Herman Van Rompuy a publicat un al doilea volum de haiku-uri

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a publicat joi la Bruxelles cel de-al doilea volum al său de haiku-uri - scurte poezii tradiţionale japoneze cu formă fixă.

100 afișări
Imaginea articolului Herman Van Rompuy a publicat un al doilea volum de haiku-uri

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pentru a scrie un haiku, o anumită serenitate este necesară, dar ceea ce e frumos în această situaţie este faptul că scrisul însuşi îmi procură această serenitate", a declarat Herman Van Rompuy, prezentându-şi noul volum de haiku-uri la rezidenţa ambasadorului Japoniei la Bruxelles.

Pasiunea lui Herman Van Rompuy pentur haiku-uri nu reprezintă o noutate. El compune astfel de poezii încă din 2004. La puţin timp după numirea sa în fruntea Consiliului European, în 2009, politicianul belgian şi-a uimit interlocutorii terminându-şi discursul, susţinut cu ocazia unei reuniuni prezidenţiale la nivelul Uniunii Europene, prin lecturarea următorului haiku: "Valurile freamătă/ împreună în port/ trioul este în port".

Primul său volum de haiku-uri, publicat în 2010, s-a vândut în circa 4.000 de exemplare. "Haiku-urile sunt în acord cu personalitatea mea", a explicat recent politicianul european pe pagina sa de Facebook.

Noul volum, lansat ca şi precedentul de o editură flamandă specializată în poezie, conţine 32 de haiku-uri. Toate sunt scrise în olandeză - limba natală a politicianului -, poeziile au fost traduse în franceză, engleză, germană şi japoneză, respectând atât cât a fost posibil severele coduri care guvernează poezia haiku: scrierea a trei versuri de cinci, şapte, respectiv cinci silabe.

Haiku-ul preferat al lui Herman Van Rompuy încheie noul volum: "Un bătrân câine fidel/ încet, gudurându-se lângă stăpânul lui/ vor îmbătrâni împreună.

Volumul, intitulat "Haiku 2", a avut un prim tiraj de o mie de exemplare. Volumul este pus în vânzare cu preţul de 16,95 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici