Herta Muller a fost spionată, în anii '80, de un romancier de origine română

Herta Muller, care a primit, anul trecut, premiul Nobel pentru literatură, a fost spionată, în anii '80, de către Securitate, prin intermediul unui romancier german de origine română, informează AFP, citând televiziunea germană ARD.

117 afișări
Imaginea articolului Herta Muller a fost spionată, în anii '80, de un romancier de origine română

Herta Muller a fost spionată, în anii '80, de un romancier de origine română (Imagine: Mediafax Foto)

Scriitorul Franz Thomas Schleich, care locuieşte la Ludwigshafen, în Germania, a colaborat cu Securitatea sub numele de cod "Voicu", potrivit televiziunii germane, care citează martori din epocă şi documente din arhiva poliţiei secrete.

Schleich, care a imigrat în Germania, unde s-a prezentat ca o victimă a regimului comunist, a denunţat-o pe Herta Muller Securităţii şi apoi a urmărit-o. În prezent, bărbatul este purtător de cuvânt la o fabrică de linoleum din Germania.

Contactat de televiziunea germană, acesta a refuzat să comenteze acuzaţiile, adăugând doar că Securitatea avea obiceiul de a falsifica documentele.

Herta Muller a declarat pentru ARD că Voicu şi Schleich, pe care îi considera prietenii săi, sunt una şi aceeaşi persoană. Ea a cerut să se deschidă o anchetă oficială împotriva informatorilor fostei Securităţi din România.

Herta Muller s-a născut pe 17 august 1953, la Niţchidorf, lângă Timişoara. În 1987, ea a emigrat în Germania, din considerente politice, fiind la ora actuală o prezenţă apreciată la superlativ în spaţiul literaturii în limba germană, dar şi în alte ţări europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici