuri, se încheie duminică.

(Material realizat de Oana Ghita, oana.ghita@mediafax.ro)

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
KILIPIRIM ,
CĂRŢI ,
REDUCERI
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.